Τα πάντα για το σκόρδο

Τα πάντα για το σκόρδο
Image by Steve Buissinne from Pixabay

Τι είναι το σκόρδο;

Αυτό το λαχανικό σε σχήμα βολβού ανήκει στην οικογένεια του κρεμμυδιού, που περιλαμβάνει επίσης το σχοινόπρασο, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σε αντίθεση με τους συγγενείς του, ο βολβός του σκόρδου αποτελείται από πολλά μικρότερα κομμάτια που ονομάζονται σκελίδες. Το λεγόμενο άγριο σκόρδο είναι παρόμοιο, αλλά δεν πρόκειται για το ίδιο φυτό. Ούτε και το «σκόρδο ελέφαντας» είναι αληθινό σκόρδο – στην πραγματικότητα, είναι ένα είδος πράσου.

Πώς να διαχειριστείτε τη μυρωδιά του σκόρδου

Το σκόρδο δεν έχει έντονη μυρωδιά όσο είναι με την φλούδα, η μυρωδιά του ξεκινάει αφού το ξεφλουδίσεις, το λιώσεις ή το μασήσεις. Τότε απελευθερώνονται οι θειούχες ενώσεις που του δίνουν τη χαρακτηριστική του μυρωδιά και γεύση. Το μαγείρεμα απαλύνει τη γεύση του. Αν δεν σου αρέσει η επίδρασή του στην αναπνοή σου, μπορείς να μασήσεις φρέσκα φύλλα μέντας, μήλα ή μαρούλι αμέσως μετά από ένα γεύμα που περιέχει σκόρδο.

Που πρωτοεμφανίστηκε το σκόρδο!

Το πού και πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά το σκόρδο παραμένει μυστήριο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πιθανότατα προέρχεται από την Κεντρική Ασία. Υπάρχουν καταγραφές που δείχνουν ότι οι άνθρωποι στην Ινδία και την Αίγυπτο το καλλιεργούσαν πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια, γεγονός που το καθιστά μία από τις αρχαιότερες καλλιεργούμενες τροφές. Αργότερα, εξαπλώθηκε στην Κίνα και στη Νότια Ευρώπη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν όλο το σκόρδο που παράγεται καλλιεργείται στην Καλιφόρνια.

Το σκόρδο στην αρχαιότητα

Οι αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν τόσο πολύ το σκόρδο που πρόσφεραν βολβούς ως δώρα στους θεούς. Ωστόσο, η «αναπνοή από σκόρδο» ήταν λόγος για να σε διώξουν από έναν ναό! Ο πρώτος γνωστός γιατρός στην αρχαιότητα, ο Ιπποκράτης, χρησιμοποιούσε το σκόρδο για να θεραπεύει από τα παράσιτα, ως καθαρτικό και ως διουρητικό. Για τους Ρωμαίους, το σκόρδο ήταν και μπαχαρικό και τροφή. Το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία της φυματίωσης, του πυρετού και άλλων ασθενειών. Ένα μείγμα από πολτό σκόρδου και θυμάρι, όταν το έτριβαν στο σώμα, λέγεται ότι προστάτευε από τα δαγκώματα φιδιών.

Από το απλό κρυολόγημα μέχρι την πανούκλα

Οι Άγγλοι χρησιμοποιούσαν ένα μείγμα από σκόρδο, μέλι και μερικές φορές αλκοόλ για να θεραπεύσουν το κρυολόγημα, τον πυρετό και τη διάρροια. Οι Γάλλοι πίστευαν ότι το σκόρδο έσωσε εκατοντάδες ζωές από την πανούκλα το 1720. Μέχρι και τον 20ό αιώνα, το σκόρδο χρησιμοποιούνταν για την προστασία από τη χολέρα, τον τυφοειδή πυρετό και τη διφθερίτιδα. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας γρίπης του 1917-1918, οι Αμερικανοί φορούσαν κολιέ από σκόρδο για να κρατήσουν μακριά την ασθένεια.

Έδιωχνε και τους βρικόλακες;

Σύμφωνα με τον μύθο, αν σε κυνηγάει ένας βρικόλακας, μπορείς να του αλλάξεις γνώμη με λίγο σκόρδο. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι όταν συνθλίβεται μια σκελίδα, παράγεται αλλισίνη — η ουσία που δίνει στο σκόρδο τη χαρακτηριστική θειούχα μυρωδιά του. Στον Μεσαίωνα, οι άνθρωποι στις σλαβικές χώρες, όπου γεννήθηκε ο μύθος των βρικολάκων, θεωρούσαν το σκόρδο όπλο ενάντια σε δαίμονες. Είναι όμως εξίσου πιθανό η φήμη του σκόρδου ως «μαχητής των ασθενειών» να του χάρισε αυτόν τον ρόλο σε έναν από τους πιο διαχρονικούς θρύλους της ιστορίας.

Πως να διατηρήσετε το σκόρδο

Αγοράστε το φρέσκο. Προτίμησε βολβούς που είναι σφριγηλοί, με σφιχτό φλοιό που δεν είναι φθαρμένοι ή χαλαροί. Απόφυγε το σκόρδο που έχει μούχλα ή βγάζει βλαστάρια — αυτό είναι σημάδι ότι είναι παλιό. Φύλαξέ το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος με καλό αερισμό, όπως ένα ντουλάπι. Το σκόρδο μπορεί να διατηρηθεί για μερικούς μήνες, αλλά για να απολαύσεις στο έπακρο τη γεύση και τα θρεπτικά του στοιχεία, καλό είναι να το χρησιμοποιήσεις μέσα σε μία εβδομάδα.

Το σκόρδο κάνει καλό

Τα περισσότερα εύσημα τα παίρνει η αλλισίνη, το έλαιο που δίνει στο σκόρδο τη χαρακτηριστική θειούχα γεύση και μυρωδιά του. Έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες. Όμως το σκόρδο περιέχει πάνω από 40 ακόμη ευεργετικές ενώσεις, όπως η αργινίνη, οι ολιγοσακχαρίτες, τα φλαβονοειδή και το σελήνιο. Οι ειδικοί λένε πως οποιαδήποτε από αυτές — ή ο συνδυασμός τους — μπορεί να είναι ο λόγος που το σκόρδο κάνει καλό στην υγεία.

Που βοηθάει το σκόρδο;

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις. Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, στη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών και στην πρόληψη θρόμβων αίματος και συσσώρευσης πλάκας. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αν και δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο τα φάρμακα, το σκόρδο μπορεί να έχει θέση ως βοηθητική θεραπεία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.

Ισχυρισμοί και ασάφειες

Πολλοί ισχυρισμοί σχετικά με τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία δεν έχουν αποδειχτεί επιστημονικά. Αυτοί οι ισχυρισμοί περιλαμβάνουν τη χρήση του σκόρδου για κρυολογήματα, γρίπη και άλλους ιούς, πονόλαιμο, άνοια ή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενώ κάποιες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο σκόρδο έχουν χαμηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων καρκίνου, απαιτούνται όμως περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ: webmd.com

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top