Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Μαχαίρια με χρωματική κωδικοποίηση

Μαχαίρια με χρωματική κωδικοποίηση

Το HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points, που σημαίνει: ανάλυση κινδύνου και κρίσιμα σημεία ελέγχου) είναι ένα απλό και αποτελεσματικό σύστημα που έχει ως σκοπό τη διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων, ειδικότερα του τελικού προϊόντος. Με το σύστημα HACCP μπορούμε να προβλέψουμε τους κινδύνους και την πιθανότητα εμφάνισής τους σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας ενός τρόφιμου, και να αποφύγουμε έτσι την πρόκληση ζημιάς στην υγεία του καταναλωτή.
Τα μαχαίρια HACCP με χρωματική κωδικοποίηση έχουν κατασκευαστεί για αυτό λόγο, για να βοηθήσουν τους χειριστές τους να αποφύγουν τη διάδοση μολυσματικών ουσιών και την κατά λάθος έκθεση των πελατών σε αλλεργιογόνα. Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους εκπαιδεύονται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις χρωματιστές λαβές των μαχαιριών που θα βοηθήσει στην αποφυγή της διασταυρούμενης μόλυνσης από τα ακατέργαστα έως τα τελικά προϊόντα.

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε μαχαίρια με χρωματική κωδικοποίηση;

Τα μαχαίρια με χρωματιστές λαβές βοηθούν τους εργαζόμενους σε επαγγελματικές κουζίνες να αποφύγουν τη μόλυνση ενός πιάτου με τα παθογόνα ενός άλλου πιάτου. Για παράδειγμα, ένα μαχαίρι που χρησιμοποιείται για την κοπή ωμού κοτόπουλου θα μπορούσε κατά λάθος να χρησιμοποιηθεί για την κοπή μαρουλιού για μια σαλάτα, ενώ το κοτόπουλο θα μαγειρευτεί καλά πριν σερβιριστεί η σαλάτα μαρουλιού πηγαίνει κατευθείαν στον πελάτη.
Τα μαχαίρια με χρωματική κωδικοποίηση HACCP έχουν έντονους χρωματισμούς που υποδεικνύουν για ποιους τύπους τροφίμων πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε μαχαίρι. Αυτό, μαζί με τα άλλα βήματα ενός πρωτοκόλλου ασφάλειας τροφίμων HACCP, μπορεί να μειώσει τα κρούσματα διασταυρούμενης μόλυνσης.

Τι σημαίνουν τα χρώματα στις λαβές των μαχαιριών;

Τα έξι χρώματα των μαχαιριών HACCP είναι τα εξής:

  • Τα πράσινα μαχαίρια είναι για φρέσκα προϊόντα.
  • Τα κίτρινα μαχαίρια είναι για ωμά πουλερικά.
  • Τα κόκκινα μαχαίρια είναι για ωμό κρέας.
  • Τα μπλε μαχαίρια είναι για ωμά ψάρια.
  • Τα λευκά μαχαίρια είναι για γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Τα καφέ μαχαίρια είναι για μαγειρεμένα κρέατα.

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top