Αυτές οι αγκινάρες ψήνονται στη σχάρας για μια εθιστική, καπνιστή νότα και εκπέμπουν μια μοναδική γευστική πολυτέλεια, με μια μαρινάδα με σκόρδο και λεμόνι που λειτουργεί και ως απολαυστική σάλτσα για βούτηγμα! Φτιάξτε αυτή τη συνταγή για να εντυπωσιάσετε στο επόμενο BBQ ή δείπνο σας.
Print

Ψητές αγκινάρες με σκόρδο, μαϊντανό και λεμόνι
- Συνολικός χρόνος: 01:45
- Μερίδες: 4
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 2 λεμόνια, το ένα κομμένο στη μέση και το άλλο στύψτε για να πάρετε 2 κουταλιές φρέσκο χυμό
- 2 μεγάλες αγκινάρες
- 1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
- 2 κουταλιές φρέσκος χυμός λεμονιού
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
- Αλάτι
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Καθαρίστε τις αγκινάρες. Στύψτε μισό λεμόνι σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και ρίξτε μέσα και το μισό λεμόνι. Για κάθε αγκινάρα, αφαιρέστε τα σκληρά εξωτερικά φύλλα γύρω από το κοτσάνι. Κόψτε το πάνω τρίτο της αγκινάρας (περίπου 2-3 εκ.) με οδοντωτό μαχαίρι και τρίψτε αμέσως την τομή με λεμόνι για να μην μαυρίσει. Κόψτε περίπου 2,5 εκατοστά από το κοτσάνι και ξεφλουδίστε με αποφλοιωτή τα εξωτερικά ινώδη στρώματα. Τρίψτε με λεμόνι και τα κοτσάνια.
- Κόψτε σε τέταρτα κατά μήκος. Με μικρό μαχαίρι, αφαιρέστε το εσωτερικό “τριχωτό” και τα μικρά μωβ αγκάθια, ώστε να δημιουργηθεί μια κοιλότητα. Τρίψτε ξανά με λεμόνι και βάλτε στο λεμονόνερο. Επαναλάβετε με την άλλη αγκινάρα.
- Αχνίστε τις αγκινάρες. Τοποθετήστε έναν ατμομάγειρα λαχανικών σε μια μεγάλη κατσαρόλα με φαρδύ στόμιο και γεμίστε την με περίπου 2,5 εκατοστά νερό (η στάθμη του νερού δεν πρέπει να ανέβει πάνω από το επίπεδο του ατμομάγειρα.) Τοποθετήστε τις αγκινάρες στην κατσαρόλα, σκεπάστε και βράστε το νερό. Ατμίστε τις αγκινάρες μέχρι τα κοτσάνια και το κέντρο τους να μπορούν να τρυπηθούν εύκολα με ένα μαχαίρι και να φεύγουν εύκολα τα φύλλα, για 12-15 λεπτά.
- Ετοιμάστε τη μαρινάδα. Σε δοσομετρικό δοχείο, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο και το μπούκοβο. Προσθέστε αλάτι κατά προτίμηση.
- Μαρινάρετε τις αγκινάρες. Βάλτε τις αγκινάρες σε μεγάλο ταψί και ρίξτε από πάνω το 1/4 της μαρινάδας. Ανακατέψτε καλά ή αλείψτε με πινέλο. Αφήστε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 1 ώρα (ή καλύψτε και βάλτε στο ψυγείο έως και όλη τη νύχτα). Φυλάξτε την υπόλοιπη μαρινάδα στο ψυγείο.
- Ψήστε στη σχάρα. Προθερμάνετε το γκριλ σε δυνατή φωτιά (περίπου 15 λεπτά). Όταν είναι έτοιμο, βάλτε τις αγκινάρες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, πάνω από άμεση φωτιά. Κλείστε το καπάκι και ψήστε μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα, περίπου 5 λεπτά. Γυρίστε και ψήστε για άλλα 5 λεπτά. Μεταφέρετε σε πιατέλα και πασπαλίστε με αλάτι. Ρίξτε μια κουταλιά από τη μαρινάδα πάνω τους και σερβίρετε την υπόλοιπη σαν σάλτσα για βούτηγμα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Μπορείτε να καθαρίσετε και να αχνίσετε τις αγκινάρες από το προηγούμενο βράδυ, απλώς αφήστε τις να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τις ψήσετε.
- Οι ψητές αγκινάρες διατηρούνται στο ψυγείο έως 3 ημέρες και σερβίρονται και κρύες.
- Προετοιμασία: 01:20
- Εκτέλεση: 00:25
- Κατηγορία: Ορεκτικά – Σαλάτες
- Κουζίνα: Μεσογειακή
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
- Θερμίδες: 268,8 kcal
- Σάκχαρα: 0,6 γρ.
- Νάτριο: 60,7 mg
- Λιπαρά: 27,1 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 3,7 γρ.
- Υδατάνθρακες: 6,7 γρ.
- Φυτικές ίνες: 3,5 γρ.
- Πρωτεΐνη: 2,1 γρ.
Λέξεις-κλειδιά: Αγκινάρες, Λεμόνι, Μαϊντανός, Σκόρδο
Σχόλια 0