Μια από τις πιο παρεξηγημένες ισπανικές συνταγές, η Paella Valencia (ή Paella Valenciana όπως είναι γνωστή στην περιοχή της Βαλένθιας αλλά και σε όλη την Ισπανία) είναι ένα αυθεντικό ισπανικό πιάτο με ρύζι που φτιάχνεται με μόλις δέκα υλικά. Οι ντόπιοι θεωρούν πως για να φτιαχτεί η απόλυτη παραδοσιακή Paella Valenciana χρειάζεται: ρύζι, νερό, ελαιόλαδο, αλάτι, σαφράν, ντομάτα, φασολάκια, φασόλια λίμα, κοτόπουλο και κουνέλι.
Print

Παέγια Βαλένθιας (Valenciana)
- Μερίδες: 4
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 1/3 φλιτζάνι (80 ml) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1200 γρ. κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 900 γρ. κουνέλι κομμένο σε κομμάτια ίδιου μεγέθους με το κοτόπουλο
- 2 ντομάτες τριμμένες
- 300 γρ. πράσινα φασολάκια
- 150 γρ. φασόλια lima (βουτύρου)
- 1 πρέζα σαφράν
- 400 γρ. ρύζι ποικιλίας bomba
- 1,5 κ.σ. αλάτι
- 9 φλιτζάνια νερό (3:1 αναλογία νερού/ρυζιού)
ΟΔΗΓΙΕΣ
-
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι (τύπου παέγια) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το κουνέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν καλά. Μετακινούμε το ροδισμένο κρέας στις πλευρές του τηγανιού και προσθέτουμε τη τριμμένη ντομάτα, τα φασόλια βουτύρου και τα φασολάκια και ανακατεύουμε καλά.
-
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και γεμίζουμε το τηγάνι μέχρι πάνω με νερό, μετρώντας το νερό καθώς το προσθέτετε, ώστε να μπορείτε να καθορίσετε την ποσότητα του ρυζιού που θα προσθέσετε αργότερα. Αφήστε να πάρει μια βράση. Σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα.
-
Πασπαλίζουμε με αλάτι και σαφράν και προσθέτουμε το ρύζι (πρέπει να είναι 3:1 η αναλογία νερού/ρύζι, αν χρειάζεται προσθέστε ζεστό νερό). Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά, περίπου 20 λεπτά. Η παέγια είναι έτοιμη μόλις εξατμιστούν όλα τα υγρά.
- Κατηγορία: Κατσαρόλας – Βραστά, Στο Τηγάνι
- Κουζίνα: Ισπανική
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
- Serving size: 150 γρ.
- Θερμίδες: 608 kcal
- Σάκχαρα: 1.6g
- Νάτριο: 1457mg
- Λιπαρά: 23.2g
- Κορεσμένα λιπαρά: 5.1g
- Υδατάνθρακες: 41.6g
- Πρωτεΐνη: 55.5g
- Χοληστερόλη: 154mg
Σχόλια 0