Οι πατάτες Hasselback είναι μια σουηδική έμπνευση (στα Σουηδικά λέγονται Hasselbackspotatis), είναι ένας παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος της πατάτας, όπου η πατάτα κόβεται σε πολύ λεπτές φέτες όχι όμως τελείως, συνήθως μέχρι τη μέση. Οι πατάτες Hasselback μια εκδοχή λέει πως δημιουργήθηκαν το 1953 από τον Leif Elisson, έναν εκπαιδευόμενο σεφ στο εστιατόριο Hasselbacken στο Djurgarden της Στοκχόλμης.
PrintΠατάτες hasselback με δεντρολίβανο
- Συνολικός χρόνος: 45΄
- Μερίδες: 6
- Διατροφή: Vegan
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 1200 γρ. μικρές πατάτες ή πατάτες baby
- 1/3 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- 2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις πατάτες σε φέτες προσέχοντας να μην τις κόψουμε μέχρι τέρμα (χρησιμοποιήστε δύο ξυλάκια-καλαμάκια στα πλαϊνά της πατάτας που θα σας εμποδίσουν να κόψετε φέτες μέχρι το τέλος).
- Τοποθετήστε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και το σκόρδο.
- Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε το λιωμένο βούτυρο στις πατάτες.
- Τοποθετήστε τις πατάτες στο προθερμασμένο φούρνο και αφήστε τις να ψηθούν για 20-30 λεπτά (αν είναι μεγαλύτερες οι πατάτες περισσότερο) μέχρι να γίνουν τραγανές και χρυσαφένιες, δοκιμάστε με ένα μαχαίρι να μπορεί να μπαίνει εύκολα.
- Έτοιμες, τις βγάζουμε από το φούρνο και τις σερβίρουμε αμέσως.
- Προετοιμασία: 15΄
- Εκτέλεση: 30΄
- Κατηγορία: Ορεκτικά – Σαλάτες, Φούρνου
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
- Θερμίδες: 248 kcal
- Σάκχαρα: 2 g
- Λιπαρά: 10 g
- Κορεσμένα λιπαρά: 7 g
- Trans λιπαρά: 0,4 g
- Υδατάνθρακες: 36 g
- Πρωτεΐνη: 4 g
Σχόλια 0