Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Πως να διατηρήσετε το μαρούλι φρέσκο και …ζωντανό!

Πως να διατηρήσετε το μαρούλι φρέσκο και …ζωντανό!

Ένα από τα μυστικά για να φτιάξετε μια καλή σαλάτα είναι να διασφαλίσετε ότι το μαρούλι σας είναι φρέσκο ​​και τραγανό. Τίποτα δεν κάνει μια σαλάτα απογοητευτική όπως ένα πιάτο με μαραμένα χόρτα.

Τα μυστικά για το τραγανό μαρούλι

Υπάρχουν δύο πράγματα που χρειάζονται τα χόρτα της σαλάτας για να παραμείνουν τραγανά: υγρασία και αέρας. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το μαρούλι τραγανό είναι να το κλείσετε σε μια σακούλα χωρίς καθόλου αέρα, ακόμα και στο σημείο να εισάγετε ένα καλαμάκι στη σακούλα για να ρουφήξετε και το τελευταίο μόριο αέρα πριν το κλείσετε. Αλλά η αφαίρεση του αέρα είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται το μαρούλι .

Το μαρούλι χρειάζεται πραγματικά μια καλή ποσότητα ροής αέρα, εκτός από λίγη υγρασία (αλλά όχι πολύ), για να παραμείνει τραγανό. Γι’ αυτό τα εστιατόρια αποθηκεύουν το μαρούλι τους σε ειδικούς διάτρητους κάδους που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα όσο διατηρείται στο ψυγείο.

Η απομάκρυνση του αέρα βοηθά στην οξείδωση, ο λόγος που κάνει το μαρούλι να γίνει καφέ. Σε κάθε περίπτωση, η οξείδωση δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε αρκεί να αγοράσετε φρέσκο ​​μαρούλι και να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε λίγες μέρες.

 

Διατηρήστε το υγρό (αλλά όχι βρεγμένο)

Μια σημαντική σημείωση είναι ότι τα φρέσκα χόρτα παραμένουν πιο φρέσκα εάν έχουν λίγη υγρασία προσκολλημένη στα φύλλα. Τα πολύ ξηρά χόρτα θα μαραθούν γρήγορα, ενώ το πολύ νερό είναι ένας καλός τρόπος να αλλοιωθούν γρήγορα. Πώς λοιπόν επιτυγχάνετε τη σωστή ισορροπία;

Αφού πλύνετε τα χόρτα, στεγνώστε τα σε ένα στεγνωτήρα σαλατών (salad spinner) ή τυλίγοντάς τα πολύ απαλά σε μια καθαρή πετσέτα. Αλλά μην έχετε εμμονή να τα στεγνώσετε εντελώς. Μερικές σταγόνες νερού εδώ κι εκεί θα κρατήσουν τα φύλλα λαμπερά, σχεδόν σαν υγρή ενυδατική κρέμα.

Τι γίνεται αν τα χόρτα σας είναι ήδη ζαρωμένα;

Μερικές φορές τα μαρούλια σας είναι ελαφρώς μαραμένα, όχι τελείως (πολύ ζαρωμένα ή έχουν αρχίσει να γίνονται γλοιώδες), τότε μπορείτε να τοποθετήσετε τα φύλλα μαρουλιού σε ένα μεγάλο μπολ ή σε ένα στεγνωτήρα σαλατών γεμάτο με παγωμένο νερό για 20 έως 30 λεπτά. Το παγωμένο νερό θα βοηθήσει να ενυδατωθούν και να γίνουν τραγανά τα φύλλα του.

Μετά από αυτό, στεγνώστε το μαρούλι όπως θα κάνατε συνήθως και φροντίστε να το χρησιμοποιήσετε το συντομότερο δυνατό.

Πώς να διατηρήσετε το μαρούλι σας τραγανό

  1. Κόψτε την άκρη του στελέχους και χωρίστε τα φύλλα, κόψτε τα με τα χέρια ή χρησιμοποιήστε κεραμικό μαχαίρι (η κεραμική λάμα αποτρέπει την οξείδωση).

  2. Γεμίστε το νεροχύτη (ή ένα πολύ μεγάλο μπολ) με κρύο νερό και βυθίστε τα φύλλα. Στριφογυρίστε τα απαλά στο νερό. Τα χώματα θα βυθιστούν στον πάτο. Αφαιρέστε το καθαρό μαρούλι ή αδειάστε το μπολ και επαναλάβετε αυτό το βήμα για ιδιαίτερα βρώμικα μαρούλια.

  3. Τώρα θα θέλετε να στεγνώσετε το μαρούλι. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι σε ένα στεγνωτήρα σαλατών. Μην τα στριμώχνετε, κόψτε τα  φύλλα στη μέση (ή μικρότερα) για να μην τα πιέζετε προσπαθώντας να τα στριμώξετε.

  4. Τελειώστε μέχρι να στραγγίξει όλο το νερό. Τελείως όλο δεν γίνεται, τα φύλλα θα παραμείνουν ελαφρώς υγρά (αυτό το θέλουμε).

  5. Βγάλτε το καλάθι από το στεγνωτήρα σαλάτας και μεταφέρετε τα φύλλα σε ένα δοχείο όπου μπορούν να πάρουν λίγη ροή αέρα, αλλά δεν θα τα εκθέσουμε απευθείας στον αέρα ξήρανσης του ψυγείου.

    Εάν δεν έχετε δοχείο με διάτρητο πάτο για αποστράγγιση, μπορείτε να τοποθετήσετε χαρτί κουζίνας στο κάτω μέρος οποιουδήποτε δοχείου για να μαζέψετε την υπερβολική υγρασία.

    Ανεξάρτητα από το δοχείο που χρησιμοποιείτε, απλώς βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μην πιέζετε το μαρούλι.

  6. Μόλις το μαρούλι πάρει την απαραίτητη δροσιά για περίπου 30 λεπτά, θα είναι τραγανά και έτοιμα για χρήση. Μπορείτε να αποθηκεύσετε το μαρούλι σας στο ψυγείο με αυτόν τον τρόπο για τρεις έως πέντε ημέρες.

Συσκευασμένα χόρτα

Αν αγοράζετε έτοιμη, πλυμένη, συσκευασμένη σαλάτα, προτιμήστε να την πλύνετε κι εσείς μια φορά. Ακόμη και τριπλοπλυμένα mix σαλάτας μπορεί να προκαλέσουν τροφική  δηλητηρίαση γι’ αυτό καλύτερα να παραμείνετε ασφαλείς.  Να θυμάστε, η λίγη υγρασία από το πλύσιμο μετά την αποστράγγιση των χόρτων, μαζί με την επαρκή ροή αέρα, τα βοηθά να διατηρούνται τραγανά και φρέσκα.

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top