Μαγείρεμα με αέριο: οι αόρατες επιπτώσεις στην υγεία

Μαγείρεμα με αέριο: οι αόρατες επιπτώσεις στην υγεία
Image by Ionel Stanciu from Pixabay

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαγειρεύουν με αέριο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από τα μισά νοικοκυριά στην Ιταλία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν πώς αυτό επηρεάζει την υγεία.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ενεργειακής απόδοσης CLASP, τη Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας (EPHA) και με την τεχνική υποστήριξη του Οργανισμού Εφαρμοσμένης Επιστημονικής Έρευνας (TNO), το μαγείρεμα με αέριο σε μια κοινή κουζίνα χωρίς κατάλληλο μηχανικό εξαερισμό προκαλεί οικιακή ρύπανση από διοξείδιο του αζώτου και μονοξείδιο του άνθρακα.

Τα καταγεγραμμένα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου υπερβαίνουν το όριο των κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα στα παιδιά. Σύμφωνα με τη μελέτη, τους τελευταίους 12 μήνες πάνω από 700.000 παιδιά παρουσίασαν συμπτώματα άσθματος που σχετίζονται με το μαγείρεμα με αέριο σε εσωτερικούς χώρους, ενώ πάνω από το 12% των παιδιών στην ΕΕ επηρεάζεται αυτή τη στιγμή.

Η Δρ Maria Grazia Petronio, αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιατρών για το Περιβάλλον (ISDE Italia), αναφέρει:

«Το διοξείδιο του αζώτου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα παιδιά. Η έκθεση σε αυτό το αέριο σε νεαρή ηλικία επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη και τη λειτουργική ικανότητα των πνευμόνων, καθώς γίνονται περισσότερο ευάλωτα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τα παιδιά με αυτό το αναπτυξιακό έλλειμμα είναι πιο ευάλωτα στη δράση άλλων ρύπων, όπως ο καπνός του τσιγάρου ή άλλοι περιβαλλοντικοί ρύποι. Στην Ιταλία, εκτιμάται ότι η πρόωρη θνησιμότητα λόγω έκθεσης σε περιβαλλοντικές τιμές διοξειδίου του αζώτου προκάλεσε 11.158 περιπτώσεις θνησιμότητας που μπορούσαν να αποφευχθούν το έτος 2020.»

Και στην Ιταλία; Η μελέτη της CLASP διαπίστωσε ότι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερο από το 30% των νοικοκυριών μαγειρεύει με αέριο, με την Ιταλία να κατέχει την πρώτη θέση με 68,7%.

« Η κουζίνα είναι ο χώρος όπου περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας στο σπίτι, εκτός από την κρεβατοκάμαρα τη νύχτα. Ο αέρας που αναπνέουμε στην κουζίνα είναι κατά μέσο όρο πιο μολυσμένος από αυτόν των άλλων δωματίων. Αυτό απαιτεί προσοχή στον συχνό αερισμό του δωματίου που προορίζεται για κοινωνική συναναστροφή μέσα στο σπίτι. Όταν μαγειρεύουμε, εάν η κουζίνα μας είναι εξοπλισμένη με εστίες υγραερίου, πρέπει να γνωρίζουμε ότι απελευθερώνονται πολλές τοξικές και επιβλαβείς ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του διοξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του άνθρακα, εξαιρετικά λεπτά σωματίδια, και αυτά εάν το περιβάλλον δεν αερίζεται καλά με το άνοιγμα των παραθύρων ή με μηχανικά συστήματα αερισμού διπλής ροής, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία μας. Σκεφτείτε τον καπνό που παράγεται από το τηγάνισμα ή το ψήσιμο του κρέατος, τους υδρατμούς που εκλύονται από το βράσιμο των ζυμαρικών και άλλες παρόμοιες διαδικασίες. Για τη μειώσουμε τους κινδύνους, είναι απαραίτητος ο εξοπλισμός της κουζίνας με απορροφητήρα, καθώς και η σωστή συντήρηση των φίλτρων του, με προσεκτικό καθαρισμό αρκετές φορές τον χρόνο.»

Αναφέρει ο Alessandro Miani, Πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Περιβαλλοντικής Ιατρικής (SIMA) και καθηγητής Περιβαλλοντικής Πρόληψης στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών και Πολιτικών του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

Η μετάβαση σε καθαρότερες μορφές μαγειρέματος και καλύτερα αεριζόμενα περιβάλλοντα κουζίνας θα βελτιώσει την υγεία των πολιτών, και κυρίως των παιδιών, στην ΕΕ, συμβάλλοντας στη δημιουργία πιο υγιεινού αέρα στους εσωτερικούς χώρους, όπου οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους.

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top