Τσάι, μούρα, σοκολάτα και μήλα τα εφόδια της μακροζωίας

Τσάι, μούρα, σοκολάτα και μήλα τα εφόδια της μακροζωίας
Image by -Rita- und mit from Pixabay

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως το τσάι, τα μούρα, η μαύρη σοκολάτα και τα μήλα, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας και έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν περισσότερο.

Η μελέτη διεξήχθη από ομάδα ερευνητών του Queen’s University του Μπέλφαστ, του Edith Cowan University του Περθ (ECU) του Medical University της Βιέννης και του Universitat της Βιέννης.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η αύξηση της ποικιλομορφίας των φλαβονοειδών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και οι νευρολογικές παθήσεις.

Τα φλαβονοειδή βρίσκονται σε φυτικές τροφές όπως το τσάι, τα μύρτιλα, οι φράουλες, τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα σταφύλια, ακόμα και το κόκκινο κρασί και η μαύρη σοκολάτα.

Δημοσιευμένη στο περιοδικό Nature Food, η μελέτη παρακολούθησε πάνω από 120.000 συμμετέχοντες ηλικίας 40 έως 70 ετών για περισσότερο από μία δεκαετία. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη του είδους της που υποδεικνύει ότι υπάρχει όφελος από την κατανάλωση ποικιλίας φλαβονοειδών, και όχι μόνο από τη μεγάλη ποσότητα.

Ο ερευνητής του ECU, πρώτος συγγραφέας και συν-επικεφαλής της μελέτης Δρ Benjamin Parmenter έκανε την αρχική ανακάλυψη ότι μια διατροφή με ποικιλία φλαβονοειδών είναι ευεργετική για την υγεία.

«Η ημερήσια πρόσληψη περίπου 500 mg φλαβονοειδών συνδέθηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία, καθώς και περίπου 10% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και αναπνευστικά προβλήματα. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με την ποσότητα φλαβονοειδών που περιέχονται σε δύο φλιτζάνια τσάι», είπε.

Ο Δρ Parmenter πρόσθεσε ωστόσο ότι όσοι κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποικιλία φλαβονοειδών είχαν ακόμα χαμηλότερο κίνδυνο για τις παραπάνω ασθένειες, ακόμη και αν κατανάλωναν την ίδια συνολική ποσότητα. Για παράδειγμα, αντί να πίνει κανείς μόνο τσάι, είναι προτιμότερο να καταναλώνει ένα εύρος τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, γιατί διαφορετικά φλαβονοειδή προέρχονται από διαφορετικές τροφές.

«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η υψηλή πρόσληψη διατροφικών φλαβονοειδών – ισχυρών βιοδραστικών ενώσεων που υπάρχουν φυσικά σε πολλές τροφές και ποτά – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και νευρολογικών καταστάσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον», δήλωσε η καθηγήτρια Aedín Cassidy, συν-επικεφαλής της μελέτης από το Κέντρο Βιώσιμων Τροφίμων και το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ασφάλειας Τροφίμων του Queen’s.

«Γνωρίζουμε επίσης από εργαστηριακά δεδομένα και κλινικές μελέτες ότι διαφορετικά φλαβονοειδή δρουν με διαφορετικούς τρόπους – κάποια βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση, άλλα βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και της φλεγμονής. Αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας και μεγαλύτερης ποικιλίας ενδέχεται να προσφέρει περισσότερα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μόνο μιας πηγής».

Ο καθηγητής Tilman Kuhn από το Medical University της Βιέννης, το Universitat της Βιέννης και το Queen’s University του Μπέλφαστ, επίσης συν-επικεφαλής της μελέτης, επισήμανε ότι η σημασία της ποικιλίας των φλαβονοειδών δεν είχε ποτέ εξεταστεί μέχρι τώρα, γεγονός που καθιστά τη μελέτη πολύ σημαντική, καθώς τα ευρήματα συμφωνούν με τις δημοφιλείς συμβουλές ότι η κατανάλωση πολύχρωμων τροφών είναι ζωτικής σημασίας για καλή υγεία.

«Τρώγοντας φρούτα και λαχανικά σε διάφορα χρώματα, περιλαμβανομένων αυτών που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, είναι πιο πιθανό να λαμβάνετε τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής», είπε.

Οι πρώτες διατροφικές οδηγίες που αφορούν τα φλαβονοειδή κυκλοφόρησαν πρόσφατα, συνιστώντας την αύξηση της πρόσληψης για τη διατήρηση της υγείας.

«Η μελέτη μας παρέχει τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι ενδεχομένως πρέπει επίσης να συστήσουμε αύξηση της ποικιλομορφίας στην πρόσληψη αυτών των ενώσεων για βέλτιστα οφέλη», δήλωσε ο Δρ Parmenter.

«Τα αποτελέσματα στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα δημόσιας υγείας, δείχνοντας ότι απλές και εφικτές διατροφικές αλλαγές – όπως να πίνουμε περισσότερο τσάι και να τρώμε περισσότερα μούρα και μήλα – μπορούν να αυξήσουν την ποικιλία και την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή και πιθανώς να βελτιώσουν την υγεία μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε η καθηγήτρια Cassidy.

ΠΗΓΗ: sciencedaily.com

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top