Μπλέ κρέας από 3D εκτυπωτή, το μέλλον των τροφίμων;

Μπλέ κρέας από 3D εκτυπωτή, το μέλλον των τροφίμων;

Δεν έχει πολύ καιρό που μια ισπανική εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων, η Novameat με έδρα τη Βαρκελώνη, εκτύπωσε μπλε κρέας σε 3D εκτυπωτή σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τα όρια της τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων. Σύμφωνα με την εταιρεία, είναι το πρώτο alt-meat που συνδυάζει «all five kingdoms of living beings» καθώς η συνταγή είναι φτιαγμένη από ζωικά κύτταρα, φυτικά παράγωγα, μύκητες, φύκια και σπιρουλίνα. Η μπλε απόχρωση προέρχεται από τη σπιρουλίνα, ένα γαλαζοπράσινο φύκι που προστίθεται συχνά σε smoothies για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά.

«Επιλέξαμε αυτό το χρώμα με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα πρωτότυπο με φουτουριστική εμφάνιση», δήλωσε ο Guiseppe Scionti, διευθύνων σύμβουλος της Novameat, «θέλαμε να δείξουμε ότι δεν υπάρχουν όρια, με την τεχνολογία μας και μπορούμε να δημιουργήσουμε εναλλακτικά προϊόντα κρέατος με ποικιλία συστατικών». Πιστεύει επίσης ότι το μπλε υβριδικό κρέας μπορεί να παραχθεί σε ευρύτερη κλίμακα. Ωστόσο, η εταιρεία θα επικεντρωθεί πρωτίστως στην επέκταση του χαρτοφυλακίου της με πιο «παραδοσιακές» εναλλακτικές λύσεις κρέατος φυτικής προέλευσης.

Από την ίδρυσή της το 2018, η εταιρεία άρχισε να αναπτύσσει τις βιομηχανικές δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων για να προσφέρει διάφορα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. «Η τεχνολογία μας είναι επεκτάσιμη σε βιομηχανικό επίπεδο. Πρόσφατα αποδείξαμε ότι μπορούμε να παράγουμε έναν τόνο ανά ώρα είτε τρόφιμα φυτικής προέλευσης είτε ολόκληρων υβριδικών τεμαχίων κρέατος», δήλωσε ο Scionti. Στην εταιρεία δόθηκε επιχορήγηση 2 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας το Δεκέμβριο του 2021, για να επιταχυνθεί η κυκλοφορία των βίγκαν τροφίμων στην αγορά.

Άλλες εταιρείες που ασχολούνται με την τρισδιάστατη εκτύπωση κρέατος είναι ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων SavorEat, η οποία χρησιμοποιεί ρομπότ για τρισδιάστατη εκτύπωση burger.

Η ισραηλινή SavorEat έχει αναπτύξει ένα ρομπότ που μπορεί να ετοιμάζει εξατομικευμένα vegan burgers που ταιριάζουν στα γούστα των πελατών. Το μηχάνημα υπάρχει ήδη στο εστιατόριο BBB στην παραλιακή πόλη Herzliya, όπου η πελάτες παραγγέλνουν το burger όπως ακριβώς το θέλουν (πιο υλικό θέλουν λιγότερο και πιο περισσότερο) και αναμένουν έξι λεπτά να ολοκληρωθεί η εκτύπωση. «Είναι η πρώτη φορά που μια μηχανή φτιάχνει από μόνη της ένα εξατομικευμένο burger», δήλωσε η Racheli Vizman, διευθύνων σύμβουλος της SavorEat.

Η εταιρεία ξεκίνησε το 2018 και ειδικεύτηκε στα εκτυπώσιμα τρόφιμα και ήταν από τις πρώτες που χρησιμοποίησε τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης για την παρασκευή φαγητού. Τα άμεσα σχέδιά της εταιρείας είναι να επεκταθεί και σε άλλες αγορές όπως οι ΗΠΑ. Από τον Αύγουστο του 2021 συνεργάζεται ήδη με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών τροφίμων Yarzin Sela και την αμερικανική μονάδα catering Sodexo για να χρησιμοποιήσει το σύστημα τρισδιάστατης εκτύπωσης σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

ΠΗΓΗ: Διαδίκτυο

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top