Ποια είναι η σωστή ποσότητα κρέατος ανά άτομο;

Ποια είναι η σωστή ποσότητα κρέατος ανά άτομο;
Image by Vlad from Pixabay

Περιμένετε επισκέπτες; Ο προγραμματισμός ενός γεύματος μπορεί μερικές φορές να μοιάζει με ένα τεράστιο παζλ: Αν σερβίρουμε αυτό το επιδόρπιο, τότε θα επιλέξουμε εκείνο το ορεκτικό, και αν έρθει ένα συγκεκριμένο άτομο, τότε δεν θα σερβίρουμε εκείνα τα φαγητά – και ούτω καθεξής! Ο καθορισμός της ποσότητας κρέατος που πρέπει να αγοράσετε ανά άτομο είναι κι αυτό μέρος του παιχνιδιού.

Πώς το υπολογίζετε; Ο καλύτερος τρόπος είναι να μάθετε τη συνήθη ποσότητα μερίδας (ανά άτομο) για το κρέας που σκοπεύετε να σερβίρετε. Στη συνέχεια μπορείτε να σχεδιάσετε το υπόλοιπο μενού σας και να το προσαρμόσετε ανάλογα. Είτε μαγειρεύετε για τέσσερα άτομα είτε για σαράντα, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να λύσετε αυτό το μαθηματικό παζλ!

Οδηγός Μερίδων Κρέατος

Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα κρέατος που πρέπει να αγοράσετε, αλλά είναι χρήσιμο να ξεκινήσετε με μια γενική ιδέα για το ποια είναι η τυπική μερίδα για κάθε τύπο κρέατος.

Τώρα μπορείτε να πολλαπλασιάσετε το μέγεθος της μερίδας με τον αριθμό των ατόμων. Για παράδειγμα, αν σερβίρετε μπριζόλα σε 6 άτομα, μπορείτε να προγραμματίσετε να αγοράσετε περίπου 2 κιλά κρέατος.

Σχεδιάστε το μενού σας

Τώρα που έχετε μια γενική ιδέα για την ποσότητα κρέατος που θα χρειαστείτε, σκεφτείτε και τα υπόλοιπα πιάτα που θα σερβίρετε. Αν το μενού περιλαμβάνει απλά μια σαλάτα, ένα κυρίως πιάτο και ένα επιδόρπιο, τότε πιθανότατα είστε έτοιμοι. Αν όμως το γεύμα περιλαμβάνει ορεκτικά και πολλαπλά συνοδευτικά, ίσως θελήσετε να μειώσετε την ποσότητα του κρέατος ώστε να υπάρχει σωστή ισορροπία.

Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να προγραμματίζετε ολόκληρο το μενού σας πριν αγοράσετε το κρέας σας. Δουλέψτε ανάποδα κοιτάζοντας τι άλλο θέλετε να σερβίρετε, πώς θα χρησιμοποιηθεί το κρέας και τι είδους διαθέσεις πιστεύετε ότι θα έχουν οι καλεσμένοι σας. Κάποιοι από τους καλεσμένους θα είναι παιδιά; Είναι κανείς χορτοφάγος ή vegan;

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα συνοδευτικά που σκοπεύετε να σερβίρετε. Θα είναι κάτι πιο “βαρύ”, όπως ζυμαρικά ή πατάτες ή κάτι πιο ελαφρύ, όπως σοταρισμένα χόρτα ή ψητά λαχανικά ;

Είναι το κρέας το κυρίως πιάτο ή μέρος του γεύματος;

Αφού σχεδιάσετε το μενού, σκεφτείτε τον ρόλο που θα έχει το κρέας στο γεύμα. Θα είναι το βασικό πιάτο, συνοδευόμενο από σαλάτες και συνοδευτικά, ή είναι μέρος ενός ευρύτερου πιάτου, όπως ένα ραγού ή curry;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι καθοριστική για το πόση ποσότητα κρέατος θα χρειαστεί να αγοράσετε και να ετοιμάσετε.

Όταν το κρέας είναι το κυρίως πιάτο

Όταν μαγειρεύετε κάτι όπως μπριζόλα, γαλοπούλα ή χοιρινό, όπου το κρέας είναι το κύριο πιάτο του γεύματος και συνοδεύεται από μερικά συνοδευτικά, συνιστούμε περίπου 1/2 κιλό ανά άτομο, ή έως 3/4 κιλού για μεγαλύτερες ορέξεις και για όσους αγαπούν τα περισσεύματα.

Με άλλα λόγια, αν μαγειρεύετε για 10 άτομα, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 5 κιλά κρέας συνολικά. Για 20 άτομα, προγραμματίστε να αγοράσετε 10 ή περισσότερα κιλά κρέας.

Όταν το κρέας είναι ένα μέρος ενός πιάτου

Αν το κρέας είναι ένα μέρος ενός μεγαλύτερου πιάτου, όπως ζυμαρικά ή curry, υπολογίστε περίπου 1/4 έως 1/3 κιλού ανά άτομο. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 1/2 κιλά κρέατος αν έχετε 10 άτομα για δείπνο, και 5 ή περισσότερα κιλά κρέατος αν μαγειρεύετε για 20 καλεσμένους.

Συνήθως υπάρχει λίγο περισσότερο περιθώριο στον αριθμό των μερίδων με ένα μεγάλο ψητό, σε σχέση με μπριζόλες ή στήθη κοτόπουλου που κόβονται ατομικά. Αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο θα φάνε οι καλεσμένοι σας, αποφύγετε τα πιάτα με ατομικά κομμάτια κρέατος και επιλέξτε μια συνταγή που προσφέρει περισσότερη ευχέρεια στη διαχείριση των μερίδων.

ΠΗΓΗ: thekitchn.com

Σχόλια 1

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top