Νέα ποικιλία ντοματίνια, γλυκά και ανθεκτικά στα σκασίματα

Νέα ποικιλία ντοματίνια, γλυκά και ανθεκτικά στα σκασίματα

Αναπτύχθηκε μέσω χειροκίνητης επικονίασης και επαναλαμβανόμενων διασταυρώσεων, η νέα ποικιλία ήρθε για να σταθεροποιήσει τη σφιχτή υφή, το χρώμα και τη γεύση σε όλες τις γενιές των δοκιμαστικών φυτών.

Το Πανεπιστήμιο Rutgers έδωσε στους λάτρεις της ντομάτας έναν ακόμη λόγο να γιορτάσουν. Τον Αύγουστο, το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι μετά από περισσότερο από μια «δεκαετία επίπονης έρευνας», η ομάδα τους εισήγαγε μια ολοκαίνουργια ποικιλία ντοματίνια που ονομάζεται «Scarlet Sunrise». 

Το Rutgers εξήγησε ότι το νέο δίχρωμο ντοματίνι αναπτύχθηκε μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ των ερευνητών Peter Nitzsche και Tom Orton. Πρόκειται για μια δίχρωμη ντομάτα τύπου “grape”, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, είναι μια «γλυκιά, ανθεκτική στα σκασίματα ντομάτα με χρυσαφένια απόχρωση και κοκκινωπή λάμψη». Είπαν επίσης ότι το όνομά της είναι εμπνευσμένο από τους ουρανούς του Νιου Τζέρσεϊ.

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς οι καινοτόμοι επιστήμονες του Rutgers συνεργάζονται με τις βιομηχανίες του Νιου Τζέρσεϊ για να διεξάγουν έρευνα που εξυπηρετεί τις κοινότητες σε όλη την πολιτεία και την περιοχή», δήλωσε ο Josh Kohut, κοσμήτορας έρευνας στη Σχολή Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, η νέα ντομάτα αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους αναπαραγωγής μέσω διασταύρωσης μιας εμπορικής κόκκινης ντομάτα τύπου “grape” με μια δίχρωμη ντομάτα τύπου “cherry”, την οποία οι ερευνητές άρχισαν να δοκιμάζουν το 2012.

«Είδαμε δυνατότητες και στις δύο», δήλωσε ο Nitzsche, αναπληρωτής καθηγητής και σύμβουλος γεωργίας της Rutgers Cooperative Extension. «Έτσι τις διασταυρώσαμε, ελπίζοντας να συνδυάσουμε τη σφιχτή υφή της grape με τη γεύση και το χρώμα της δίχρωμης».

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται, καθώς έπρεπε να χρησιμοποιήσουν μια μέθοδο που ονομάζεται «επαναδιασταύρωσης» (backcrossing) για να εισάγουν ή να επανεισάγουν επανειλημμένα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως το χρώμα και η γεύση. Δοκίμασαν αυτά τα χαρακτηριστικά σε χωράφια και εργαστήρια για να τα συνδυάσουν και να διαπιστώσουν εάν ήταν βιώσιμα για πραγματική ανάπτυξη. Υπήρξαν επίσης πρόσθετα εμπόδια το 2020, τη χρονιά που η ντομάτα υποτίθεται ότι θα εισαχθεί παγκοσμίως. Ωστόσο, η πανδημία διέκοψε την παγκόσμια κατανομή των σπόρων, καθυστερώντας περαιτέρω την έρευνά τους.

«Υπήρχαν φορές που νομίζαμε ότι δεν θα λειτουργούσε», πρόσθεσε ο Νίτσε. «Όλες βγαίνανε κόκκινες, δεν υπήρχε διχρωμία. Τότε είναι που απογοητεύεσαι». 

Ο Όρτον, ομότιμος καθηγητής βιολογίας φυτών, σημείωσε επιπλέον ότι η πραγματική δυσκολία έγκειται στην προσπάθεια διασταύρωσης ντοματών επειδή «τα άνθη τους είναι μικροσκοπικά και εύθραυστα». Ο Όρτον έπρεπε να χρησιμοποιήσει τσιμπιδάκι για να αφαιρέσει μικρά μέρη από εκατοντάδες φυτά για να αποτρέψει την αυτογονιμοποίηση και αντ’ αυτού χρησιμοποίησε πινέλα για να επικονιάσει το καθένα με το χέρι, μετατρέποντάς το στο δικό του έργο τέχνης. Όπως εξήγησε η ομάδα, η  ισορροπία  ζάχαρης και οξέος  που προκύπτει από την ντομάτα την καθιστά ιδανική για σνακ.

Η ομάδα αναζητά τώρα συνεργασίες με εμπόρους σπόρων και καλλιεργητές για να βοηθήσει στην προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού και να επιτρέψει στον υπόλοιπο κόσμο να δοκιμάσει τι έχει να προσφέρει το «Garden State». Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το έργο τους έχει ολοκληρωθεί. «Προσπαθούμε πάντα να βελτιωνόμαστε», είπε ο Nitzsche. «Αυτό είναι το νόημα της επιστήμης».

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top