Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Η σωστή ποσότητα ζυμαρικών ανά άτομο!

Η σωστή ποσότητα ζυμαρικών ανά άτομο!

Προσκαλείτε έναν φίλο σε ένα δείπνο με ζυμαρικά, φτάσατε στο σημείο που πρέπει να βάλετε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει, αλλά σταματάτε αμέσως και αναρωτιέστε – πόσα μακαρόνια χρειάζονται για 2 άτομα; Έχετε ξαναβρεθεί σε αυτή τη θέση; Δεν είστε ο μόνος. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να μετρήσουν σωστά τα ζυμαρικά.
Τα ζυμαρικά γενικά διπλασιάζονται σε μέγεθος και βάρος όταν μαγειρεύονται. Ο υπολογισμός της σωστής ποσότητας ζυμαρικών ανά άτομο δεν είναι τόσο απλός όσο ακούγεται. Υπάρχουν πολλές πτυχές που πρέπει να έχετε κατά νου όταν τα ζυμαρικά πηγαίνουν από τη συσκευασία στην κατσαρόλα. Η μέτρηση των μερίδων ζυμαρικών εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος και το σχήμα των ζυμαρικών, καθώς και το αν είναι φρέσκα ή αποξηραμένα ή γεμιστά.

Πόσο είναι μια μερίδα ζυμαρικών στην Ιταλία;

Όταν πρόκειται για απορίες σχετικά με τα ζυμαρικά, είναι πάντα συνετό να επικοινωνείτε με τους ειδικούς: τους Ιταλούς. Τα ζυμαρικά είναι τρόπος ζωής στην Ιταλία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ιταλοί τρώνε τεράστιες μερίδες. Στην πραγματικότητα, οι Ιταλοί γνωρίζουν πολύ τις μερίδες (στην Ιταλία, είναι πολύ συνηθισμένο να σας ρωτούν πόσα ζυμαρικά θα θέλατε να φάτε σε γραμμάρια) και έχουν ισχυρές απόψεις για το ιδανικό μέγεθος μερίδας ζυμαρικών.

Συνήθως, οι ιταλικές οδηγίες συνιστούν τις ακόλουθες ποσότητες μη μαγειρεμένων ζυμαρικών ανά άτομο:

 • 60-100 γρ. αποξηραμένα ζυμαρικά
 • 70-120 γρ. φρέσκα ζυμαρικά
 • 100-130 γρ. gnocchi (νιόκι)
 • 120-150 γρ. γεμιστά ζυμαρικά (όπως ραβιόλια ή τορτελίνια)

Μπορεί να σας φαίνονται μικρές οι μερίδες, αλλά αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο οι Ιταλοί τρώνε τα ζυμαρικά τους. Τα ζυμαρικά σερβίρονται συχνά ως primo (πρώτο πιάτο), και ακολουθεί ένα πιάτο κρέατος, θαλασσινών ή λαχανικών που ονομάζεται secondo (δεύτερο ή κυρίως πιάτο). Καθώς ολόκληρο το γεύμα δεν βασίζεται στα ζυμαρικά, μια μικρότερη μερίδα έχει νόημα.

Πόσα ζυμαρικά πρέπει να φτιάξω ανά άτομο;

Αν σκοπεύετε να σερβίρετε ζυμαρικά ως πρώτο πιάτο, τότε είναι λογικό να κάνετε όπως κάνουν οι Ιταλοί και να επιλέξετε μια μικρότερη μερίδα. Όταν πρόκειται για φρέσκα ζυμαρικά, η σεφ Roberta D’Elia συνιστά τα εξής:

 • Ένα primo (πρώτο πιάτο) ζυμαρικών για δείπνο των τριών πιάτων: 90 γραμμάρια ανά άτομο
 • Ένα ζυμαρικό primo (πρώτο πιάτο) για δείπνο με περισσότερα από τρία πιάτα: 70 γραμμάρια ανά άτομο

Οι περισσότεροι από εμάς όμως δεν διοργανώνουμε περίτεχνα δείπνα των πολλών πιάτων. Είναι πολύ πιο συνηθισμένο να βασίζετε ένα ολόκληρο γεύμα γύρω από ένα πιάτο ζυμαρικών – επομένως απαιτείται ένας πιο “γενναιόδωρος” κανόνας.

Εάν έχετε ως κύριο γεύμα σας ζυμαρικά, θα σας προτείναμε τις ακόλουθες ποσότητες:

 • 100 γρ. αποξηραμένα ζυμαρικά ανά άτομο
 • 120 γρ. φρέσκα ζυμαρικά ανά άτομο
 • 130 γρ. gnocchi (νιόκι) ανά άτομο
 • 150 γρ. γεμιστά ζυμαρικά ανά άτομο

3 τρόποι για να μετρήσετε τα ζυμαρικά

Επιλέξτε μία από τις ακόλουθες μεθόδους μέτρησης, ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα των μη μαγειρεμένων ζυμαρικών:

 1.  Ζυγίζουμε τα ζυμαρικά. Ο καλύτερος τρόπος μέτρησης με σιγουριά για πολλές συνταγές είναι το βάρος. Η επένδυση σε μια καλή ζυγαριά κουζίνας θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.
 2. Μετρήστε τα ζυμαρικά με το χέρι (για μακριά ζυμαρικά, όπως λιγκουίνι, φετουτσίνι, σπαγγέτι κ.α.). Πιάστε ένα μάτσο μακριά ζυμαρικά ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη σας – αυτή είναι περίπου μια μερίδα. (Φυσικά, αυτό θα διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του χεριού σας.)
 3. Χρησιμοποιήστε ένα δοσομετρητή ζυμαρικών (για μακριά ζυμαρικά). Ο μετρητής ζυμαρικών είναι μια επίπεδη μεταλλική λωρίδα με τρύπες διαφορετικού μεγέθους, καθεμία από τις οποίες έχει μια χαρακτηρισμένη ποσότητα, όπως μία, δύο, τρεις ή τέσσερις μερίδες. Ενώ, μερικές κουτάλες ζυμαρικών έχουν μια τρύπα που συνήθως έχει το μέγεθος μίας μόνο μερίδας.

Ενώ συνήθως υποθέτουμε (λανθασμένα) ότι τα ζυμαρικά είναι παχυντικά ή «κακά» για την υγεία μας. 
Στην πραγματικότητα, τα ζυμαρικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ενέργεια, απλά κάνουμε συχνά λάθη με το …μέγεθος της μερίδας μας.

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top