Η σάλτσα πέστο έχει καταγωγή τη Γένοβα της Ιταλίας, το πέστο προέρχεται από την ιταλική λέξη «pestare», που σημαίνει «συνθλίβω ή σφυροκοπώ». Για εκατοντάδες χρόνια το πέστο παρασκευαζόταν χτυπώντας τα συστατικά με το γουδοχέρι στο γουδί. Χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή, όταν οι Γενοβέζοι συνθλίβαν καρύδια με διάφορα βότανα και σκόρδο.
Print

Σπιτικό πέστο βασιλικού
- Συνολικός χρόνος: 15΄
- Μερίδες: 16 1x
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 2 φλιτζάνια φρέσκα φύλλα βασιλικού
- 1/2 φλιτζάνι φρεσκοτριμμένο τυρί Romano ή παρμεζάνα (περίπου 60 γρ.)
- 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1/3 φλιτζάνι κουκουνάρι (ή καρύδια τρίμμα)
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (περίπου 1 κ.σ.)
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1/8 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Τοποθετήστε τα φύλλα βασιλικού και το κουκουνάρι στο πολυκόφτη και χτυπήστε τα πολλές φορές.
- Προσθέστε το σκόρδο και την παρμεζάνα (ή το τυρί Romano) και χτυπάμε να πολτοποιηθούν τα υλικά. Ξύστε τα πλαϊνά του πολυκόφτη με μια λαστιχένια σπάτουλα.
- Ενώ λειτουργεί ο πολυκόφτης, προσθέστε σιγά σιγά το ελαιόλαδο σε μια σταθερή μικρή ροή. Περιστασιακά, σταματήστε για να ξύσετε τα πλαϊνά του πολυκόφτη.
- Προσθέστε το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το πέστο βασιλικού σκουραίνει όταν εκτίθεται στον αέρα. Για την αποθήκευση, καλύψτε σφιχτά με πλαστική μεμβράνη, βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε το πέστο να έρθει σε επαφή με τον αέρα, έτσι η σάλτσα πέστο θα παραμείνει πιο πράσινη.
- Προετοιμασία: 15΄
- Κατηγορία: Σάλτσες – Μαρινάδες
- Κουζίνα: Ιταλική
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
- Θερμίδες: 78
- Λιπαρά: 8 γρ.
- Υδατάνθρακες: 1 γρ.
- Πρωτεΐνη: 1 γρ.
Λέξεις-κλειδιά: Βασιλικός, Παρμεζάνα
Σχόλια 0