Γιατί ο εγκέφαλός μας λέει “ναι” στο γλυκό ακόμα κι όταν έχουμε χορτάσει;

Γιατί ο εγκέφαλός μας λέει “ναι” στο γλυκό ακόμα κι όταν έχουμε χορτάσει;
Image by Julita from Pixabay

Η επιστήμη πίσω από την ανεξήγητη επιθυμία για γλυκό

Έχετε ποτέ τελειώσει ένα πλούσιο γεύμα σε εστιατόριο, και παρόλο που νιώθετε πλήρεις, να ακούτε τον σερβιτόρο να ρωτάει «Θέλετε επιδόρπιο;»… και να απαντάτε ναι σχεδόν ασυναίσθητα; Η επιθυμία αυτή, όπως δείχνει νέα μελέτη, δεν είναι απλά θέμα γεύσης ή συνήθειας, αλλά… θέμα εγκεφάλου.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον “εγκέφαλο του γλυκού”

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science φέρνει στο φως τους νευρωνικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για την ακατανίκητη επιθυμία για γλυκό. Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Max Planck για την Έρευνα του Μεταβολισμού χρησιμοποίησαν ποντίκια για να εντοπίσουν το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν καταναλώνουμε ζάχαρη ακόμα και όταν είμαστε πλήρεις.

Πειράματα σε ποντίκια αποκαλύπτουν το μυστικό

Οι ερευνητές τάισαν τα ποντίκια μέχρι κορεσμού και στη συνέχεια τους πρόσφεραν ζάχαρη. Παρόλο που ήταν ήδη πλήρη, οι εγκέφαλοί τους ενεργοποιούσαν τα ίδια νευρικά κυκλώματα που σχετίζονται με την ανταμοιβή. Συγκεκριμένα, οι νευρώνες που σχετίζονται με το αίσθημα του κορεσμού, απελευθέρωναν Β-ενδορφίνη — μια φυσική ουσία με δράση παρόμοια με τα οπιοειδή.

Η Β-ενδορφίνη ενεργοποιούσε τους αντίστοιχους υποδοχείς στον εγκέφαλο, προκαλώντας αίσθημα ευχαρίστησης. Όταν οι επιστήμονες απέκλεισαν αυτή την οδό με φαρμακολογικές παρεμβάσεις, τα ποντίκια σταμάτησαν να καταναλώνουν ζάχαρη.

Ανθρώπινα δεδομένα ενισχύουν τη θεωρία

Η ίδια νευροχημική αντίδραση εντοπίστηκε και σε ανθρώπους, τόσο μέσω μελέτης δωρεάς εγκεφαλικού ιστού όσο και μέσω εγκεφαλικών απεικονίσεων σε εθελοντές.

Ο εγκέφαλός μας είναι «καλωδιωμένος» για να αγαπάει τη ζάχαρη

Σύμφωνα με τον Henning Fenselau, έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, αυτή η λειτουργία είναι πιθανόν εξελικτικά ευνοϊκή. «Επειδή η ζάχαρη μεταβολίζεται τόσο εύκολα, η κατανάλωσή της πέρα ​​από τις ενεργειακές ανάγκες είναι ευνοϊκή για τα ζώα», αναφέρει.

Πώς αυτή η γνώση μπορεί να αλλάξει τη μάχη με την παχυσαρκία

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη αυτή θα οδηγήσει σε βαθύτερη κατανόηση της υπερκατανάλωσης ζάχαρης και της παχυσαρκίας. Στο μέλλον, ίσως δούμε την ανάπτυξη πιο εξελιγμένων φαρμάκων για την απώλεια βάρους που στοχεύουν απευθείας αυτά τα νευρωνικά μονοπάτια.

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top