Ψήσιμο σε ταντούρ (tandoor)

Ψήσιμο σε ταντούρ (tandoor)

Τι είναι το ταντούρ;

Το ταντούρ ή τανούρ είναι κυλινδρικός πήλινος ή μεταλλικός φούρνος ο οποίος χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα και το ψήσιμο. Το ταντούρ χρησιμοποιείται στην Νότια, Κεντρική και Δυτική Ασία, καθώς και στο Νότιο Καύκασο.

Το καύσιμο για το ταντούρ ήταν παραδοσιακά τα κάρβουνα ή ξύλα. Οι θερμοκρασίες στο ταντούρ πλησιάζουν τους 480 βαθμούς Κελσίου και είναι σύνηθες να παραμένουν αναμμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα για να διατηρηθεί η υψηλή θερμοκρασία μαγειρέματος.

Η τροφή εδώ μαγειρεύεται με την ακτινοβολία της φωτιάς  και τη θερμότητα του ζεστού αέρα.
Στο tandoor-μαγειρεύονται κάθε είδους φαγητά, ψωμιά, ζύμες γεμιστές, κρέατα και λαχανικά. Οι πατάτες και άλλα λαχανικά για να κολλήσουν στα τοιχώματα εμβαπτίζονται πρώτα σε αραιή ζύμη.

Δημοφιλή πιάτα

Κάθε χώρα διατηρεί τις δικές της συνταγές αλλά κάποια από τα πιο δημοφιλή πιάτα  είναι το Tandoori Roti, Tandoori Naan , Tandoori Laccha Paratha , Missi Roti, και Tandoori Kulcha,κ.ά.

Το κοτόπουλο ταντούρι είναι ψητό έδεσμα από την περιοχή του Παντζάμπ περιοχή της Ινδικής χερσονήσου.Το κοτόπουλο μαρινάρεται σε γιαούρτι καρυκευμένο με γκαράμ μασάλα, σκόρδο, τζίντζερ, κύμινο, κόκκινο πιπέρι και άλλα μπαχαρικά ανάλογα με τη συνταγή. Στις ζεστές εκδόσεις του πιάτου, το κόκκινο χρώμα δίνεται από πιπέρι καγιέν, κόκκινο τσίλι σε σκόνη, ή άλλα μπαχαρικά. Σε ηπιότερες εκδόσεις, χρησιμοποιούνται χρωστικές τροφίμων. Ο κουεκουμάς παράγει ένα κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα. Παραδοσιακά το κρέας ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες στο ταντούρ, αλλά μπορεί επίσης να ψηθεί σε μια παραδοσιακή ψησταριά.

Το κοτόπουλο τίκκα είναι πιάτο της κουζίνας Μουγκλάι. Το κοτόπουλο τίκκα ψήνεται ψήνεται κομμένο σε μικρά κομμάτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα. Εδώ το κοτόπουλο τίκκα μαρινάρεται με μπαχαρικά και γιαούρτι. Παραδοσιακά ψήνεται με ξυλάκια στο ταντούρ και συνήθως δεν έχει κόκαλα. Συνήθως σερβίρεται και τρώγεται με ένα πράσινο κόλιανδρο τσούτνεϊ, ή χρησιμοποιείται στην προετοιμασία του κάρυ κοτόπουλο τίκα μασάλα.

Το τάνγκντι κεμπάπ, ένα δημοφιλές πρόχειρο φαγητό στην κουζίνα της Ινδικής υποηπείρου, παρασκευάζεται από το μαρινάρισμα μπουτακιών κοτόπουλου τα οποία τοποθετούνται σε ταντούρ. Για να μαριναριστεί, προστίθενται διάφορα μπαχαρικά στο γιαούρτι. Για να γίνει, το μαριναρισμένο κοτόπουλο χρειάζεται 12 ώρες τουλάχιστον. Όταν ετοιμαστεί, το κοτόπουλο συνήθως γαρνίρεται με φύλλα μέντας και σερβίρεται με κρεμμύδια λάτσα.

Το σαμόσα είναι είδος γεμιστού σνακ. Το μέγεθος και το σχήμα του σαμόσα, καθώς και η συνοχή της ζύμης που χρησιμοποιείται, μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Σε ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν), τα σαμόσα συνήθως ψήνονται στο ταντούρ ενώ σε άλλες περιοχές συνήθως τηγανίζονται.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σχόλια 0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

Top