Το σέλινο είναι ένα διετές φυτό που καλλιεργείται κυρίως για το έντονο άρωμα του, τις ορεκτικές, χωνευτικές και τονωτικές του ιδιότητες, καθώς αποτελεί το βασικό συστατικό για πολλές σούπες. Ανήκει στην οικογένεια Σελινοειδών, η οποία περιλαμβάνει επίσης το μαϊντανό, το καρότο, το μάραθο κ.α. Είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια όταν Έλληνες και Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική και οι Κινέζοι για φάρμακο. Επίσης το θεωρούσαν πένθιμο φυτό γιατί στις νεκρικές τελετές οι πενθούντες φορούσαν στεφάνι από σέλινο.
Το σέλινο στη μαγειρική
Το σέλινο είναι ένα λαχανικό που τρώγεται σε όλο τον κόσμο. Οι πιο γνωστές ποικιλίες του είναι τρεις:
- H σελινόριζα (Apium graveolens var. rapaceum), με τη μεγάλη σαρκώδη ρίζα του, τρώγεται ωμή, σαλάτα, σε σούπες και μαγειρεμένη με διάφορους συνδυασμούς.
- Το σέλερι (Apium graveolens var. graveolens), είναι η πιο γνωστή διεθνώς, με σαρκώδεις μεγάλους μίσχους οι οποίοι τρώγονται είτε ωμοί είτε μαγειρεμένοι. Τα φύλλα της ποικιλίας συνήθως δεν καταναλώνονται (έχουν πικρή γεύση).
- Η τρίτη είναι αυτή που στην Ελλάδα αποκαλούμε σέλινο (Apium graveolens var. secalinum). Έχει λεπτούς μίσχους και πλούσιο φύλλωμα. Καλλιεργείται για τα φύλλα του τα οποία τρώγονται είτε ωμά, είτε μαγειρεμένα.
Στις εύκρατες χώρες, το σέλινο καλλιεργείται επίσης για τους σπόρους του. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται σε διάφορες σούπες και τουρσιά ως μπαχαρικό καθώς επίσης και στην αρωματοποιία.
Οι σπόροι σέλινου μπορούν ακόμα να αλεσθούν και να αναμειχθούν με αλάτι για να παραχθεί αλάτι σέλινου (Celery salt), το καρύκευμα αυτό χρησιμεύει ως συντηρητικό τροφίμων. Επίσης το αλάτι σέλινου είναι συστατικό του κοκτέιλ Bloody Mary, αναφέρεται επίσης ότι είναι ένα συστατικό στο μυστικό μείγμα μπαχαρικών της KFC.
Τελευταία μπήκε στη ζωή μας ο χυμός σέλινου, που καταναλώνεται όπως λέγεται για λόγους αποτοξίνωσης, κάτι που δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.
Διατροφικά οφέλη σέλινου
80 γρ. σέλινου (φρέσκου) περιέχουν:
- 6 kcal / 24 kJ
- 0,4 γρ. πρωτεΐνη
- 0,2 γρ. λιπαρά
- 0,7 γρ. υδατάνθρακες
- 1,2 γρ. φυτικές ίνες
- 256 mg κάλιο
Το σέλινο στην υγεία
Το σέλινο μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Θεωρείται ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης καθώς και κατά των αρθριτικών παθήσεων.
Οι δίαιτες πλούσιες σε ινώδεις τροφές όπως το σέλινο συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μπορεί ακόμα να βελτιώσει τη μνήμη, έχει παρατηρηθεί ότι περιέχει την ουσία λουτεολίνη, η οποία είναι ικανή να μειώσει την απώλεια μνήμης σε προχωρημένη ηλικία.
Το σέλινο περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες C, B1, B2 και Κ.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης στο σέλινο, έχουν αναφερθεί δερματικά εξανθήματα, γαστρεντερικές διαταραχές και άλλα συμπτώματα, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η ευαισθησία στο σέλινο δεν θεωρείται κλινικά σημαντική. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τρόφιμα που περιέχουν ή ενδέχεται να περιέχουν σέλινο, ακόμη και σε ίχνη, πρέπει να φέρουν ευκρινή σήμανση. Για κάθε περίπτωση όμως καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον διατροφολόγο σας.
Υπάρχουν εκατοντάδες συνταγές που ταιριάζει το σέλινο, σε μία όμως είναι απαραίτητο, στη …φασολάδα!
Σχόλια 0