Πιθανώς ένα από τα πρώτα τρόφιμα που κατανάλωσε ο άνθρωπος, το κάστανο χρονολογείται από την προϊστορική εποχή. Η καστανιά έχει καταγωγή από την Ωκεανία, η Castanea sativa (γλυκιά καστανιά ή Ευρωπαϊκή καστανιά), εισήχθη για πρώτη φορά στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Ο μύθος λέει ότι ο ελληνικός στρατός επέζησε κατά την υποχώρησή του από τη Μικρά Ασία το 401 έως το 399 π.Χ. γιατί είχε εφοδιαστεί με πολλά κάστανα. Ήταν επίσης αρκετά διαδομένα κατά την Ρωμαϊκή εποχή, οι Ρωμαίοι αλέθανε συνήθως τα κάστανα για να φτιάξουν αλεύρι (καστανάλευρο). Σήμερα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή τα Χριστούγεννα, και χρησιμοποιούνται ως γέμιση στην γαλοπούλα.
Η καστανιά είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που μπορεί να φτάσει τα 35 μέτρα και να ζήσει έως και 700 χρόνια. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις βελανιδιές και τις οξιές.
Η παραγωγή και η κατανάλωση κάστανου παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια, λόγω της αυξημένης ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με τη σύνθεση των τροφίμων και των πλεονεκτημάτων του στην υγιεινή διατροφή. Τα φρέσκα κάστανα πρέπει πάντα να μαγειρεύονται πριν από τη χρήση και δεν τρώγονται ποτέ ωμά, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε τανικό οξύ (tannic acid).
Τα κάστανα είναι πολύ πλούσια σε διαιτητικές ίνες, επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και απαραίτητα λιπαρά οξέα, καθιστώντας τα μια φανταστική προσθήκη σε κάθε πιάτο. Το υψηλό επίπεδο αμύλου τους είναι παρόμοιο με αυτό του σιταριού και διπλάσιο από αυτό της πατάτας. Η απαλή υφή και η έντονη γεύση τους τα καθιστούν κατάλληλα τόσο για γλυκές όσο και για αλμυρές συνταγές.
Στα αλμυρά πιάτα, τα κάστανα είναι η επιτομή της γήινης, ρουστίκ μαγειρικής και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους για να δώσουν μια βαθιά, ξηρή γεύση. Μαγειρέψτε τα σε γέμιση, πιάτα με ζυμαρικά και ρύζι, σούπες και μαγειρευτά ή ως πουρέ αντί για πουρέ πατάτας.
Τα κάστανα είναι μια σημαντική καλλιέργεια για τη μαγειρική στην Κίνα, την Ιαπωνία και τη νότια Ευρώπη, όπου οι μάγειρες τα αλέθουν συχνά για την παρασκευή ψωμιού, δίνοντας το παρατσούκλι «bread tree». Το αλεύρι από κάστανο είναι χωρίς γλουτένη και οι Ιταλοί μάγειρες το χρησιμοποιούν ειδικά για να προετοιμάσουν πολλά είδη γλυκών κέικ.
Το Mont Blanc είναι η πιο γνωστή συνταγή με βασικό υλικό το κάστανο, είναι το απόλυτο χειμωνιάτικο γλυκό λόγω του ονόματός. Από το 1500 έφτιαχναν το χειμώνα στην Ιταλία ένα γλυκό πουρέ κάστανου και αυτό ήταν ένα από τα πιο αγαπητά γλυκά του χειμώνα. Η συνταγή ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και πλέον το φτιάχνουν παντού σε διάφορες παραλλαγές. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά στην Ιαπωνία, στο Χονγκ Κόνγκ και στη Σιγκαπούρη. Σε αυτές τις χώρες δίνουν γεύση και χρώμα στον πουρέ κάστανου, προσθέτοντας φράουλες ή εξωτικά φρούτα.
Τα κορυφαίας ποιότητας κάστανα στη Γαλλία θεωρούνται τα marron όπως και σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης.
ΠΗΓΗ: Διαδίκτυο
Σχόλια 0