Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Συμβουλές, πώς να γράψετε το πρώτο σας βιογραφικό!

Συμβουλές, πώς να γράψετε το πρώτο σας βιογραφικό!

Το βιογραφικό σας είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην αναζήτηση εργασίας σε οποιοδήποτε σημείο της καριέρας σας, αλλά ως πρόσφατος πτυχιούχος ή απόφοιτος σχολής, είναι ακόμη πιο σημαντικό το πρώτο σας βιογραφικό να είναι προσεκτικά μελετημένο και φτιαγμένο.

Ένα βιογραφικό σημείωμα δίνει στον εργοδότη μια εικόνα του τι έχετε να προσφέρετε στην επιχείρηση του, τις δεξιότητες, τη σχετική εμπειρία και τα ενδιαφέροντά σας.

Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να περιλαμβάνει το βιογραφικό σας, πώς να το δομήσετε και πώς να διασφαλίσετε ότι ευθυγραμμίζεται με την εργασία για την οποία κάνετε αίτηση.

Γιατί είναι σημαντικό ένα βιογραφικό;

Ο όρος «CV» είναι η συντομογραφία για το βιογραφικό σημείωμα στα Λατινικά , το οποίο μεταφράζεται ως «πορεία ζωής». Καθώς προχωρά η καριέρα σας, το βιογραφικό σας θα χαράξει την επαγγελματική πορεία που ακολουθείτε.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι έχει διαπιστευθεί ότι έγραψε το πρώτο βιογραφικό το 1482, προκειμένου να πείσει έναν πλούσιο προστάτη να τον υποστηρίξει. Τα βιογραφικά έχουν αλλάξει λίγο από τότε, αλλά η ιδέα πίσω από αυτά παραμένει η ίδια!

Είναι μια ευκαιρία να ενημερώσετε έναν πιθανό εργοδότη γιατί θα ήσασταν το καλύτερο άτομο για πρόσληψη για τον ρόλο που αναζητά. Το βιογραφικό σας θα τονίσει τις σχετικές δεξιότητες και εμπειρίες που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε στη νέα θέση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα βιογραφικά είναι τόσο σημαντικά κατά την υποβολή αίτησης για μια θέση εργασίας και πρέπει πάντα να περιλαμβάνονται – ακόμη και όταν σας ζητηθεί να συμπληρώσετε μια ηλεκτρονική φόρμα αίτησης, συνήθως παρέχετε η ευκαιρία να επισυνάψετε το βιογραφικό σας ως δικαιολογητικό.

Τι πρέπει να βάλω στο βιογραφικό μου;

Καθώς οι ειδικοί προσλήψεων υπολογίζουν ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων ξοδεύουν κατά μέσο όρο πέντε έως δέκα δευτερόλεπτα διαβάζοντας ένα βιογραφικό, είναι σημαντικό το βιογραφικό σας να κάνει μια ευνοϊκή πρώτη εντύπωση. Θα πρέπει να υποδηλώνει ότι θα ήσασταν καλός υποψήφιος για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας και ελπίζουμε να καταλήξετε στη σύντομη λίστα για συνέντευξη.

Ένα βιογραφικό πρέπει να είναι μόνο μία ή δύο όψεις χαρτιού Α4, επομένως είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε μόνο βασικές πληροφορίες.

Ποιες προσωπικές πληροφορίες πρέπει να συμπεριλάβω;

Χρησιμοποιήστε μια συνάρτηση στην αρχή για να συμπεριλάβετε το όνομα, τη διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας σας (τόσο τη διεύθυνση email όσο και τον αριθμό τηλεφώνου) είναι καλή ιδέα, καθώς εξοικονομεί χώρο και διευκολύνει την εύρεση των στοιχείων από τον υπεύθυνο προσλήψεων.

Κάποτε ήταν μόδα να συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες προσωπικές πληροφορίες όπως ηλικία, οικογενειακή κατάσταση ή ακόμα και φωτογραφία, αλλά αυτό δεν απαιτείται. Είναι σπατάλη πολύτιμου χώρου και θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε διακρίσεις.

Πρέπει να συμπεριλάβω προσωπική δήλωση στο βιογραφικό μου;

Η συμπερίληψη μιας προσωπικής δήλωσης στην αρχή του βιογραφικού σας σάς επιτρέπει να συστηθείτε γρήγορα.

Αυτό θα πρέπει να είναι μερικές προτάσεις για τον εαυτό σας, συνοψίζοντας τις βασικές δεξιότητες και την εμπειρία που θα φέρετε στον εκάστοτε ρόλο, δίνοντας παράλληλα όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να το ξαναγράψετε και να το προσαρμόσετε κάθε φορά που στέλνετε το βιογραφικό σας σε έναν νέο εργοδότη. Αναφέρετε το όνομα της εταιρεία του νέου εργοδότη στη δήλωση.

Ποιες δεξιότητες πρέπει να συμπεριλάβω στο βιογραφικό μου;

Η συμπερίληψη μιας ενότητας δεξιοτήτων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για το πρώτο σας βιογραφικό, καθώς σας επιτρέπει να επισημάνετε τις δεξιότητες που έχετε, οι οποίες μπορεί να μην συνδέονται με την εργασιακή εμπειρία.

Διαβάζοντας προσεκτικά την περιγραφή της θέσης εργασίας και τις προδιαγραφές του ατόμου για την κενή θέση, θα μπορείτε να διαλέξετε τις βασικές δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες.

Παραδείγματα γενικών δεξιοτήτων που θα μπορούσαν να επισημανθούν:

 • Ηγετικές ικανότητες.
 • Ικανότητες επίλυσης προβλημάτων.
 • Δεξιότητες επικοινωνίας.
 • Οργανωτικές ικανότητες.
 • Διαπροσωπικές δεξιότητες.
 • Συνεργατικές δεξιότητες.
 • Δεξιότητες πληροφορικής

Είναι καλή συμβουλή να επιμείνετε σε τέσσερις ή πέντε δεξιότητες που πρέπει να επισημάνετε. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή μιας απλής λίστας με κουκκίδες. Γράψτε μια σύντομη πρόταση για το καθένα, επιδεικνύοντας στοιχεία αυτών των δεξιοτήτων. Για παράδειγμα, «Έχω εκτεταμένες δεξιότητες πληροφορικής, οι οποίες αναπτύχθηκαν περαιτέρω μέσω της δημιουργίας και της διαχείρισης του δικού μου ιστότοπου».

Ποιες λεπτομέρειες εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να συμπεριλάβω στο βιογραφικό μου;

Θα πρέπει να συμπεριλάβετε μια ενότητα που θα περιγράφει λεπτομερώς τα προσόντα που έχετε αποκτήσει, τακτοποιημένα με αντίστροφη σειρά με πρώτα τα πιο πρόσφατα.

Αναφέρετε το σχολείο, το κολέγιο ή το πανεπιστήμιο που φοιτήσατε, τον τύπο του τίτλου σπουδών και τον βαθμό που λάβατε.

Εάν είστε πρόσφατος πτυχιούχος, μπορείτε να προσθέσετε τυχόν ιδιαίτερα σχετικές ακαδημαϊκές ενότητες που έχετε ολοκληρώσει.

Σε αυτή την ενότητα θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβετε οποιαδήποτε άλλα μαθήματα έχετε παρακολουθήσει. Εάν κάνετε αίτηση για μια θέση εργασίας σε μια ανταγωνιστική αγορά, η προληπτική απόκτηση κάποιας κατάρτισης σχετικής με τον κλάδο μπορεί να δείξει πρωτοβουλία και αφοσίωση.

Για παράδειγμα, αν ψάχνετε για δουλειά σε βρεφονηπιακό σταθμό, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ολοκληρώσετε ένα μάθημα Πρώτων Βοηθειών Παιδιατρικής.

Ποια εργασιακή εμπειρία πρέπει να συμπεριλάβω στο βιογραφικό μου;

Η ενότητα εργασιακής εμπειρίας συνήθως περιλαμβάνει το ιστορικό απασχόλησής σας, με αντίστροφη σειρά. Για κάθε καταχώριση θα πρέπει να συμπεριλάβετε:

 • Το όνομα της εταιρείας στην οποία εργαζόσασταν.
 • Ο τίτλος της δουλειάς σου.
 • Οι ημερομηνίες που δούλευες εκεί.
 • Μια σύντομη λίστα με τα καθήκοντα που εκτελέσατε.

Όταν περιγράφετε τα καθήκοντά σας, φροντίστε να συμπεριλάβετε λέξεις-κλειδιά από την περιγραφή της θέσης εργασίας και να χρησιμοποιείτε ισχυρά ρήματα.

Ποια χόμπι και ενδιαφέροντα πρέπει να συμπεριλάβω στο βιογραφικό μου;

Θα πρέπει να συμπεριληφθεί μια ενότητα για τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα εάν σχετίζονται με την εργασία και ενισχύουν την αίτησή σας.

Θυμηθείτε ότι αναζητάτε δραστηριότητες που υποστηρίζουν τις δεξιότητές σας. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

 • Αθλητισμός.
 • Blogging.
 • Εθελοντισμός.
 • Ταξίδια.
 • Τέχνη.
 • Μουσική.
 • Παιχνίδι.

Θα πρέπει να αποφεύγετε τους γενικούς όρους που δεν λένε στον εργοδότη τίποτα για εσάς, π.χ. «συναναστροφή με φίλους» είναι πολύ ασαφής.

Χρειάζεται να συμπεριλάβω αναφορές στο βιογραφικό μου;

Δεν χρειάζεται να προσθέσετε ονόματα ή λεπτομέρειες παραπομπών στο βιογραφικό σας, αλλά μπορεί να θέλετε να συμπεριλάβετε μια γραμμή όπως «οι αναφορές είναι διαθέσιμες κατόπιν αιτήματος», για να δείξετε ότι θα θέλατε να δώσετε ονόματα εάν απαιτείται.

Πώς να γράψετε ένα βιογραφικό για την πρώτη σας δουλειά

Τώρα που είστε εξοικειωμένοι με τις βασικές ενότητες ενός βιογραφικού σημειώματος, πρέπει να σκεφτείτε πώς να τις δομήσετε καλύτερα.

Υπάρχουν διάφορες μορφές βιογραφικού, η πιο παραδοσιακή είναι το Χρονολογικό βιογραφικό . Για αυτόν τον τύπο, η κύρια εστίαση είναι το ιστορικό απασχόλησης, δομημένο με αντίστροφη χρονολογική σειρά.

Ωστόσο, εάν μόλις εισέρχεστε στον επαγγελματικό κόσμο μετά το σχολείο ή την περαιτέρω εκπαίδευση, τότε θα ωφεληθείτε από μια δομή βιογραφικού σημειώματος βασισμένου σε δεξιότητες. Αυτό δίνει έμφαση στις δεξιότητες και τις ιδιότητες που κατέχετε, καθώς και στην εκπαίδευσή σας, με λιγότερη εστίαση στο ιστορικό απασχόλησης.

Τι είναι το δημιουργικό βιογραφικό;

Μπορεί επίσης να ακούσετε τον όρο « Δημιουργικό βιογραφικό», που αναφέρεται σε ένα βιογραφικό που παρουσιάζεται σε πιο ασυνήθιστη μορφή. Αυτό μπορεί να είναι ένα βίντεο, ένα κόμικ ή ένας κωδικός QR.

Υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι όπου μπορεί να θέλετε να ακολουθήσετε μια πιο δημιουργική προσέγγιση για να επιδείξετε τις δεξιότητές σας. Αυτές περιλαμβάνουν θέσεις εργασίας που επικεντρώνονται στην τέχνη, το σχέδιο, τα οπτικά εφέ κ.λπ.

Χρήζει συζήτησης σχετικά με το εάν και πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα δημιουργικά βιογραφικά, καθώς υπάρχουν και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Για τις περισσότερες κενές θέσεις, ένα πιο παραδοσιακό βιογραφικό θα ταιριάζει καλύτερα στους σκοπούς σας.

Ιδέες βιογραφικού και κορυφαίες συμβουλές

Έχουμε καταλήξει σε πολλές ιδέες και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε το βιογραφικό σας όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό.

Προσαρμόστε το βιογραφικό σας στην εργασία

Αυτή είναι η πιο κρίσιμη συμβουλή – και κάτι που συχνά παραβλέπεται. Το βιογραφικό δεν είναι ένα εργαλείο που ταιριάζει σε όλους για την αναζήτηση εργασίας. Για κάθε μεμονωμένη κενή θέση εργασίας για την οποία αποφασίζετε να υποβάλετε αίτηση, θα πρέπει να διαβάσετε την περιγραφή της θέσης εργασίας και τις προσωπικές προδιαγραφές για να δείτε ποιες ιδιαίτερες δεξιότητες και ιδιότητες αναζητούν.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ξαναγράψετε το βιογραφικό σας, μετατοπίζοντας την έμφαση εκεί που χρειάζεται, ώστε να τονίσετε αυτές τις δεξιότητες. Προσπαθήστε να αναφέρετε την εταιρεία ή την επωνυμία στην οποία κάνετε αίτηση.

Συστήματα παρακολούθησης αιτούντων (ATS)

Πολλές εταιρείες, ειδικά οι μεγαλύτερες, χρησιμοποιούν πλέον ένα ATS για να φιλτράρουν αρχικά τα βιογραφικά που τους αποστέλλονται, πριν τα δει ο υπεύθυνος προσλήψεων. Αυτά τα συστήματα λειτουργούν αναζητώντας λέξεις-κλειδιά που έχουν οριστεί από την εταιρεία.

Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγξετε το βιογραφικό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες απαιτήσεις της κενής θέσης.

Προβάλετε τον εαυτό σας

Όλα όσα περιλαμβάνονται στο βιογραφικό σας θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την αξία σας ως υποψήφιος.

Ξεκινήστε δυνατά. Να θυμάστε ότι το βιογραφικό σας μπορεί να διαβαστεί μόνο για λίγα δευτερόλεπτα, επομένως κάντε την προσωπική σας δήλωση μια ισχυρή, θετική αντανάκλαση του εαυτού σας, αυτό θα κάνει τον υπεύθυνο προσλήψεων να θέλει να την διαβάσει.

Συμβουλές & στυλ βιογραφικού

Ένα βιογραφικό πρέπει να φαίνεται επαγγελματικό.

Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσει να το πετύχετε:

 • Διαχωρίστε τις πληροφορίες σας έτσι ώστε να μπορούν να διαβαστούν καθαρά.
 • Χρησιμοποιήστε μια καθαρή γραμματοσειρά (όπως Arial, Calibri ή Helvetica), σε μέγεθος 11 ή 12 pt.
 • Χρησιμοποιήστε έντονους και πλάγιους χαρακτήρες. Για παράδειγμα, πάντα με έντονους τους τίτλους εργασίας.
 • Αποφύγετε επιπλέον περιττά σχεδιαστικά στοιχεία, χρώματα, κουτιά και περιγράμματα.
 • Κρατήστε το βιογραφικό σας σε μία ή δύο όψεις του Α4.
 • Δομήστε τις πληροφορίες σας έτσι ώστε να μην «θάβετε» τίποτα σημαντικό – οδηγήστε με το ισχυρότερο τμήμα σας.

Τι δεν πρέπει να συμπεριλάβετε σε ένα βιογραφικό

Είναι σημαντικό να θυμάστε να μην συμπεριλάβετε κανένα από τα ακόλουθα:

 • Ψέματα ή παραπλανητικές πληροφορίες – το βιογραφικό σας πρέπει να είναι αληθές και να μπορείτε να υποστηρίξετε τυχόν ισχυρισμούς.
 • Άσχετες προσωπικές πληροφορίες.
 • Μη επαγγελματικές διευθύνσεις email. Για παράδειγμα, το ilovebatman@mail.com δεν φαίνεται επαγγελματικό! Δημιουργήστε έναν εναλλακτικό, πιο επαγγελματικό λογαριασμό email, εάν χρειάζεται.
 • Ονόματα και λεπτομέρειες των παραπομπών.

Ελέγξτε το βιογραφικό σας

Τέλος, φροντίστε να ελέγξετε το βιογραφικό σας σχολαστικά (αρκετές φορές). Κάντε διορθώσεις, ελέγξτε και εντοπίστε τυχόν σφάλματα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την ορθογραφία και τη γραμματική.

Θα μπορούσατε να ζητήσετε από κάποιον άλλο να το ελέγξει για εσάς – ένα νέο ​​ζευγάρι μάτια πάντα βοηθάει.


Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο σας έδωσε μερικές πρακτικές συμβουλές και αύξησε την αυτοπεποίθησή σας για τη σύνταξη του πρώτου σας βιογραφικού. Λαμβάνοντας υπόψη τις δεξιότητες, την εμπειρία και τις ιδιότητές σας και παρουσιάζοντάς τα προσεκτικά, θα μπορέσετε να εντυπωσιάσετε τους πιθανούς εργοδότες. Καλή τύχη στο κυνήγι της δουλειάς σας!

 

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top