Το goji berry, το οποίο αποτελεί μέρος της κινεζικής κουλτούρας από τον 3ο αιώνα, θεωρείται πλέον ως μια από τις κορυφαίες υπερτροφές που υπάρχουν σήμερα.
Στην βορειοδυτική Κίνα βρίσκεται μια γη εύφορη και πλούσια. Γιατί εδώ στις όχθες του Κίτρινου Ποταμού και στη σκιά των καλυμμένων με ομίχλη βουνών Λιουπάν, οι κάτοικοι της περιοχής Ningxia καλλιεργούν εδώ και αιώνες μία από τα πιο περιζήτητες υπερτροφές της Ασίας.
Αυτό το μικρό μούρο, οβάλ σχήματος, ονομάζεται goji berry ή wolfberry, έχει ονομαστεί και «κόκκινο διαμάντι» καθώς πιστεύεται ότι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Γνωστή υπερτροφή σε όλο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα για τον λαό της Κίνας που τη χρησιμοποιεί ιατρικά από τον 3ο αιώνα.
Το goji berry καλλιεργείται σε όλη την Κίνα, αλλά η μοναδική από γεωλογικής απόψεως περιοχή της Ningxia έχει δημιουργήσει την πιο σεβαστή εκδοχή του φρούτου. «Είναι ο συνδυασμός δροσερών αύρων του βουνού, του εδάφους πλούσιου σε μεταλλικά στοιχεία που ποτίζονται από τον περίφημο Κίτρινο Ποταμό και κάνουν τα goji berry από την περιοχή Ningxia τόσο πολύτιμα», δήλωσε ο Evan Guo, διευθυντής πωλήσεων της Ningxia Baishi Hengxing Food Technology Co.
Οι αγρότες στη Ningxia εξακολουθούν να συλλέγουν τα συγκεκριμένα φρούτα με τον ίδιο τρόπο που έκαναν και οι πρόγονοι τους. Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, οι αγρότες σκύβουν στους θάμνους που είναι φορτωμένοι με μούρα στο χρώμα της ντομάτας, μαζεύουν επιδέξια στην χούφτα τους προτού τα ρίξουν σε ένα υφαντό καλάθι από μπαμπού.
Η δύναμη του goji berry δεν φαίνεται ότι θα εξασθενίσει σύντομα, καθώς σημειώθηκε ρεκόρ γκότζι μπέρι (179 τόνοι) που πουλήθηκαν στην Κίνα κατά τις πρόσφατες εκπτώσεις Singles Day (Κινεζική έκδοση της Black Friday). Ασιάτες παρατηρητές τάσεων, όπως η Amrita Banta, διευθύνουσα σύμβουλος της Agility Research & Strategy, υπογραμμίζει ότι οι νεαροί Ασιάτες υιοθετούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής: «Μετά από πολλά χρόνια που οι Κινέζοι καταναλωτές απέφευγαν οτιδήποτε κατασκευαζόταν στην Κίνα χαρακτηρίζοντας το ως παλιομοδίτικο, σήμερα πιστεύουμε ότι υπάρχει στην Κίνα μια ανανεωμένη υπερηφάνεια για πολλά παραδοσιακά προϊόντα και πρακτικές», είπε. «Ωστόσο, η δημοτικότητα των γκότζι μπέρι προκύπτει από την παγκόσμια συνειδητοποίηση των ιδιοτήτων τους. Σήμερα, οι Κινέζοι νέοι τα τρώνε επειδή θεωρούνται υπερτροφή, όχι απαραίτητα επειδή η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (TCM) υποδεικνύει ότι θεραπεύουν παθήσεις των ματιών, του ήπατος και των νεφρών. Είναι συναρπαστικό να βλέπεις την Κίνα να γίνεται τόσο περήφανη για το παρελθόν της, αλλά και τόσο συνδεδεμένη με τον υπόλοιπο κόσμο».
Οι νέοι σεφ στην Ασία χρησιμοποιούν επίσης γκότζι μπέρι στα πιάτα τους για να τους δώσουν λίγη έμφαση από την τοπική τους κουλτούρα. Η σεφ Anna Lim χρησιμοποίησε goji berry όταν την προσκάλεσαν να φτιάξει ένα πιάτο πρωινού limited-edition για τον κολοσσό του φαστ φουντ McDonald’s. Ο ιδιοκτήτης του Soup Spoon δημιούργησε ένα πιάτο με goji berries και έγινε τόσο δημοφιλές στη Σιγκαπούρη που προστέθηκε στο μόνιμο μενού. «Η προσθήκη goji berries δίνει μια φυσική γλυκύτητα στο χυλό και με τον συνδυασμό των χρωμάτων του πράσινου κόλιανδρου, του λευκού tofu και των κόκκινων μούρων goji, έγινε ένα γεύμα eat your color, αναβαθμίζοντας ένα απλό χυλό ρυζιού σε κάτι θρεπτικό και υγιεινό», είπε η Λιμ.
Ενώ η Lim βοηθά στην προώθηση του φρούτου στη νέα γενιά, σεφ όπως ο Chang Hon Cheong του εστιατορίου One Harbor Road στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Hong Kong εξακολουθεί να δίνει στους πελάτες την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακά πιάτα όπως θα τα μαγείρευαν οι ασιατικές οικογένειες. Αφιερώνοντας μια σελίδα του μενού του σε τονωτικές σούπες με βότανα, το γκότζι μπέρι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα παραδοσιακά συστατικά του. Οι πελάτες μπορούν να καθίσουν στο εστιατόριο αρχοντικού στιλ της Σαγκάης, όπου ο Chang σερβίρει τις διπλοβρασμένες σούπες που δημιούργησε έχοντας κατά νου τη Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (TCM). Κάθε μέρα η ομάδα του Chang ψιλοκόβει μεθοδικά τα υγιεινά συστατικά και τα τοποθετεί σε μια κεραμική κατσαρόλα την οποία βυθίζουν σε μια άλλη κατσαρόλα με βραστό νερό. Με αυτή η διαδικασία αργού μαγειρέματος αποτίει φόρο τιμής στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (TCM) και στους Κινέζους αγρότες. «Το διπλό βράσιμο είναι μια πολύ πιο αργή και ήπια διαδικασία», λέει ο Chang. «Με το διπλό βράσιμο της σούπας μπορώ να εξαγάγω πλήρως τα θρεπτικά συστατικά και τις γεύσεις των υλικών».
Πέρα από το γκότζι μπέρι ως τρόφιμο, μπορείτε να ρίξετε μερικά γκότζι μπέρι στο τσάι σας και να απολαύσετε τη γεύση της γλυκιάς υπερτροφής όπως έκαναν οι ασιατικές οικογένειες εδώ και πολλές γενιές, όχι μόνο για να δείχνετε νέος αλλά προπάντων για να αισθάνεστε νέος!
Πηγή: bbc.com
Σχόλια 0