Αγαπημένο παραδοσιακό γλύκισμα των Χριστουγέννων όπως και τα μελομακάρονα. Έχει τις ρίζες του στη Μικρά Ασία, το όνομά του προέρχεται από το περσικό Qurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη.
PrintΚουραμπιέδες
- Συνολικός χρόνος: 90΄
- Μερίδες: 25 τμχ 1x
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 250 γρ. βούτυρο (αιγοπρόβειο κατά προτίμηση)
- 160 γρ. (1 φλιτζάνι) ζάχαρη άχνη (συν όσο θα χρειαστούμε για την επικάλυψη)
- 1 βανίλια
- 2 κρόκοι αβγών, ελαφρά χτυπημένοι
- 525 γρ. (3 ½ φλιτζάνια) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 25 ml ούζο
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (150°C με αέρα). Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί.
- Χτυπάμε στην αρχή πολύ καλά το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μαζί σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μετά προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε στη συνέχεια προσθέτουμε και ανακατεύουμε και το αλεύρι. Τέλος προσθέτουμε το ούζο και ανακατεύουμε καλά, μετά ζυμώνουμε με τα χέρια μας τη ζύμη σε ένα μπολ μέχρι να ομογενοποιηθεί, προσθέτοντας λίγο ακόμα αλεύρι αν η ζύμη είναι ακόμα κολλώδης.
- Αλευρώνουμε ελαφρά μια επιφάνεια εργασίας. Παίρνουμε από το μείγμα μας μια μικρή ποσότητα και πιέζοντας το μέσα στην χούφτα μας, το κάνουμε ένα ζυμαρακι σφιχτό. Δίνουμε το σχήμα που θέλουμε (στρογγυλό, αστεράκι, μισοφέγγαρο κ.α.), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε φορμάκια (τσέρκια). Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να έχετε 25 κουραμπιέδες περίπου.
- Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες στο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τέλος αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για 10 λεπτά και μετά τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη να καλυφθούν εντελώς.
- Προετοιμασία: 50΄
- Εκτέλεση: 40΄
- Κατηγορία: Γλυκά – Παγωτά
Σχόλια 0