Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των καφέ Arabica και Robusta;

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των καφέ Arabica και Robusta;
Image by Eko Anug from Pixabay

Όταν παίρνετε την πρώτη γουλιά από τον πρωινό σας καφέ, πιθανότατα δεν σκέφτεστε πολλά πέρα από το να πάρετε μια δόση καφεΐνης για να ξεκινήσει δυναμικά η μέρα. Ωστόσο, υπάρχει πολύ περισσότερη πληροφορία μέσα στην κούπα του καφέ σας.

Παρόλο που υπάρχουν σχεδόν 120 διαφορετικές ποικιλίες φυτών καφέ, μόνο οι arabica και robusta καλλιεργούνται για τους κόκκους τους. Αυτές οι δύο ποικιλίες διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους — από τις περιοχές όπου ευδοκιμούν μέχρι το προφίλ γεύσης και την περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Ο arabica κυριαρχούσε κάποτε στην παγκόσμια αγορά και αποτελούσε πάνω από το 80% του καφέ που καταναλωνόταν παγκοσμίως. Ωστόσο, ο robusta κλείνει αυτή την απόσταση, καθώς όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του καφέ ενημερώνουν τους καταναλωτές για τους κόκκους και οι καφεκόπτες προσφέρουν σακούλες καφέ αποκλειστικά με robusta. Καθώς οι robusta και arabica αποκτούν παρόμοιο μερίδιο, ορίστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις βασικές διαφορές μεταξύ των δύο κυριότερων τύπων κόκκων καφέ.


Arabica vs. Robusta

Arabica

  • Προέρχεται από το φυτό Coffea arabica

  • Τείνει να είναι πιο όξινος με πιο γλυκό, φρουτώδες γευστικό προφίλ

  • Πιο δημοφιλής από τον robusta – αντιστοιχεί στο 60% του καφέ που καταναλώνεται στις ΗΠΑ

  • Πιο ακριβός λόγω δυσκολότερων συνθηκών καλλιέργειας

Robusta

  • Προέρχεται από το φυτό Coffea canephora

  • Γνωστός για τη δυνατή γεύση του

  • Περιέχει 60% λιγότερα λιπαρά και σάκχαρα από τον arabica

  • Έχει περίπου διπλάσια ποσότητα καφεΐνης από τον arabica

  • Ανθεκτικό φυτό που ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα και μεταβαλλόμενα κλίματα


Ποιος είναι ο καφές arabica;

Ο arabica είναι ένας ευαίσθητος κόκκος που προέρχεται από το φυτό coffea arabica και είναι περιζήτητος για τα σύνθετα γευστικά του προφίλ.

Σύμφωνα με την Thu Pham, συνιδιοκτήτρια του Caphe Roasters, ενός καφεκόπτη στη Φιλαδέλφεια που προσφέρει arabica και robusta καφέ από το Βιετνάμ και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, ο arabica δεν ορίζεται εύκολα λόγω της ευρείας ποικιλίας γευστικών του χαρακτηριστικών. Κάποιοι κόκκοι arabica μπορεί να έχουν νότες σοκολάτας και άλλοι να κλίνουν προς τα εσπεριδοειδή. Η Pham λέει ότι ο arabica τείνει να είναι πιο όξινος με πιο γλυκό, φρουτώδες προφίλ από τον robusta.

Για χρόνια, ο καφές arabica θεωρούνταν το πρότυπο στον χώρο του specialty coffee, οπότε είναι πιθανό να έχετε δει μάρκες να διαφημίζουν «100% arabica» σε ετικέτες και πινακίδες. Όλο αυτό το μάρκετινγκ έκανε τον arabica ελαφρώς πιο δημοφιλή από τον robusta, αποτελώντας περίπου το 60% του καφέ που καταναλώνεται στις ΗΠΑ.

Ο arabica καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, αλλά χώρες όπως η Κολομβία, η Γουατεμάλα, η Κόστα Ρίκα και η Αιθιοπία είναι γνωστές για την παραγωγή του λόγω του εύκρατου κλίματος και του μεγάλου υψομέτρου τους.

Οι συνθήκες καλλιέργειας που απαιτούνται για τα φυτά arabica είναι ένας από τους λόγους που θεωρείται επιλογή υψηλότερης ποιότητας και συχνά πιο ακριβός από τον robusta. Ο arabica χρειάζεται υψόμετρο άνω των 3.000 ποδιών, υποτροπικό κλίμα και λίγη σκιά για να ευδοκιμήσει. Ενώ ο robusta μεγαλώνει ομοιόμορφα σε τσαμπιά και μπορεί να συγκομιστεί μαζικά, οι καρποί του arabica ωριμάζουν σε διαφορετικούς χρόνους και πρέπει να μαζεύονται ένα προς ένα, γεγονός που αυξάνει την εργασία για τους αγρότες.


Ποιος είναι ο καφές robusta;

Ο robusta, που προέρχεται από το φυτό coffea canephora, είναι γνωστός για την έντονη γεύση του. Πολλοί τον περιγράφουν ως παρόμοιο με μαύρη σοκολάτα, με πικρές, ξηροκαρπάτες νότες και ελαφριά γλυκύτητα. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι ο robusta περιέχει 60% λιγότερα λιπαρά και σάκχαρα από τον arabica. Επιπλέον, είναι μια υπερφορτισμένη αρχή για τη μέρα, καθώς περιέχει περίπου διπλάσια ποσότητα καφεΐνης από τους κόκκους arabica.

Το φυτό του robusta είναι ανθεκτικό και μπορεί να ευδοκιμήσει σε χαμηλότερα υψόμετρα και σε διάφορα κλίματα. Καλλιεργείται σε χώρες όπως η Ινδονησία και η Ουγκάντα, αλλά το Βιετνάμ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός robusta και δεύτερος μεγαλύτερος συνολικά παραγωγός καφέ μετά τη Βραζιλία.

Για χρόνια, ο robusta θεωρούταν αδίκως υποδεέστερος κόκκος. Όπως δηλώνει και το όνομά του (robusta=δυνατός), είναι ένα ανθεκτικό φυτό που μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες και να αναπαραχθεί πιο γρήγορα από τον arabica. Αρχικά καλλιεργήθηκε με στόχο την ποσότητα και όχι την ποιότητα, όμως σύγχρονοι αγρότες και καφεκόπτες προσπαθούν να το αλλάξουν αυτό επενδύοντας στους κόκκους και προσφέροντας σακούλες 100% robusta.

«Δεν είχα καν συνειδητοποιήσει ότι το Βιετνάμ ήταν τόσο μεγάλος παραγωγός καφέ», λέει η Kim Dam, ιδιοκτήτρια του καταστήματος Portland Ca Phe με επίκεντρο τον robusta. «Είναι τρελό να σκέφτομαι ότι ασχολούμουν με τον καφέ τόσα χρόνια και δεν είχα δει ποτέ αυτούς τους κόκκους να χρησιμοποιούνται σε specialty coffee shops».

Η Helen Le, συγγραφέας και δημιουργός συνταγών με έδρα το Ντα Νανγκ του Βιετνάμ, λέει ότι το έντονο γευστικό προφίλ του robusta είναι δημοφιλές στη χώρα της γιατί ταιριάζει τέλεια με παραδοσιακές βιετναμέζικες παρασκευές καφέ όπως το ca phe sua da (παγωμένος καφές με ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα). Ο robusta συνδυάζεται εξαιρετικά με τέτοιου τύπου καφέ, όπως και με παραλλαγές όπως καφές με αυγό ή με αβοκάντο, επειδή η έντονη γεύση του δεν εξασθενεί από τον πάγο ή τα γλυκαντικά πρόσθετα.

«Ο robusta μπορεί να μη λάμπει πάντα στη διεθνή σκηνή», λέει η Le, «αλλά στο Βιετνάμ, τον τιμούμε για όσα φέρνει στο τραπέζι: δύναμη, χαρακτήρα και σύνδεση με την κληρονομιά μας».

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top