Στην καρδιά της ιστορικής συνοικίας Austrias της Μαδρίτης, λίγα βήματα από την Plaza Mayor, βρίσκεται το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο: το Sobrino de Botín (ή απλώς Botín). Ιδρύθηκε το 1725 από τον Γάλλο μάγειρα Jean Botín και αυτός ο θρυλικός χώρος έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την ουσία της παραδοσιακής ισπανικής κουζίνας για τρεις αιώνες. Κατέχει τον τίτλο του Guinness World Record ως το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο συνεχούς λειτουργίας.
Μια κληρονομιά που αντέχει στο χρόνο
Το Botín ξεκίνησε αρχικά ως πανδοχείο, όπου οι ταξιδιώτες μπορούσαν να ψήνουν το δικό τους κρέας που αγόραζαν από τις κοντινές αγορές. Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε πλήρες εστιατόριο—αλλά το πνεύμα του παρέμεινε αναλλοίωτο. Από το 1930, το κατέχει η οικογένεια González και έχει διατηρήσει την αυθεντικότητα του χώρου, συμπεριλαμβανομένου του αρχικού φούρνου με ξύλα, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή χρήση από την ίδρυση του εστιατορίου. Ο φούρνος αυτός, που θεωρείται η «ψυχή» του μαγαζιού, έχει γίνει μάρτυρας αμέτρητων ιστοριών και έχει μαγειρέψει χιλιάδες γεύματα μέσα στους αιώνες.
Εμβληματικά πιάτα
Η κουζίνα του Botín παραμένει πιστή στις κλασικές Καστιλιανές συνταγές. Το σήμα κατατεθέν του είναι το ψητό γουρουνόπουλο (cochinillo asado), ένα από τα κορυφαία πιάτα της ισπανικής γαστρονομίας. Τα γουρουνάκια, προερχόμενα από την περιοχή της Σεγόβια, ψήνονται αργά στον ξυλόφουρνο μέχρι να αποκτήσουν τραγανή πέτσα και τρυφερή, ζουμερή σάρκα. Το πιάτο αυτό είχε επαινεθεί από τον συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο οποίος το ανέφερε στο μυθιστόρημά του “Ο ήλιος ανατέλλει ξανά”.
Ένα ακόμη εμβληματικό πιάτο είναι το lechazo (ψητό αρνάκι), επίσης μαγειρεμένο στον ιστορικό φούρνο. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο, γευστικό πιάτο που σχεδόν λιώνει στο στόμα. Άλλα ξεχωριστά πιάτα του περιλαμβάνει το μενού είναι η σκορδόσουπα με αυγό, μικρά καλαμαράκια στο μελάνι τους και μύδια αλά Botín, μαγειρεμένα σε ειδική σάλτσα από κρεμμύδι, σκόρδο, λευκό κρασί και καπνιστή πάπρικα (pimentón).
Μην παραλείψετε επίσης την ομελέτα με morcilla (ισπανικό λουκάνικο αίματος), σερβιρισμένα πάνω σε τηγανητές πατάτες, και το callos a la madrileña, μια πικάντικη σπεσιαλιτέ σαν πατσάς, χαρακτηριστικό πιάτο της παραδοσιακής κουζίνας της Μαδρίτης. Για επιδόρπιο, πολλοί επιλέγουν την σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, Tarta Botín. Αυτό το λαχταριστό επιδόρπιο συνδυάζει αφράτη μαρέγκα, απαλό bizcocho (παντεσπάνι) και μεταξένια κρέμα, δημιουργώντας ένα γλυκό τελείωμα που είναι ταυτόχρονα νοσταλγικό και χορταστικό. Είναι μια συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά και παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα στο μενού.
Ένας ιστορικός χώρος
Το εστιατόριο εκτείνεται σε τέσσερις ορόφους, καθένας με τη δική του μοναδική γοητεία και ατμόσφαιρα. Το κελάρι, που βρίσκεται στο υπόγειο, διατηρεί τους αρχικούς τοίχους από τούβλο και προσφέρει ένα ζεστό, οικείο περιβάλλον. Άλλες αίθουσες, όπως η Castilla και η Felipe IV, είναι διακοσμημένες με παραδοσιακά πλακάκια και έπιπλα εποχής, μεταφέροντας τους επισκέπτες σε μια άλλη εποχή.
Μια επίσκεψη στο Botín δεν είναι απλώς ένα γεύμα—είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, μια ζωντανή απόδειξη των γεύσεων και της ιστορίας μιας πόλης που δεν έχασε ποτέ την ταυτότητα της.
Σχόλια 0