Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Τα πάντα για τα αυγά

Τα πάντα για τα αυγά

Στον κόσμο των τροφίμων και της μαγειρικής, τα αυγά ανήκουν σε μια δική τους, ειδική κατηγορία. Τα αυγά έχουν χίλιες χρήσεις στην επαγγελματική κουζίνα. Ας δούμε κάποια σημαντικά στοιχεία για τα αυγά.

Επιλογή αυγών

Κανείς δεν θέλει μπαγιάτικα αυγά, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις στην κουζίνα που τα αυγά μιας εβδομάδας μπορούν να έχουν καλύτερες ιδιότητες και να είναι καλύτερη επιλογή από τα πιο φρέσκα.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ

Τα συστήματα διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά τα αυγά που παράγονται σε μεγάλη κλίμακα φέρουν πάντα μια ημερομηνία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η ημερομηνία συσκευασίας που τοποθετήθηκε στο χαρτοκιβώτιο των αυγών από τον παραγωγό προσδιορίζει την ημέρα του έτους που συσκευάστηκαν τα αυγά.

ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΑΥΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

 • Τα πολύ φρέσκα αυγά έχουν πιο σκληρές μεμβράνες και ξεφλουδίζονται πιο δύσκολα όταν βράσουν.
 • Για βραστά αυγά, η επιλογή αυγών τουλάχιστον μιας εβδομάδας δεν είναι κακή ιδέα.
 • Τα πολύ φρέσκα αυγά έχουν πιο σκληρή υφή και επομένως είναι καλύτερα για ποσέ.

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ

Υπάρχει τρόπος να καταλάβετε αν τα αυγά στο ψυγείο είναι φρέσκα: Βάλτε το αυγό σε νερό. Αν ξαπλώσει στο πλάι είναι φρέσκο. Αν σταθεί όρθιο είναι τουλάχιστον μιας εβδομάδας. Αν επιπλέει, μάλλον δεν πρέπει να το φάτε…

ΑΥΓΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ

Τα αυγά τα βρίσκουμε σε διαφορετικά μεγέθη και αυτό εξαρτάται –δεν αποτελεί έκπληξη– από τις κότες που τα γεννούν. Οι νεαρές κότες γεννούν μικρότερα αυγά από τις μεγαλύτερες. Ο λόγος για τον οποίο τα μεγαλύτερα αυγά έχουν λεπτότερο και ασθενέστερο κέλυφος είναι από την ποσότητα ασβεστίου στο κέλυφος.

ΑΥΓΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

Τα καφέ αυγά συνήθως προέρχονται από καφέ κότες και τα λευκά αυγά από λευκές κότες. Αλλά ανεξάρτητα από το χρώμα του κελύφους, το περιεχόμενο είναι το ίδιο.

Αποθήκευση αυγών

Τα αυγά θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο αν φυλάσσονται στο ψυγείο. Μία ημέρα σε θερμοκρασία δωματίου αντιστοιχεί σε περίπου τέσσερις ημέρες στο ψυγείο.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Το κέλυφος είναι πορώδες και τα αυγά μπορούν να απορροφήσουν γεύσεις από πολλά είδη τροφίμων στο ψυγείο. Φροντίστε να αποθηκεύετε τα ψάρια, τα αλλαντικά και τα τυριά σε κλειστά δοχεία.

ΦΥΛΑΞΤΕ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ (I)

Το ίδιο ισχύει για τα αυγά όπως και για άλλα είδη φρέσκων προϊόντων: Οι νέες συσκευασίες έχει βελτιστοποιηθεί ώστε τα αυγά να διατηρούνται όσο το δυνατόν καλύτερα κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση. Αφήστε τα αυγά να παραμείνουν στο ευάερο και προστατευτικό τους κουτί.

ΦΥΛΑΞΤΕ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ (II)

Στο κουτί των αυγών θα βρείτε την ημερομηνία λήξης και διάφορες πληροφορίες σχετικά με τα αυγά. Μην το πετάξετε.

Η ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΜΕΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ

Για μέγιστη μακροζωία, τα αυγά πρέπει να φυλάσσονται με τη φαρδιά, στρογγυλεμένη πλευρά προς τα πάνω. Ο θύλακας αέρα του αυγού βρίσκεται σε αυτό το άκρο και θα σταματήσει τον κρόκο από – με την πάροδο του χρόνου – να επιπλέει και να κολλάει στο κέλυφος.

ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ!

Τα αυγά μπορούν θα διατηρηθούν για τουλάχιστον δύο μήνες εάν τα αποθηκεύσετε με το κουτί τους στο ψυγείο και με τη στρογγυλεμένη πλευρά προς τα πάνω. Αυτό θα τα διατηρήσει μερικές εβδομάδες περισσότερο από την ημερομηνία λήξης που αναγράφετε στο κουτί (εντός της ΕΕ, για παράδειγμα, η μέγιστη διάρκεια ζωής των αυγών είναι 28 ημέρες).

ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΤΑ ΒΡΑΣΤΑ ΑΥΓΑ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Ολόκληρα, βραστά αυγά που φυλάσσονται στο ψυγείο διατηρούνται έως και μια εβδομάδα.

ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΑΥΓΑ

Τα αυγά δεν μπορούν να καταψυχθούν ολόκληρα επειδή το υγρό τους περιεχόμενο θα διασταλεί όταν πέσει η θερμοκρασία και θα σκάσει το κέλυφος. Αλλά η αποθήκευση των αυγών στην κατάψυξη δεν είναι πρόβλημα αν τα σπάσετε πρώτα και χτυπήσετε το ασπράδι και τον κρόκο μαζί και τα παγώσετε σε ένα κλειστό δοχείο. Ή μπορείτε να χωρίσετε τα ασπράδια από τους κρόκους και να τα παγώσετε ξεχωριστά.

ΜΟΥΧΛΙΑΣΜΕΝΑ ΑΥΓΑ

Είναι ασυνήθιστο να αναπτύσσεται μούχλα στα αυγά. Εάν όμως γίνει αυτό, πιθανότατα είναι επειδή τα αυγά έχουν αποθηκευτεί με λάθος τρόπο.

Προετοιμασία αυγών

Τα αυγά έρχονται συσκευασμένα και έτοιμα για χρήση και απαιτούν ελάχιστες προετοιμασίες. Αλλά αν φτιάξετε μια μους ή μια sauce, είναι σημαντικό τα αυγά να έχουν τη σωστή θερμοκρασία όταν ξεκινάτε. Τα βγάζετε από το ψυγείο εγκαίρως.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ ΦΡΕΣΚΑΔΑ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ

Στο παρελθόν, (όταν η φρεσκάδα δεν μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένη) έσπαζαν πάντα τα αυγά σε ένα μικρό μπολ πριν προστεθούν σε άλλα συστατικά. Αυτό το παλιό κόλπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σήμερα αν δεν είστε σίγουροι για τα αυγά που χρησιμοποιείτε. Εάν το περιεχόμενο του ραγισμένου αυγού φαίνεται φυσιολογικό και μυρίζει κανονικά τότε συνεχίστε και χρησιμοποιήστε το.

ΠΡΟΒΡΑΣΜΕΝΑ ΑΥΓΑ

Αν βράζετε αυγά επειδή πεινάσατε, βράστε λίγα παραπάνω. Ένα γρήγορο σνακ, ένα πιο πλούσιο πρωινό, τα πεινασμένα παιδιά και οι πρωτεΐνες μετά την προπόνηση είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς καλούς λόγους για να έχετε πάντα βραστά αυγά στο ψυγείο.

ΚΑΝΤΕ ΑΥΓΑ ΤΟΥΡΣΙ

Ένας τρόπος παρασκευής, αρωματισμού, αλλά και αύξησης της διάρκειας ζωής των αυγών είναι το τουρσί. Τα αυγά τουρσί αναπτύσσουν συναρπαστικές γεύσεις – ανάλογα με τα μπαχαρικά σας – και μπορούν να διατηρηθούν έως και 10 μήνες.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι τα αυγά, σε αντίθεση με τα αγγούρια και άλλα λαχανικά τουρσί, δεν πρόκειται να απελευθερώσουν πολύ νερό που αραιώνει την οξύτητα, γι αυτό μην το παρακάνετε με το ξύδι. Τα αυγά τουρσί είναι έτοιμα μετά από μια ή δύο μέρες από την παρασκευή τους και μπορούν να σερβιριστούν σχεδόν με τα πάντα.

Μαγείρεμα αυγών

Τα αυγά έχουν μαγειρικές ιδιότητες που τα καθιστούν εξαιρετικά ευέλικτα. Μερικές συμβουλές σχετικά με τις πιο κοινές τεχνικές:

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΒΡΑΣΤΟΥ ΑΥΓΟΥ

Χρειάζεστε ένα αυγό, κρύο νερό από τη βρύση, μια κατσαρόλα και μια πηγή θερμότητας. Θυμήσου:

 • Τα μεγαλύτερα αυγά χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τα μικρότερα
 • Τα κρύα αυγά από το ψυγείο απαιτούν περισσότερο χρόνο από τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.
 • Τα πολύ φρέσκα αυγά μπορεί να είναι δύσκολο να ξεφλουδιστούν μετά το βράσιμο.
 • Τα αυγά πρέπει να σιγοβράζουν. Εάν η θερμοκρασία του νερού είναι πάνω από το σημείο βρασμού, το ασπράδι του αυγού θα αποκτήσει μια λαστιχένια υφή.

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ ΑΥΓΩΝ:

 • Αυγό μαλακό με κρόκο, 3 λεπτά.
 • Μέτριο βραστό αυγό με κρεμώδη κρόκο, 4 με 5 λεπτά.
 • Σκληρό αυγό με σφιχτό κρόκο, 6 με 7 λεπτά.

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ ΣΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ

Υποτίθεται ότι είναι η απλούστερη μορφή μαγειρέματος που μπορεί κανείς να φανταστεί, αλλά τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά…

ΤΟ ΑΥΓΟ ΣΠΑΕΙ

Η θερμοκρασία έχει ανέβει πολύ γρήγορα, πιθανώς επειδή το αυγό πήγε κατευθείαν από το ψυγείο (5°C) σε βραστό νερό (100°C). Βγάζετε το αυγό από το ψυγείο νωρίτερα, δώστε του χρόνο, ή ξεπλένετε με ζεστό –αλλά όχι βραστό– νερό. Και μην ρίχνετε τα αυγά σε νερό που ήδη βράζει.

Ο ΚΡΟΚΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

Το αυγό έχει βράσει για πολύ ώρα.

ΤΟ ΑΣΠΡΑΔΙ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΟ

Αυτό μάλλον έχει να κάνει με την πολύ υψηλή θερμοκρασία. Τα αυγά πρέπει να σιγοβράσουν, όχι να βράσουν δυνατά.

ΞΕΠΛΥΝΕΤΕ ΜΕ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ

Αφού βράσει, ξεπλύνετε το αυγό σε κρύο νερό για ένα ή δύο λεπτά. Αυτό, πρώτον, θα τερματίσει αμέσως τη διαδικασία μαγειρέματος, και δεύτερον, το «σοκ» από το κρύο νερό θα κάνει τη μεμβράνη στο εσωτερικό του αυγού να ξεφλουδίζεται ευκολότερα.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΑΙ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΑΥΓΑ

Ένα κόλπο που εμποδίζει τα αυγά να μην σπάσουν ενώ βράζουν είναι να κάνετε ένα μικρό τρύπημα στο κέλυφος, για παράδειγμα με μια βελόνα. Κάντε τη τρύπα στο στρογγυλεμένο άκρο του αυγού έτσι ώστε να βγαίνει αέρας – αντί να σπάσει το κέλυφος.

ΑΥΓΑ SOUS VIDE

Η τεχνική sous vide σάς επιτρέπει να μαγειρεύετε τα αυγά ακριβώς  στον βαθμό που θέλετε. Όταν αγοράσετε τον εξοπλισμό εκεί θα βρείτε οδηγίες, θερμοκρασίες και χρόνους μαγειρέματος.

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΤΗΓΑΝΙΤΟΥ ΑΥΓΟΥ

Το αποτέλεσμα εξαρτάται από το τηγάνι που χρησιμοποιείται, το λάδι ή το βούτυρο που χρησιμοποιείται, τη θερμοκρασία, την τεχνική και τα αρώματα που χρησιμοποιείται. Θυμήσου:

 • Το τηγάνι πρέπει να είναι ζεστό, μετά να ζεσταθεί το λάδι, και μετά να προσθέσετε το αυγό.
 • Το σπάσιμο του αυγού (χτύπημα στο κέντρο) θα έχει ως αποτέλεσμα ένα καθαρότερο σπάσιμο με λιγότερο σπασμένο κέλυφος, από ό,τι αν σπάσετε το αυγό σε μια αιχμηρή μύτη.
 • Αφήστε το αυγό να τηγανιστεί για λίγο πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείται τη σπάτουλα (ρίξτε μια ματιά σε μια επαγγελματική κουζίνα για λίγο και δείτε πώς το κάνουν). Απλά ανεβάστε ή χαμηλώστε τη φωτιά αν χρειάζεται.
 • Χρησιμοποιήστε μια κατάλληλη σπάτουλα για να βγάλετε και να σερβίρετε τα αυγά.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΓΑ ΠΟΣΕ

Το όνομα προέρχεται από τη γαλλική λέξη «poche» (τσέπη). Το θέμα είναι να ρίξετε ολόκληρο το αβγό από το κέλυφός του και σε νερό που σιγοβράζει έτσι ώστε το ασπράδι να σχηματίσει μια «τσέπη» γύρω από τον εαυτό του και τον κρόκο του αυγού. Αφού σιγοβράσει, το ασπράδι πρέπει να συγκρατείται γύρω από τον ακόμα ρευστό κρόκο.

Τα αυγά ποσέ είναι μια τεχνική που απαιτεί κάποια εκπαίδευση και όπου τα πάντα μπορούν να πάνε στραβά. Αλλά όταν εκτελείται σωστά, είναι ένας εντυπωσιακός τρόπος σερβιρίσματος ενός αυγού.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΥΓΟ ΠΟΣΕ:

 • Χρησιμοποιήστε φρέσκα αυγά για πιο εύχρηστο ασπράδι αυγού.
 • Σπάστε το αυγό σε ένα μικρό μπολ πρώτα, έτσι είναι πιο εύκολο να το βάλετε απαλά στο νερό που σιγοβράζει, σχηματίζοντας μια «μπάλα» γύρω του.
 • Χρησιμοποιήστε ένα skimmer για να βγάλετε το αυγό.
 • Για να αφαιρέσετε το υπερβολικό νερό, τοποθετήστε το αυγό ποσέ σε χαρτί κουζίνας ή σε μια καθαρή πετσέτα.

ΚΑΝΤΕ ΑΥΓΑ ΠΟΣΕ ΣΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

Χρειάζεστε 1 αυγό, νερό, αλάτι, ξύδι.

Ζεσταίνουμε μια μεγάλη ποσότητα νερού σε μια κατσαρόλα (χρειάζεστε χώρο όταν κάνετε ποσέ). Προσθέστε μια πρέζα αλάτι και λίγο ξύδι (που βοηθά το ασπράδι του αυγού να αποδώσει όπως θέλετε). Αφήνουμε να σιγοβράσει. Σπάστε το αυγό σε ένα μπολ και ρίξτε το απαλά στο νερό.

Μερικοί σεφ έχουν μεγάλο πρόβλημα –και κάποιοι όχι– ανακατεύοντας το νερό που σιγοβράζει με ένα μεγάλο κουτάλι ώστε να στροβιλιστεί γύρω από μια δίνη στο κέντρο της κατσαρόλας. Όταν το αυγό τοποθετηθεί ακριβώς στη μέση του στροβιλισμού, αυτό βοηθά το ασπράδι να τυλιχτεί γύρω του.

Χρησιμοποιείστε αν θέλετε αυτή τη τεχνική. Ο στροβιλισμός του νερού πρέπει να είναι μόνο μια απαλή κίνηση, διαφορετικά θα σκίσει το αυγό σας.

ΧΡΟΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΓΑ ΠΟΣΕ:

 • 3 λεπτά για ένα ρευστό κρόκο αυγού
 • 4 λεπτά για έναν κρεμώδη κρόκο αυγού
 • 5 λεπτά για έναν στερεό κρόκο αυγού

Βγάλτε απαλά το αυγό ποσέ από το νερό χρησιμοποιώντας ένα skimmer. Τοποθετήστε σε χαρτί κουζίνας ή σε μια πετσέτα για να φύγει το περιττό νερό και μετά σερβίρετε αμέσως.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΟΜΕΛΕΤΑ

Η ομελέτα είναι ένα ταπεινό καθημερινό πιάτο, αλλά χρειάζεται ένας σεφ για να την κάνει τέλεια. Τα βασικά υλικά (εσείς μπορείτε να προσθέσετε ότι υλικά θέλετε):

2 αυγά
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος
Βούτυρο

 • Σπάστε τα αυγά σε ένα μπολ. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.
 • Λιώστε μια γενναία ποσότητα βουτύρου σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα αυγά.
 • Ανακατεύουμε τα αυγά όλη την ώρα. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά κατά διαστήματα για να επιβραδύνουμε τη διαδικασία μαγειρέματος.
 • Συνεχίστε έως ότου έχετε ένα κρεμώδες, ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
 • Λάβετε υπόψη ότι η διαδικασία μαγειρέματος και στερεοποίησης θα συνεχιστεί ακόμα και αφού έχετε αποσύρει το τηγάνι από τη φωτιά.
 • Σερβίρετε αμέσως.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΓΑ:

Τα αυγά μπορούν να συνοδεύσουν και να “ανεβάσουν” σχεδόν οποιοδήποτε πιάτο, καθιστώντας το πιο χορταστικό και θρεπτικό χωρίς να συσσωρεύουν θερμίδες. Μερικά παραδείγματα:

 • Βραστό αυγό σε φέτες σχεδόν σε κάθε σαλάτα…
 • … σχεδόν σε οποιοδήποτε σάντουιτς.
 • Αυγά με ψάρια και αυγοτάραχο.
 • Μερικοί κρόκοι αυγών σε κρεμώδη sauce.
 • Μερικοί κρόκοι αυγών στον πουρέ πατάτας.
 • Ανακατέψτε ένα ολόκληρο αυγό στη σούπα.
 • Σπάστε ένα αυγό πάνω από τα noodles ή το ρύζι.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ ΩΜΩΝ ΑΥΓΩΝ

Τα ωμά αυγά – κυρίως οι κρόκοι αυγών – υπάρχουν μέσα ή μαζί σε πολλά πιάτα. Εάν συμβαίνει αυτό, πρέπει να γνωρίζετε:

 • Τα ωμά αυγά μπορεί να είναι πηγή βακτηρίων campylobacter και σαλμονέλας – αυτό όμως διαφέρει από τη μια περιοχή στην άλλη. Σε ορισμένες χώρες ο κίνδυνος είναι σημαντικός.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τις τοπικές συστάσεις πριν φάτε ωμά αυγά.
 • Τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό του αυγού μπορεί να μολυνθεί.
 • Τα συμπτώματα είναι πόνος στο στομάχι, διάρροια, έμετος και πυρετός.
 • Τα βακτήρια Campylobacter και salmonella πεθαίνουν όταν βρίσκονται στους 70°C.

Σερβίρισμα αυγών

Τα αυγά μπορεί να είναι τόσο απλό όμως κα τόσο κομψό φαγητό. Ένα βραστό αυγό είναι βασική τροφή, αλλά ο κρόκος ενός αυγού ποσέ είναι μαγειρική μαγεία. Λάβετε υπόψη σας όταν σερβίρετε αυγά:

ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΟ

Ο κίτρινος κρόκος προσθέτει μια πινελιά πλούσιου χρώματος σε σχεδόν οποιοδήποτε πιάτο. Ωμό ή μαγειρεμένο, με ή χωρίς τη συντροφιά του ασπράδιου.

ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ

Ο στρογγυλός, μεταξένιος κρόκος είναι επίσης γεμάτος με umami. Συνολικά, ένας συνδυασμός γεύσης και υφής που δύσκολα ξεπερνιέται.

ΑΥΓΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Λίγα συστατικά είναι τόσο ευέλικτα όσο τα αυγά. Αυτό καθιστά δυνατή την παρουσίαση παλιών πιάτων και συνδυασμών με νέους και δημιουργικούς τρόπους: Το αυγό μπορεί να είναι βραστό, ποσέ, τηγανητό και πολλά άλλα. Η φαντασία του σεφ είναι το μόνο όριο.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΤΑ

Το αυγό είναι ένα καταπληκτικό συστατικό. Προέρχεται από κότες και τους αξίζει να τους φέρονται με περισσότερο σεβασμό από ό,τι, δυστυχώς, συμβαίνει. Αν ξοδέψετε λίγο περισσότερα για τα αυγά σας, όχι μόνο θα έχετε καλύτερο προϊόν, αλλά θα ενθαρρύνετε και την καλύτερη μεταχείριση αυτών των ζώων.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΓΕΝΝΑ ΑΥΓΑ ΜΙΑ ΚΟΤΑ;

Μια σύγχρονη κότα μπορεί να γεννήσει περισσότερα από 100 αυγά σε ένα χρόνο και αυτό μπορεί να το κάνει για έξι έως επτά χρόνια. Τα ωάρια δεν γονιμοποιούνται, επομένως δεν χρειάζεται κόκορας στη διαδικασία.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΤΕΣ;

Όλα ξεκίνησαν στην ζούγκλα της Ασίας, όπου οι πρόγονοι των σημερινών ορνίθων, αιχμαλωτίστηκαν και εξημερώθηκαν. Η κότα πιστεύεται ότι εξημερώθηκε στην Ινδία, ενώ πρόσφατα ανακαλύφτηκαν στοιχεία ότι η εξημέρωσή της είχε ήδη ξεκινήσει στο Βιετνάμ πριν από 10.000 χρόνια.

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top