Μοναδικό χταπόδι με θυμάρι και ελαιόλαδο. Για εσάς τους λάτρεις του χταποδιού, ίσως να μην έχετε δοκιμάσει ποτέ χταπόδι τόσο τρυφερό όσο αυτό, λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα σας!
PrintΧταπόδι με θυμάρι και ελαιόλαδο
- Συνολικός χρόνος: 150΄
- Μερίδες: 8
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 1.250 γρ. ξεπαγωμένα πλοκάμια χταποδιού (επιλέξτε μεγάλα)
- 12 με 15 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 1 μικρό κλωναράκι δεντρολίβανο
- 1 βιολογικό πορτοκάλι (για το ξύσμα)
- 150 ml βιολογικό ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 λεμόνι
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Πλένουμε το χταπόδι και τρυπάμε πολλές φορές κάθε πλοκάμι με ένα πηρούνι.
- Ζεματίζουμε το χταπόδι: το τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με κρύο νερό. Το αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό περίπου.
- Εν τω μεταξύ, παίρνουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι.
- Στραγγίζουμε το χταπόδι και αφήνουμε να κρυώσει.
- Κόβουμε και τοποθετούμε τα πλοκάμια σε ένα ταψί όχι πολύ μεγάλο αλλά με το σωστό μέγεθος ώστε να περιέχει όλα τα πλοκάμια σε 2 στρώσεις.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα πλοκάμια πρέπει να καλύπτονται μέχρι τη μέση, προσθέτουμε τα κλωναράκια θυμαριού και δεντρολίβανου και το ξύσμα πορτοκαλιού, δεν αλατίζουμε.
- Σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120° για 2μιση ώρες.
- Στο τέλος του ψησίματος αφαιρούμε τα κλωναράκια του θυμαριού και φιλτράρουμε το ελαιόλαδο σε ένα βάζο ξεχωριστά.
- Όταν σερβίρουμε, τοποθετούμε τα πλοκάμια στην πιατέλα σερβιρίσματος. Προσθέτουμε λίγο από το λάδι που έχουμε κρατήσει και μερικά κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και στύβουμε λίγο φρέσκο λεμόνι.
- Εκτέλεση: 150΄
- Κατηγορία: Ορεκτικά – Σαλάτες, Φούρνου
Λέξεις-κλειδιά: Ελαιόλαδο, Θυμάρι, Χταπόδι
Σχόλια 0