Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαγειρεύουν με αέριο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από τα μισά νοικοκυριά στην Ιταλία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν πώς αυτό επηρεάζει την υγεία.
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ενεργειακής απόδοσης CLASP, τη Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας (EPHA) και με την τεχνική υποστήριξη του Οργανισμού Εφαρμοσμένης Επιστημονικής Έρευνας (TNO), το μαγείρεμα με αέριο σε μια κοινή κουζίνα χωρίς κατάλληλο μηχανικό εξαερισμό προκαλεί οικιακή ρύπανση από διοξείδιο του αζώτου και μονοξείδιο του άνθρακα.
Τα καταγεγραμμένα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου υπερβαίνουν το όριο των κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα στα παιδιά. Σύμφωνα με τη μελέτη, τους τελευταίους 12 μήνες πάνω από 700.000 παιδιά παρουσίασαν συμπτώματα άσθματος που σχετίζονται με το μαγείρεμα με αέριο σε εσωτερικούς χώρους, ενώ πάνω από το 12% των παιδιών στην ΕΕ επηρεάζεται αυτή τη στιγμή.
Σχόλια 0