Είναι τα σάντουιτς που ορίζουν μια χώρα, μια πόλη, μία ιδιαίτερη γαστρονομική κουλτούρα και έχουν από πίσω τους μεγάλη ιστορία και εκατομμύρια φανατικούς σε όλον τον πλανήτη. Σας παρουσιάζουμε 10 διάσημα σάντουιτς για να τα μελετήσετε και να τα βάλετε στο κατάστημά σας.
1. Philly Cheesesteak – ΗΠΑ
Φτιάχτηκε για πρώτη φορά από Ιταλούς μετανάστες στις ΗΠΑ, τη δεκαετία του ’30. Γεμίζεται με λεπτά κομματάκια τρυφερού μοσχαριού (συνήθως από rib eye) και λιπαρά τυριά όπως το τσένταρ, ενώ συνήθως συνδυάζεται με σοταρισμένα κρεμμύδια, μανιτάρια, πιπεριές και ζεστή σάλτσα.
2. Reuben -ΗΠΑ
Συνώνυμο με τη Νέα Υόρκη και τη μοντέρνα εβραϊκή γαστρονομική κουλτούρα, είναι ένα σάντουιτς που γίνεται από ψωμί σίκαλης, βοδινό κρέας, ελβετικό τυρί, ξινολάχανο και ρώσικη σαλάτα, το οποίο ψήνεται πριν προσφερθεί.
3. Croque Madame – Γαλλία
Ο συνδυασμός ζαμπόν, τυριών και αυγού πρέπει να είναι ένας από τους πιο νόστιμους γευστικούς συνδυασμούς της παγκόσμιας κουζίνας. Σε βουτυρωμένο και φρυγανισμένο ψωμί του τοστ (τρεις φέτες) μπαίνουν τυριά και βραστό ζαμπόν μαζί με πικάντικη μουστάρδα και ως επιστέγασμα τοποθετείται από πάνω ένα αυγό μάτι.
4. Hot Dog – Γερμανία
Η βάση του είναι το μακρόστενο βραστό λουκάνικο (Βιεννέζικο ή Φρανκφούρτης), από χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο και γαλοπούλα το οποίο αγκαλιάζεται από μουστάρδα και κέτσαπ, αλλά και ξινολάχανο, καρότο, μαρούλι, τηγανιτές πατάτες ή ότι άλλο επιθυμεί ο καθένας. Διάσημο σε όλον τον κόσμο, εμφανίστηκε τον 18ο αιώνα στη Βαυαρία, ήταν όμως η Νέα Υόρκη που το έκανε διάσημο τον 20ο αιώνα.
5. Francesinha – Πορτογαλία
Το καμάρι του Πόρτο έχει πολλές θερμίδες, αλλά και αμέτρητη απόλαυση. Μέσα σε δυο φέτες λευκού αφράτου ψωμιού θα βρείτε ζαμπόν, χοιρινό λουκάνικο και φρέσκο κρέας, ενώ μερικοί προσθέτουν σε αυτό το μείγμα και γαριδούλες. Το σάντουιτς καλύπτεται στη συνέχεια με λιωμένο τυρί και βυθίζεται σε μια σάλτσα από μπύρα και ντομάτα.
6. Bánh mì – Βιετνάμ
Σε μακρόστενο λευκό ψωμάκι που θυμίζει μπαγκέτα φιλοξενείται ένα εύρος κρεάτων και λαχανικών της ασιατικής κουζίνας. Από χοιρινό λουκάνικο και ψητό κοτόπουλο, μέχρι αγγούρι, καρότο και καρυκεύματα όπως ο κόλιανδρος ή η πικάντικη σάλτσα σόγιας. Μερικές φορές χρησιμοποιείται και πατέ συκωτιού.
7. Michetta – Ιταλία
Όχι το ίδιο διάσημο με την πίτσα, ωστόσο με τα ίδια σημεία αναφοράς, δηλαδή την εκλεπτυσμένη μαεστρία των γειτόνων στη γαστρονομία. Το ομώνυμο λευκό ψωμί είναι τραγανό στο εξωτερικό και μαλακό στο εσωτερικό, επιτρέποντας μια τέλεια αλληλεπίδραση των υφών. Το περιεχόμενο ποικίλει, από συνδυασμούς αλλαντικών και τυριών με φύλλα ρόκας, μέχρι αβοκάντο, αγγούρι και καπνιστό σολομό.
8. Cubano – Κούβα
Φτιάχνεται από παραδοσιακό μακρόστενο σταρένιο ψωμί, ψητό χοιρινό, ζαμπόν, ελβετικό τυρί, φέτες τουρσί από αγγούρι, άνηθο και μουστάρδα και μετράει περισσότερο από ενάμιση αιώνα ζωής. Ορισμένοι προσθέτουν στο μείγμα και ζουμερά κομματάκια φρέσκιας ντομάτας.
9. Tuna – ΗΠΑ (Σάντουιτς με τόνο)
Εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, μαζί με την ανάπτυξη της κονσερβοποιίας.
10. BLT – ΗΠΑ (Σάντουιτς με μπέικον, μαρούλι και ντομάτα)
Παίρνει το όνομα του από το πρώτο γράμμα των τριών υλικών, Bacon, Lettuce, Tomato.
Σχόλια 0