Όταν η Delphyne Dabezies ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πρόθεσή της να ιδρύσει τον πρώτο παραγωγό χαβιαριού στην Αφρική, οι αντιδράσεις στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας ήταν γεμάτες δυσπιστία.
Ωστόσο, δεκαπέντε χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας της Acipenser και των εμπορικών σημάτων Rova και Kasnodar Caviar, τα προϊόντα της έχουν φτάσει σε μερικές από τις πιο αναγνωρισμένες κουζίνες του κόσμου.
Από τα βουνά της Μαδαγασκάρης στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου
Στα βουνά της Μαδαγασκάρης, ανατολικά της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο, η λίμνη Mantasoa έχει εξελιχθεί σε μια απρόσμενη πηγή χαβιαριού.
«Κάθε ειδικός έλεγε ότι ήταν αδύνατο», δηλώνει η Dabezies.
Το χαβιάρι, το εκλεκτό προϊόν από αλατισμένα αυγά οξύρρυγχου, καθιερώθηκε ως σύμβολο πολυτέλειας ήδη από τον 17ο αιώνα, όταν ο Τσάρος Αλέξιος Μιχαήλοβιτς Α’ το μετέτρεψε σε κρατικό μονοπώλιο.
Η Acipenser στη Μαδαγασκάρη σηματοδοτεί την εξάπλωση της παραγωγής χαβιαριού σε όλες τις κατοικημένες ηπείρους, εκτός από την Αυστραλία. Με τιμές που αγγίζουν έως και 27.000 δολάρια το κουταλάκι του γλυκού, το χαβιάρι παραμένει σύμβολο πολιτιστικής σημασίας και γαστρονομικής τελειότητας.
Ένα τολμηρό ξεκίνημα από τρεις Γάλλους επιχειρηματίες
Η ιδέα γεννήθηκε όταν η Dabezies, ο σύζυγός της Christophe και ο φίλος τους Alexandre Guerrier, εμπνεύστηκαν από μια γαλλική τηλεοπτική εκπομπή για εκτροφή οξύρρυγχου. Χωρίς εμπειρία στην παραγωγή χαβιαριού, τόλμησαν να ξεκινήσουν ένα φιλόδοξο εγχείρημα στη Μαδαγασκάρη.
Η λίμνη Mantasoa αποδείχθηκε ιδανικό περιβάλλον: οι ήπιες θερμοκρασίες (13-23°C) επιτρέπουν στα ψάρια να αναπτύσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μειώνοντας το χρόνο ωρίμανσης κατά περίπου δύο χρόνια σε σχέση με άλλα μέρη.
Το Rova Caviar κατακτά τη διεθνή αγορά
Το 2017 η Acipenser παρουσίασε την πρώτη παρτίδα του Rova Caviar. Αν και αρχικά πολλοί γευσιγνώστες αμφισβήτησαν την ποιότητα, η γευσιγνωσία σε εκθέσεις όπως η Sirha Lyon το 2019 άνοιξε τις πόρτες σε κορυφαία εστιατόρια.
Σήμερα το Rova Caviar σερβίρεται σε πολυτελή ξενοδοχεία όπως το Hôtel de Crillon στο Παρίσι και το Hôtel du Palais στο Μπιαρίτζ. Η σεφ Julia Sedefjian το χαρακτήρισε ως «χαβιάρι γεμάτο απόλαυση, με βουτυρένια, μπριός-σαν και φουντουκένια επίγευση.»
Η τιμή του φτάνει τα €11.670 (περίπου $11.960) ανά κιλό.
Κοινωνική προσφορά και περιβαλλοντική ευθύνη
Η Acipenser απασχολεί περίπου 300 εργαζόμενους, το 80% από την τοπική κοινότητα Ambatolaona. Παράλληλα, επενδύει σε εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη, μαθήματα αλφαβητισμού και οικογενειακού προγραμματισμού.
Η εταιρεία ανέλαβε τη διαχείριση και επαναδάσωση 200 εκταρίων γύρω από τη λίμνη Mantasoa και εφαρμόζει πρακτικές αειφορίας για την προστασία του υδάτινου οικοσυστήματος.
Το μέλλον: Beluga Χαβιάρι από τη Μαδαγασκάρη
Ο μεγάλος στόχος για την Acipenser είναι η παραγωγή Beluga χαβιαριού, της πιο ακριβής και περιζήτητης ποικιλίας, που προέρχεται από τον οξύρρυγχο Beluga. Ήδη από πέρσι, τα πρώτα ψάρια Beluga φιλοξενούνται στη Μαδαγασκάρη και η εταιρεία φιλοδοξεί να παρουσιάσει την πρώτη της παραγωγή μέσα στο έτος.
«Η Μαδαγασκάρη είναι ένας μοναδικός τόπος με απίστευτες δυνατότητες», τονίζει η Dabezies. «Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε μέρος της ιστορίας της και που μοιραζόμαστε τους θησαυρούς της με τον κόσμο.»
Μετάφραση άρθρου από CNN Travel
Σχόλια 0