Η πίστη που είχαν οι καταναλωτές σε μάρκες τροφίμων και ποτών αρχίζει να εξασθενεί, σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young (EY).
Τα ευρήματα προέρχονται από την πρόσφατη έκθεση Future Consumer Index της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων, η οποία βασίζεται σε έρευνα περίπου 20.000 καταναλωτών παγκοσμίως και 1.500 αγοραστών στις ΗΠΑ, παρακολουθώντας τη μεταβαλλόμενη καταναλωτική συμπεριφορά και στάση.
«Οι λιανέμποροι ανέκαθεν αντιμετώπιζαν ποικίλους βαθμούς γεωπολιτικής αβεβαιότητας, πληθωρισμού και διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά αυτό που διαφέρει τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η άμεση δυνατότητα μέτρησης της σύνδεσής τους με τους καταναλωτές και πώς αυτοί οι εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν τις καθημερινές αγοραστικές τους συνήθειες», δήλωσε ο Mark Chambers, επικεφαλής του τομέα λιανικής πώλησης της EY Αμερικής. «Έχουμε παρατηρήσει τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των καταναλωτών που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην αξία, και οι λιανέμποροι πρέπει να συμβαδίζουν αξιολογώντας και αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, όπως στρατηγικές τιμολόγησης, πλατφόρμες κατανόησης του πελάτη και βελτιστοποίηση αποθεμάτων».
Η μελέτη της EY έδειξε ότι η τιμή, η αξία και η ποιότητα έχουν γίνει πιο καθοριστικοί παράγοντες στις αγοραστικές αποφάσεις, με το 35% των καταναλωτών να δηλώνει ότι οι μάρκες πλέον δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή προϊόντων. Η αυξανόμενη διαθεσιμότητα ποιοτικών και οικονομικών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας προσφέρει επίσης μια ελκυστική εναλλακτική λύση για ποικίλες κατηγορίες καταναλωτών.
Σχεδόν το 60% των Αμερικανών καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι σκέφτονται να αγοράσουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στην κατηγορία των φρέσκων τροφίμων, ενώ 55% το ίδιο για σνακ και ζαχαρώδη προϊόντα και 51% για επεξεργασμένα τρόφιμα. Στις κατηγορίες των αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών, ωστόσο, οι καταναλωτές είναι λιγότερο πρόθυμοι να δοκιμάσουν ιδιωτικές ετικέτες και προτιμούν περισσότερο τις γνωστές μάρκες.
Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις προσπάθειες των brands να προσδώσουν «πρόσθετη αξία» είναι επίσης χαμηλότερη από ό,τι στο παρελθόν. Πάνω από το 40% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι «βελτιώσεις» στα προϊόντα είναι στην πραγματικότητα συγκαλυμμένα μέτρα μείωσης κόστους, ενώ μόλις το 26% δηλώνει ότι έχει θετική άποψη για αυτές τις «βελτιώσεις». Η έκθεση εντοπίζει τη φαινόμενο της “συρρίκνωσης προϊόντων” (shrinkflation) ως παράγοντα που «βλάπτει την εμπιστοσύνη και μειώνει την αξία των brands», καθώς το 78% των καταναλωτών ανέφερε πως έχει παρατηρήσει τέτοιες μειώσεις στο μέγεθος των προϊόντων.
Ο Don Johnson, επικεφαλής στρατηγικής και υλοποίησης στην EY, αποδίδει την αλλαγή στη στάση των καταναλωτών απέναντι στις μάρκες σε ένα μείγμα παραγόντων.
«Έχουμε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών που διαρκεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, το οποίο είναι ένας παράγοντας», δήλωσε ο Johnson. «Έχουμε και γενεαλογικές αλλαγές, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές … που έχουν εξοικειωθεί με καταστήματα που αποτελούνται κατά κύριο λόγο από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όπως τα Trader Joe’s, κ.λπ.».
«Και μετά έχουμε την εμφάνιση πιο παραδοσιακών λιανεμπόρων που διαθέτουν υψηλής ποιότητας προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας — όλα αυτά συνθέτουν αυτό που θα ονόμαζα μια τέλεια καταιγίδα: καλύτερη ποιότητα, αξίζει να δοκιμάσεις, τη στιγμή που οι καταναλωτές αναζητούν επιλογές».
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες για τα brands να αποκαταστήσουν την αφοσίωση των καταναλωτών. Περισσότεροι από το 60% των ερωτηθέντων εξακολουθούν να θεωρούν σημαντικές τις μάρκες, ενώ το 55% των αγοραστών δηλώνει ότι επιστρέφει σε επώνυμα προϊόντα αφού δοκιμάσει ιδιωτικές ετικέτες, κυρίως λόγω ποιότητας, αξίας και αξιοπιστίας. Ο Johnson επισημαίνει ότι η ικανοποίηση των επιθυμιών των καταναλωτών, σε συνδυασμό με την κάλυψη των προβληματισμών σχετικά με την τιμή, θα είναι καθοριστικής σημασίας για τα brands που θέλουν να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους.
«Το κρίσιμο σημείο είναι να επιτύχεις τη σωστή εξίσωση τιμής-αξίας για κάθε τμήμα του κοινού που στοχεύεις, και μέρος αυτού είναι η λειτουργικότητα του προϊόντος», δήλωσε ο Johnson. «Έχει καλή γεύση; Κάνει αυτό που υπόσχεται; Περιέχει τα συστατικά που αναζητώ; Αν είσαι παραγωγός και καταφέρεις να καινοτομήσεις, να εκπλήξεις και να ευχαριστήσεις, αυτό θα σε βοηθήσει να ξανακερδίσεις πολλούς από αυτούς τους καταναλωτές».
ΠΗΓΗ: foodbusinessnews.net
Σχόλια 0