Το Πάσχα είναι συνδεδεμένο με γεύσεις που γεμίζουν το σπίτι αρώματα και θαλπωρή, και το τσουρέκι πρωταγωνιστεί στο τραπέζι κάθε χρόνο! Αν όμως θέλεις να απολαύσεις μια πιο «ανάλαφρη» εκδοχή χωρίς ζωικά συστατικά, αυτή η vegan πασχαλινή συνταγή είναι ό,τι πρέπει! Με πλούσια γεύση, υπέροχο άρωμα αμυγδάλου και μια αφράτη υφή που κανείς δεν θα πιστεύει ότι είναι vegan.
Print

Vegan Πασχαλινό τσουρέκι με γέμιση
- Συνολικός χρόνος: 02:05
- Μερίδες: 10 1x
- Διατροφή: Vegan
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Για τη ζύμη:
- 2 κουταλάκια του γλυκού ξερή ενεργή μαγιά
- 250 ml χλιαρό γάλα σόγιας
- 75 g λιωμένη φυτική μαργαρίνη ή vegan βούτυρο
- 75 g ακατέργαστη βιολογική ζάχαρη
- 3 κουταλιές σούπας aquafaba (ακουαφάβα, αφρόνερο από ρεβίθια)
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 500 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση:
- 300 g marzipan (αμυγδαλόπαστα)
- 100 g αμύγδαλα ψιλοκομμένα ή φιλέ αμυγδάλου
- 5 κουταλιές σούπας aquafaba
- Χυμός από 1 λεμόνι
Για την επικάλυψη (προαιρετικά):
- 1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα (βερίκοκο, πορτοκάλι ή μανταρίνι)
- 1 κουταλιά της σούπας νερό
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Προσθέστε τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τη ζάχαρη και περίπου 3-4 κουταλιές της σούπας χλιαρό γάλα σόγιας, ανακατέψτε απαλά και αφήστε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ λιώστε το βούτυρο και συνδυάστε το με το υπόλοιπο γάλα σόγιας, 3 κουταλιές της σούπας Aquafaba και το αλάτι και στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα της μαγιάς πριν προσθέσετε σταδιακά το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε τη ζύμη με μια σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε τη ζύμη με το χέρι σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να έχουμε μια ελαστική και απαλή ζύμη.
- Μετά από περίπου 5 λεπτά ζυμώματος, βάζετε τη ζύμη σε μια λαδόκολλα, τη σκεπάζετε με ένα πανί και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα. Μέσα σε αυτό το διάστημα η ζύμη πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ενώ η ζύμη ξεκουράζετε, μπορείτε να ετοιμάσετε τη γέμιση: Κόψε το μαρζιπάν σε μικρά κομματάκια και βάλ’ το σε ένα μπολ, προσθέστε τη aquafaba και το χυμό λεμονιού και χρησιμοποιήστε ένα σύρμα ή πιρούνι για να ανακατέψετε μέχρι να διαλυθεί η αμυγδαλόπαστα και να έχετε μια λεία πάστα.
- Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι μέχρι να ροδίσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Αφού περάσει η ώρα ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα πάχους περίπου 2 cm. Άπλωστε πάνω τη γέμιση, αφήνοντας περίπου 3 κουταλιές της σούπας για αργότερα. Πασπαλίζουμε από πάνω τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
- Ξεκίνα να ρολάρεις τη ζύμη από τη μακριά πλευρά, μέχρι να σχηματιστεί ένας μεγάλος κύλινδρος. Φρόντισε να έχεις την ένωση από κάτω όταν το τοποθετήσεις σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε το ρολό κατά μήκος αφήνοντας περίπου 3 εκατοστά άκοπο στην κορυφή.
- Πλέξε τις δύο λωρίδες σε σχήμα πλεξούδας, κρατώντας τις κομμένες πλευρές προς τα πάνω. Στο τέλος, πίεσε τις άκρες ελαφρά για να σταθεροποιήσεις το σχήμα.
- Βάλε την πλεξούδα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και ψήσε τη για περίπου 25 λεπτά.
Βγάλε την από τον φούρνο, άλειψε την επιφάνεια με το υπόλοιπο μείγμα μαρζιπάν και —αν θέλεις— πρόσθεσε λίγα επιπλέον φιλέ αμυγδάλου. Ξαναβάλε την πλεξούδα στο φούρνο για ακόμα 5-10 λεπτά, μέχρι να πάρει υπέροχο χρώμα. - Βγάζουμε το τσουρέκι από τον φούρνο. Ανακάτεψε τη μαρμελάδα με λίγο νερό και άλειψε για έξτρα λάμψη και άρωμα!
Άφησέ το να κρυώσει καλά πριν το κόψεις, το άρωμα θα σε ξετρελάνει.
- Προετοιμασία: 01:30
- Εκτέλεση: 00:35
- Κατηγορία: Επιδόρπια - Γλυκά, Φούρνου
Λέξεις-κλειδιά: Αμύγδαλα, Πάσχα
ΠΗΓΗ: romylondonuk.com
Σχόλια 0