Όταν τα σύκα είναι στην εποχή τους δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να φτιάξετε σπιτική μαρμελάδα. Τα σύκα είναι μια θαυμάσια πηγή φυτικών ινών και βιταμινών, καθώς και μετάλλων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Όταν γίνονται μαρμελάδα, οι φυσικές και αρωματικές τους ιδιότητες εντείνονται, καθιστώντας την εξαιρετική στο να συμπληρώνει αλμυρά πιάτα όπως χοιρινό, αρνί, τυριά, αλλαντικά κ.α.
PrintΜαρμελάδα σύκο
- Συνολικός χρόνος: 65΄
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 1200 γρ. σύκα καλά πλυμένα
- 600 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 λεμόνια ακέρωτα (χυμός και φλούδα)
ΟΔΗΓΙΕΣ
-
Το προηγούμενο βράδυ ετοιμάστε τα σύκα αφαιρώντας τα κοτσάνια, και τα κόβετε σε φετάκια κατά μήκος. (Αν σας αρέσει μια μαρμελάδα με λεπτότερη υφή, κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια.)
-
Τοποθετούμε τις φλούδες των λεμονιών στη μέση σε ένα γυάλινο μπολ μαζί με τα ψιλοκομμένα σύκα και τα περιχύνουμε με τη ζάχαρη και μετά το χυμό των λεμονιών, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου όλη τη νύχτα.
-
Την άλλη μέρα, βάλτε τα όλα σε μία κατσαρόλα και ζεστάνετε απαλά μέχρι να διαλυθεί όλη η ζάχαρη.
-
Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση.
-
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 40 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι το μείγμα να γίνει πηχτό σαν σιρόπι.
-
Αφαιρέστε τις φλούδες των λεμονιών και βάλτε την μαρμελάδα σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα και κλείστε αμέσως με τα καπάκια.
-
Φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό μέρος όπου θα διαρκέσει μήνες και μόλις ανοιχτεί συντηρείται στο ψυγείο.
- Προετοιμασία: 15΄
- Εκτέλεση: 50΄
- Κατηγορία: Επιδόρπια - Γλυκά
- Κουζίνα: Κυπριακή
Λέξεις-κλειδιά: Μαρμελάδα, Σύκα
Σχόλια 0