Το ριζότο είναι ένας από τους πιο κοινούς τρόπους μαγειρέματος του ρυζιού στην Ιταλία, συνήθως προσφέρεται χωρίς συνοδευτικά πριν από το κυρίως πιάτο. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, λιώστε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο, προσθέστε το κρεμμύδι…
Print

Ριζότο με γαρίδες
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κούπα ρύζι arborio
- Αλάτι
- 4 κούπες ζωμό κοτόπουλου
- 1 1/2 κούπα ξηρό λευκό κρασί
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 2 κ.σ. φρεσκοκομμένο μαϊντανό
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- Μισό κιλό αποφλοιωμένες γαρίδες
- 1 κούπα φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, λιώστε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει, για 5 έως 6 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε 1 σκελίδα σκόρδο και μαγειρέψτε 1 έως 2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και μετά αλατίζουμε.
- Σε παρτίδες, αρχίστε να προσθέτετε ζωμό, 1/2 φλιτζάνι τη φορά, βεβαιωθείτε ότι ο ζωμός έχει απορροφηθεί πλήρως πριν προσθέσετε την επόμενη παρτίδα. Στη συνέχεια προσθέστε 1 κούπα κρασί και σιγοβράστε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να απορροφηθεί πλήρως.
- Εν τω μεταξύ μαγειρέψτε τις γαρίδες: Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, λιώστε το υπόλοιπο βούτυρο. Προσθέστε το υπόλοιπο σκόρδο, το χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό και το μπούκοβο και ανακατέψτε για 2 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε τις γαρίδες και αλατοπιπερώστε. Μαγειρέψτε τις γαρίδες μέχρι να ροδίσουν, για 3 με 4 λεπτά και μετά προσθέστε το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι κρασί, αφήνουμε να σιγοβράσει. Μετά προσθέτουμε τις γαρίδες και την παρμεζάνα στο ριζότο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν σαν κρέμα.
- Έτοιμο, πασπαλίστε με λίγο μαϊντανό!
Λέξεις-κλειδιά: Ριζότο, Γαρίδες
Σχόλια 0