9 απλές συμβουλές μαγειρικής για αρχάριους

9 απλές συμβουλές μαγειρικής για αρχάριους
Image by Alexander Fox | PlaNet Fox from Pixabay

Η μαγειρική για αρχάριους δεν χρειάζεται να είναι αγχωτική. Με τις σωστές συμβουλές και πρακτικές, μπορείτε εύκολα να ετοιμάσετε νόστιμα γεύματα για όλη την οικογένεια. Δείτε τις εννέα εύκολες συμβουλές παρακάτω που θα σας βοηθήσουν στην κουζίνα!

1. Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή
Για να εξοικειωθείτε με το πιάτο και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, διαβάστε πρώτα ολόκληρη τη συνταγή. Αν απλώς τη διατρέξετε επιφανειακά, μπορεί να παραλείψετε σημαντικά βήματα. Πάρτε τον χρόνο σας.
Μην ξεχάσετε να διαβάσετε και τη λίστα με τα υλικά — είναι σημαντικό να ξέρετε τι πρέπει να αγοράσετε και τι έχετε ήδη στο ψυγείο ή στα ντουλάπια σας. Αφού διαβάσετε τη συνταγή από την αρχή μέχρι το τέλος και συγκεντρώσετε όλα τα υλικά, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε.
Αν η συνταγή είναι διαδικτυακή, διαβάστε και τα σχόλια των άλλων. Μπορεί να βρείτε χρήσιμες συμβουλές, όπως εναλλακτικά υλικά ή προτάσεις για τον χρόνο και τη θερμοκρασία μαγειρέματος.

2. Κρατήστε σημειώσεις καθώς μαγειρεύετε
Μια εξαιρετική συμβουλή για νέα πιάτα είναι να κρατάτε σημειώσεις. Η συνταγή είναι μια καλή βάση, αλλά δεν χρειάζεται να την ακολουθείτε κατά γράμμα. Αντικαταστήστε υλικά που δεν σας αρέσουν ή δεν έχετε, προσαρμόστε τα μπαχαρικά σύμφωνα με τα γούστα σας. Όσο περισσότερο πειραματίζεστε, τόσο καλύτερα θα μάθετε τι σας ταιριάζει.
Καλό είναι να σημειώνετε αυτές τις αλλαγές. Έτσι θα θυμάστε τι κάνατε αν θελήσετε να φτιάξετε ξανά το ίδιο φαγητό.
Ακόμα και αν δεν αλλάξετε τίποτα, μπορείτε να σημειώσετε αν ο χρόνος μαγειρέματος χρειάστηκε προσαρμογή ή αν κάτι θα μπορούσε να ήταν καλύτερο με λίγο περισσότερο ή λιγότερο από κάποιο υλικό.

3. Δοκιμάζετε και αλατίζετε καθώς μαγειρεύετε
Η δοκιμή του φαγητού κατά το μαγείρεμα είναι από τα πιο σημαντικά βήματα — και τα πιο διασκεδαστικά! Αν δεν το δοκιμάσετε όσο το ετοιμάζετε, πώς θα ξέρετε αν είναι νόστιμο;
Μην περιμένετε να τελειώσει το πιάτο για να δοκιμάσετε. Δοκιμάζετε σταδιακά και ρυθμίστε τα καρυκεύματα. Ίσως χρειάζεται περισσότερο αλάτι, πιπέρι, σκόρδο ή λίγη ζάχαρη. Ο μόνος τρόπος να το διαπιστώσετε είναι να δοκιμάσετε — αρκεί φυσικά να μην περιέχει ωμά υλικά όπως αυγά ή κρέας.

4. Κάντε αντικαταστάσεις όταν χρειάζεται
Ο πειραματισμός με τα υλικά είναι μέρος της απόλαυσης στη μαγειρική. Μερικές φορές είναι και απαραίτητος. Αν κάποιο υλικό είναι ακριβό ή δυσεύρετο, συνήθως υπάρχει μια πιο προσιτή — και εξίσου νόστιμη — εναλλακτική.
Για παράδειγμα, το κοτόπουλο είναι συχνά καλή εναλλακτική για πιο ακριβά κομμάτια κρέατος. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και χορτοφαγικές επιλογές, αν χρειαστεί.

5. Δώστε προσοχή στην υφή του φαγητού
Εκτός από τη γεύση, και η υφή παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα φαγητό. Πολλές φορές, αν ένα πιάτο δεν βγει όπως το περιμένατε, συχνά έχει να κάνει με την υφή.
Παρακολουθήστε την προσεκτικά όσο μαγειρεύετε. Αν, για παράδειγμα, το κοτόπουλο δείχνει στεγνό, προσθέστε λίγο ζωμό. Αν η ζύμη των μπισκότων είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε λίγο γάλα. Αν η σάλτσα έχει σβώλους, ίσως χρειάζεται καλό ανακάτεμα με το σύρμα.

6. Αυτοσχεδιάστε στη μαγειρική — όχι όμως στη ζαχαροπλαστική
Είναι διασκεδαστικό να αυτοσχεδιάζετε όταν μαγειρεύετε, αλλά η ζαχαροπλαστική απαιτεί ακρίβεια. Όπως είπαμε, μπορείτε να κάνετε αλλαγές σε φαγητά, αλλά σε συνταγές για γλυκά είναι καλύτερο να ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες — τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσετε εμπειρία.
Η ποσότητα των υλικών επηρεάζει την υγρασία, την υφή και το φούσκωμα. Πολύ μαγειρική σόδα, για παράδειγμα, μπορεί να χαλάσει το κέικ. Σε ψωμιά, μπισκότα ή κέικ, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες. Αν θέλετε να κάνετε αλλαγές, πρέπει να γνωρίζετε πώς να προσαρμόσετε και τις ποσότητες.

7. Μη φοβάστε να δοκιμάσετε νέα πιάτα
Αν και είναι καλό να ξεκινήσετε με συνταγές που σας αρέσουν, δοκιμάστε και κάτι διαφορετικό. Έτσι μπορεί να ανακαλύψετε καινούργιες αγαπημένες γεύσεις.
Ξέρετε τι αρέσει σε εσάς και στην οικογένειά σας — βρείτε συνταγές που είναι κοντά στα γούστα σας αλλά με μικρές παραλλαγές.

8. Μαγειρέψτε δοκιμασμένες συνταγές για καλεσμένους
Οι νέες συνταγές είναι ιδανικές όταν μαγειρεύετε για τον εαυτό σας, αλλά για καλεσμένους καλύτερα να επιλέγετε κάτι δοκιμασμένο. Όταν φτιάχνετε ένα πιάτο για πρώτη φορά, δεν ξέρετε ακριβώς πώς θα βγει ή πόση ώρα θα χρειαστεί.
Επιλέξτε, λοιπόν, συνταγές που έχετε ξανακάνει και ξέρετε ότι πετυχαίνουν. Έτσι μειώνεται το άγχος και έχετε καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Χρήσιμο θα ήταν να μάθετε μόνοι σας τις νέες συνταγές, ώστε να μπορείτε να τις φτιάχνετε για τους καλεσμένους σας στο μέλλον!

9. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας
Τέλος, το πιο σημαντικό: εμπιστευτείτε το ένστικτό σας στη μαγειρική. Υπάρχουν εκατομμύρια συνταγές, αλλά ο καθένας έχει διαφορετικές γεύσεις και προτιμήσεις. Ακόμα και αν είστε αρχάριος, ακούστε το ένστικτό σας και δράστε ανάλογα. Ξέρετε περισσότερα απ’ ό,τι νομίζετε!

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top