Μια μοναδική συνταγή που την προσάρμοσα στα δικά μου γούστα. Από το φυτό της αγκινάρας χρησιμοποιείται το άνθος της, μαγειρεύεται αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, μπορείτε να την βρείτε και έτοιμη καθαρισμένη και κατεψυγμένη. Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, νιασίνη και C.
PrintΑγκινάρες με καλαμαράκια
- Συνολικός χρόνος: 60΄
- Μερίδες: 6
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 1 σακουλάκι κατεψυγμένες αγκινάρες
- 1 κ. καλαμαράκια μέτρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα κομμένα σε λωρίδες
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 μέτρια καρότα σε λεπτές ροδέλες
- 2 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους
- λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι ξύδι
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών
- χυμός από 2 μεγάλα λεμόνια και το ξύσμα τους
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- λίγη πάπρικα γλυκιά
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Ξεπαγώνουμε και κόβουμε τις αγκινάρες στην μέση ή στα τέσσερα αν είναι μεγάλες και τις τοποθετούμε σε μπολ με νερό και χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Κόβουμε τα καλαμαράκια μας σε λωρίδες και τα ξεπλένουμε.
- Βάζουμε τα καλαμαράκια στην κατσαρόλα με λίγο αλάτι και ξύδι να βγάλουν όλα τα υγρά τους, μόλις εξατμιστούν τα υγρά τα αποσύρουμε. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο (αρκετό) στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), τις πατάτες και τα καρότα για πέντε λεπτά.
- Σβήνουμε με το ξύδι και προσθέτουμε τις αγκινάρες, δύο κούπες ζεστό νερό, το κύβο λαχανικών, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και σιγαβράζουμε για 40 με 50 λεπτά περίπου, μετά τα δέκα πρώτα λεπτά επαναφέρουμε και τα καλαμαράκια.
- Δέκα λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και το ξύσμα τους.
- Προετοιμασία: 15΄
- Εκτέλεση: 45΄
Σχόλια 0