Αξιοποιήστε το ξεχασμένο σακουλάκι με τον κατεψυγμένο αρακά σε αυτό το εύκολο και προσαρμόσιμο πιάτο ζυμαρικών. Για μια χορτοφαγική εκδοχή του πιάτου, αφαιρέστε το μπέικον και επιλέξτε ζωμό λαχανικών αντί για κοτόπουλο, ενώ για να το κάνετε vegan, χρησιμοποιήστε διατροφική μαγιά αντί για παρμεζάνα.
Print

Κριθαράκι κατσαρόλας με μανιτάρια, αρακά και μπέικον
- Μερίδες: 4
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 400–500 γρ. μανιτάρια (ανάλογα με τη συσκευασία), κομμένα σε φέτες
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. μπέικον σε κύβους (lardons)
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 1 κ.γ. αποξηραμένα ανάμεικτα μυρωδικά
- 200 γρ. κριθαράκι
- 750 ml ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι & αλάτι
- 200 γρ. κατεψυγμένος αρακάς
- Μια χούφτα ψιλοκομμένος μαϊντανός (προαιρετικά)
- Τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ή μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε χωρίς λάδι, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να αρχίσουν να εξατμίζονται.
- Ρίχνετε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου και σοτάρετε τα μανιτάρια για λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Τα αφαιρείτε και τα αφήνετε στην άκρη.
- Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και ρίχνετε το κρεμμύδι. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σοτάρετε για 8–10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αλλά να μη πάρει χρώμα.
- Προσθέτετε το μπέικον και ανεβάζετε τη φωτιά σε μέτρια. Σοτάρετε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει και να αρχίσει να γίνεται τραγανό.
- Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα υγρά τους, τον πελτέ και τα μυρωδικά. Ανακατεύετε και ρίχνετε το κριθαράκι. Σοτάρετε για 1 λεπτό.
- Προσθέτετε τον ζωμό και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σκεπάζετε και φέρνετε σε βρασμό, μετά χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 8 λεπτά.
- Αφαιρείτε το καπάκι για να ελέγξετε την υφή. Αν έχει μείνει πολύ υγρό, συνεχίζετε το μαγείρεμα χωρίς καπάκι για 2–4 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να είναι σχεδόν έτοιμο και να έχει απορροφηθεί ο ζωμός.
- Αν το φαγητό στεγνώσει πολύ θα αρχίσει να κολλάει στον πάτο του τηγανιού και θα αρχίσει να καίγεται. Αν συμβεί αυτό, προσθέστε λίγο περισσότερο νερό ή ζωμό (μια μικρή ποσότητα υγρού, δεν πρέπει να κολυμπάει).
- Ρίχνετε τον αρακά και ανακατεύετε. Μαγειρεύετε για 2 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί και να μαλακώσει.
- Σερβίρετε προαιρετικά με ψιλοκομμένο μαϊντανό και παρμεζάνα.
Σχόλια 0