Τούμ σημαίνει σκόρδο στα αραβικά και είναι ένα πολύ γνωστό Λιβανέζικο άλειμμα. Γίνεται εύκολα πολτοποιώντας το σκόρδο στο μπλέντερ (παραδοσιακά γινόταν με γουδί και γουδοχέρι) και προσθέτοντας λάδι και λεμόνι για να το μετατρέψεις σε αφράτη σάλτσα σκόρδου. Χρησιμοποιείται συχνά ως άλειμμα στα περίφημα λιβανέζικα σάντουιτς ή ως απλό άλειμμα πάνω από ψωμί, χρησιμοποιείται ακόμα για μαρινάδες, σάλτσες και ντιπ και μπορεί να συνοδέψει οποιοδήποτε γεύμα.
Print

Τουμ, Λιβανέζικη σάλτσα σκόρδου
- Συνολικός χρόνος: 15΄
- Διατροφή: Vegan
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 1 φλιτζάνι με ξεφλουδισμένες σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.γ. αλάτι kosher
- 3 φλιτζάνια λάδι κανόλας ή ελαιόλαδο
- ¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού (περίπου ένα λεμόνι)
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Τοποθετήστε τις σκελίδες σκόρδου και το αλάτι σε ένα μπλέντερ και πολτοποιήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ξύστε τις πλευρές δύο ή τρεις φορές για να εξασφαλίσετε ότι όλο το σκόρδο έχει επεξεργαστεί.
- Ρίξτε αργά το λάδι μέσα από το καπάκι ξεκινώντας με 1/2 φλιτζάνι. Αφού προσθέσετε το πρώτο 1/2 φλιτζάνι, ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού.
- Συνεχίστε να εναλλάσσετε 1/2 φλιτζάνι λάδι και ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού μέχρι να προσθέσετε όλο το λάδι και το χυμό λεμονιού. Η εναλλαγή μεταξύ των δύο είναι το κλειδί για τη σωστή γαλακτωματοποίηση και για να γίνει μια ελαφριά και αφράτη σάλτσα σκόρδου. Αφήστε το μηχάνημα να λειτουργεί μεταξύ των προσθηκών λαδιού για να πήξει σωστά, όταν το δεις και αρχίζει να πήζει τότε ξεκινάς με το χυμό λεμονιού.
- Προετοιμασία: 10΄
- Εκτέλεση: 5΄
- Κατηγορία: Ορεκτικά – Σαλάτες, Σάλτσες – Μαρινάδες
- Κουζίνα: Λιβανέζικη
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
- Serving size: 1 κ.σ.
- Θερμίδες: 96 kcal
- Σάκχαρα: 1 γρ.
- Νάτριο: 37 mg
- Λιπαρά: 11 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1 γρ.
- Υδατάνθρακες: 1 γρ.
- Πρωτεΐνη: 1 γρ.
Λέξεις-κλειδιά: Σκόρδο
Σχόλια 0