Αν προσθέσετε υπερβολικό αλάτι σε ένα πιάτο, μπορείτε εύκολα να το διορθώσετε, είτε εξισορροπώντας τις γεύσεις είτε ενσωματώνοντας συστατικά που απορροφούν το αλάτι. Για παράδειγμα, οι ωμές πατάτες μπορούν να απορροφήσουν το περίσσιο αλάτι καθώς μαγειρεύονται σε μια αλμυρή σούπα ή ένα στιφάδο.
Το αλάτι είναι σημαντικό ακόμα και στα γλυκά, καθώς ενισχύει τις γεύσεις των υπόλοιπων συστατικών. Ωστόσο, αν προστεθεί σε υπερβολική ποσότητα, μπορεί να επισκιάσει τις υπόλοιπες γεύσεις και να κάνει το πιάτο σας λιγότερο απολαυστικό.
3 συμβουλές για να αποφύγετε το υπερβολικό αλάτι στο φαγητό
Το φαγητό μπορεί εύκολα να μετατραπεί από ιδανικά αλατισμένο σε υπερβολικά αλμυρό. Δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγετε την υπερβολική προσθήκη αλατιού κατά το μαγείρεμα:
-
Ακολουθήστε πιστά τη συνταγή.
-
Αν μια συνταγή απαιτεί συστατικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως σόγια σος χαμηλού νατρίου ή ζωμό χωρίς αλάτι, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα συγκεκριμένα υλικά. Αντίθετα, αν χρησιμοποιήσετε τις κανονικές αλατισμένες εκδοχές τους και προσθέσετε επιπλέον αλάτι, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι υπερβολικά αλμυρό.
-
-
Μετρήστε προσεκτικά το αλάτι.
-
Πολλοί μάγειρες, με την εμπειρία, σταματούν να μετρούν το αλάτι και το προσθέτουν «με το μάτι». Αυτό μερικές φορές λειτουργεί, αλλά άλλες φορές μπορεί να οδηγήσει σε ένα πολύ αλμυρό πιάτο. Αποφύγετε να ρίχνετε αλάτι απευθείας από το αλατιέρα ή να υπολογίζετε πρόχειρα μια πρέζα αντί να χρησιμοποιήσετε ακριβή μέτρηση.
-
-
Χρησιμοποιήστε το σωστό είδος αλατιού.
-
Το επιτραπέζιο αλάτι, το θαλασσινό αλάτι και το Kosher αλάτι έχουν διαφορετικά επίπεδα αλμυρότητας. Αν μια συνταγή ζητά συγκεκριμένο είδος αλατιού, είναι σημαντικό να το χρησιμοποιήσετε ή να βρείτε τη σωστή αναλογία μετατροπής ώστε να αποφύγετε την υπερβολική αλμυρότητα στο τελικό πιάτο.
-
Πώς να εξουδετερώσετε το πολύ αλάτι από το φαγητό
Αν το φαγητό σας έχει γίνει υπερβολικά αλμυρό, μην ανησυχείτε! Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να διορθώσετε την αλμύρα. Δοκιμάστε μία από τις παρακάτω μεθόδους:
-
Προσθέστε οξύτητα.
-
Ο χυμός λεμονιού, χυμός λάιμ ή μηλόξιδο μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της αλμυρής γεύσης. Επίσης, προϊόντα ντομάτας, όπως σάλτσα ή πελτές ντομάτας, είναι αποτελεσματικά, καθώς οι ντομάτες είναι όξινες.
-
-
Προσθέστε sauce.
-
Σε φαγητά κατσαρόλας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υλικά όπως κρέμα γάλακτος, αβοκάντο ή τυρί ρικότα. Η κρεμώδης υφή τους διασκορπίζει το αλάτι πιο ομοιόμορφα, μειώνοντας την έντονη αλμύρα.
-
-
Προσθέστε γαλακτοκομικά.
-
Αν ταιριάζει στη συνταγή, όπως σε μια κρεμώδη σάλτσα, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη κρέμα γάλακτος, πλήρες γάλα ή άλλο γαλακτοκομικό προϊόν. Τα γαλακτοκομικά περιέχουν φυσικά σάκχαρα που μειώνουν την αίσθηση του αλατιού και καλύπτουν τον ουρανίσκο, δημιουργώντας ένα προστατευτικό φιλμ ενάντια στην έντονη αλμύρα. Μη γαλακτοκομικά υποκατάστατα, όπως γάλα βρόμης ή γάλα καρύδας, μπορούν να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.
-
-
Προσθέστε ωμές πατάτες.
-
Μία από τις πιο γνωστές μεθόδους είναι η χρήση πατάτας. Αυτό λειτουργεί καλά σε σούπες, στιφάδο και άλλα φαγητά με υγρά. Απλώς προσθέστε μια ωμή, κομμένη πατάτα στο φαγητό καθώς μαγειρεύεται, και θα απορροφήσει μέρος του περιττού αλατιού.
-
-
Προσθέστε ζάχαρη.
-
Δοκιμάστε να προσθέσετε μια πρέζα ζάχαρη (λευκή ή καστανή) ή ένα γλυκαντικό, όπως σιρόπι σφενδάμου, για να εξισορροπήσετε την αλμύρα. Ο συνδυασμός γλυκού και αλμυρού είναι κλασικός, καθώς η ζάχαρη μειώνει την ένταση της αλατότητας.
-
Με αυτές τις τεχνικές, μπορείτε να σώσετε το φαγητό σας και να το κάνετε ξανά απολαυστικό!
Σχόλια 0