Τα καρότα εξ… Αμερικής!

Τα καρότα εξ… Αμερικής!

Βασικά στοιχεία

  • Τα καρότα ( Daucus carota ) είναι λαχανικά ρίζας της οικογένειας Apiaceae, η οποία περιλαμβάνει επίσης το σέλινο, το παστινάκι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το κύμινο, τον γλυκάνισο, τον κόλιανδρο και τον μάραθο.
  • Το 2012, οι ΗΠΑ ήταν ο 3ος μεγαλύτερος παραγωγός καρότων. Περίπου το 80-90% των αμερικανικών καρότων καλλιεργούνται στην Καλιφόρνια. Άλλοι μεγάλοι παραγωγοί καρότων επίσης είναι το Μίσιγκαν και το Τέξας.
  • Η εισαγωγή των φρέσκων καρότων και των «baby carrots» προκάλεσε μια έξαρση στη δημοτικότητα των καρότων στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
  • Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, βιταμίνες C και K, κάλιο και διαιτητικές ίνες.
  • Τα καρότα είναι δημοφιλή ως μαγειρικά λαχανικά, είδη σαλάτας, σνακ και ωμά λαχανικά.
  • Όπως τα περισσότερα λαχανικά, τα καρότα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ και ως εκ τούτου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης με την τοξίνη αλλαντίασης, που παράγεται από το βακτήριο που σχηματίζει σπόρους Clostridium botulinum , όταν κονσερβοποιούνται ακατάλληλα. Έχουν υπάρξει αρκετές επιδημίες αλλαντίασης που σχετίζονται τόσο με τον εμπορικό όσο και με τον σπιτικό χυμό καρότου καθώς και με τα κονσερβοποιημένα καρότα στο σπίτι.
  • Μεταξύ 2000 και 2020, αναφέρθηκαν τουλάχιστον 35 επιδημίες που σχετίζονται με το καρότο στο Εθνικό Σύστημα Αναφοράς Επιδημιών (NORS) του CDC, προκαλώντας 1.322 ασθένειες, 44 νοσηλεία και 1 θάνατο.
  • Η πιο πρόσφατη ανάκληση που σχετίζεται με το καρότο σημειώθηκε το 2018 λόγω πιθανής μόλυνσης από σαλμονέλα . Η ανάκληση έληξε.
  • Σε κρούσματα με γνωστή αιτιολογία, το πιο συχνά εμπλεκόμενο παθογόνο ήταν ο norovirus, αλλά περιλάμβαναν επίσης Bacillus cereus , Salmonella , sapovirus, Clostridium botulinum , Shigella και Staphylococcus aureus .

Εισαγωγή

Η πλειοψηφία των καρότων πωλούνται ως φρέσκα κομμένα (συμπεριλαμβανομένων των «baby carrots») και αντιπροσωπεύουν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της βιομηχανίας καρότων. Τα καρότα είναι δημοφιλή ως μαγειρικό λαχανικό, είδος σαλάτας, σνακ και ωμά λαχανικά και το 2015 η κατανάλωση καρότων ήταν γύρω στα 4 κιλά ανά άτομο στις ΗΠΑ Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη (πρόδρομη βιταμίνη Α) και περιέχουν επίσης Βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, κάλιο, άλλες βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες. Τα εγχώρια καρότα προέρχονται από την Κεντρική Ασία και τα άγρια ​​καρότα είναι αυτόχθονα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ασία. Τα καρότα είναι διαθέσιμα σε μια ποικιλία χρωμάτων, όπως λευκό, μοβ, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο, αν και το πορτοκαλί είναι το πιο δημοφιλές και υψηλότερο σε βήτα-καροτίνη. Τα καρότα που παράγονται στις ΗΠΑ είναι διετές και απαιτούν δύο πλήρεις εποχές από τη βλάστηση έως την παραγωγή σπόρων. Ωστόσο, τα καρότα καλλιεργούνται στο εμπόριο ως ετήσια και μαζεύονται για τη μεγάλη τους ρίζα που παράγεται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους.
Η πλειοψηφία των καρότων πωλούνται ως φρέσκα κομμένα και αντιπροσωπεύουν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της βιομηχανίας καρότων.

Τροφογενείς επιδημίες και ανακλήσεις

Μεταξύ 2000 και 2020, αναφέρθηκαν τουλάχιστον 35 επιδημίες που σχετίζονται με το καρότο στο Εθνικό Σύστημα Αναφοράς Επιδημιών (NORS) του CDC, προκαλώντας 1.322 ασθένειες, 44 νοσηλεία και 1 θάνατο. Σε κρούσματα με γνωστή αιτιολογία, το πιο συχνά εμπλεκόμενο παθογόνο ήταν ο norovirus (64%), ακολουθούμενος από Bacillus cereus (12%), Salmonella (8%), σαπωνοϊός (4%), Clostridium botulinum (4%), Shigella (4% ). ), και Staphylococcus aureus (4%).

Ακολουθούν παραδείγματα εστιών και ανακλήσεων που σχετίζονται με καρότα που αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία των αιτιών μεταφοράς, τα παθογόνα και άλλες περιστάσεις:

Το 1993, μολυσμένος σπιτικός χυμός καρότου αρρώστησε 1 άτομο (1 νοσηλεία) με Clostridium botulinum στην Ουάσιγκτον.

Το 1993, μολυσμένα τεμαχισμένα καρότα σε σαλάτες αρρώστησαν 47 άτομα σε πτήση του Ρόουντ Άιλαντ και 78 άτομα σε καταφύγιο στο Νιου Χάμσαϊρ με εντεροτοξιγονικό Escherichia coli O6:NM. Τα καρότα που χρησιμοποιούνται στις σαλάτες, συμπεριλαμβανομένης της σαλάτας κήπου και του ταμπουλέ, προέρχονται από την ίδια πολιτεία.

Το 2003, μολυσμένα τριμμένα καρότα αρρώστησαν 111 άτομα με Yersinia pseudotuberculosis O:1 (52%), οζώδες ερύθημα (47%) ή αντιδραστική αρθρίτιδα (<1%) σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία στη Φινλανδία. Τα καρότα περιλαμβάνονταν στα μεσημεριανά γεύματα που παρέχονται από μια ενιαία κουζίνα ιδρύματος. Περιβαλλοντικά δείγματα που ελήφθησαν από εξοπλισμό απολέπισης και πλύσης στο αγρόκτημα παραγωγής απέδωσαν το παθογόνο.

Το 2004, μολυσμένα ωμά καρότα αρρώστησαν 47 άτομα με Shigella sonnei σε 12 διαφορετικές πτήσεις που αναχωρούσαν από τη Χαβάη και εκτελούνταν από τρεις αεροπορικές εταιρείες. Όλες οι πτήσεις παρείχαν γεύματα από μία μόνο υπηρεσία τροφοδοσίας. Οι κρύες σαλάτες σερβίρονταν σε όλες τις πτήσεις και τα ωμά καρότα ήταν το μόνο κοινό συστατικό σαλάτας. Οι περιβαλλοντικές έρευνες στις εγκαταστάσεις του catering αποκάλυψαν πολλαπλές ελλείψεις υγιεινής τροφίμων. Τα καρότα ελήφθησαν από έναν διανομέα στη Χαβάη που τα είχε παραλάβει από έναν πωλητή στην Καλιφόρνια.

Το 2004, μολυσμένα τριμμένα καρότα αρρώστησαν 53 άτομα με Yersinia pseudotuberculosis O:1 και οζώδες ερύθημα σε σχολεία στη Φινλανδία. Τα καρότα αναμείχθηκαν με λευκό λάχανο και συμπεριλήφθηκαν στα μεσημεριανά γεύματα που προμήθευε η κεντρική κουζίνα του σχολείου. Ένα περιβαλλοντικό δείγμα από το εργοστάσιο επεξεργασίας καθώς και δείγματα χαλασμένων καρότων και μικρών θηλαστικών από μία από τις δύο φάρμες προμήθειας απέδωσαν το παθογόνο.

Το 2005, μολυσμένα καθαρισμένα ολόκληρα καρότα και τριμμένα καρότα αρρώστησαν 99 άτομα με Cryptosporidium hominis σε μια καφετέρια της εταιρείας στη Δανία. Τα καρότα σερβίρονταν σε μπουφέ με σαλάτες και ολόκληρα καρότα διατηρήθηκαν σε ένα μπολ με νερό. Μια έρευνα αποκάλυψε ότι το μπολ με νερό ξαναγεμίστηκε με καρότα δύο φορές χωρίς να αλλάξει το νερό, το νερό δεν άλλαζαν απαραίτητα κάθε μέρα και έλειπαν τα σκεύη για να πάρουν καρότα οι καταναλωτές. Ένας άρρωστος πελάτης, και όχι ένας άρρωστος εργαζόμενος σε τρόφιμα, ήταν ύποπτος ότι ήταν η πηγή μόλυνσης.

Το 2006, μολυσμένα κονσερβοποιημένα καρότα στο σπίτι αρρώστησαν 2 άτομα (2 νοσηλεία, 0 θάνατοι) με Clostridium botulinum στην Καλιφόρνια.

Το 2006, ο μολυσμένος χυμός καρότου Bolthouse Farms, Inc. αρρώστησε 6 άτομα (6 νοσηλεία, 1 θάνατο) με Clostridium botulinum στη Τζόρτζια, τη Φλόριντα και τον Καναδά. Επειδή το παθογόνο απομονώθηκε μόνο από μπουκάλια χυμού που είχαν απομείνει από τις θήκες, υπήρχε υποψία ακατάλληλης ψύξης κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευση. Αν και παστεριωμένος, ο χυμός δεν περιείχε φραγμούς στην ανάπτυξη βακτηρίων, όπως συνδυασμούς οξύτητας, αλατιού και περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Τα εμπλεκόμενα προϊόντα, που πωλούνταν με τις εμπορικές ονομασίες Bolthouse Farms, Earthbound Farm και President’s Choice, ανακλήθηκαν οικειοθελώς.

Το 2007, μολυσμένα baby carrots της εταιρείας Los Angeles Salad Company αρρώστησαν 4 άτομα με Shigella στον Καναδά. Το ενεχόμενο προϊόν διανεμήθηκε σε λιανοπωλητές Costco Wholesale σε όλο τον Καναδά καθώς και σε άλλους λιανοπωλητές εντός των ΗΠΑ.

Το 2012, η ​​Healthy Choice Island Blends, Inc. ανακάλεσε οικειοθελώς τον χυμό καρότου της μάρκας Liquid Gold λόγω πιθανής μόλυνσης με Clostridium botulinum . Δεν αναφέρθηκαν ασθένειες.

Το 2012, η ​​Bolthouse Farms ανακάλεσε οικειοθελώς τα φρέσκα κομμένα τσιπς καρότου της λόγω πιθανής μόλυνσης από σαλμονέλα . Η ανάκληση ξεκίνησε αφού η συνήθης δειγματοληψία προϊόντος απέδωσε το παθογόνο. Τα εμπλεκόμενα προϊόντα πωλούνταν με τα εμπορικά σήματα Bolthouse Farms, Safeway Farms και Farm Stand. Δεν αναφέρθηκαν ασθένειες.

Το 2018, οι προσυσκευασμένοι δίσκοι λαχανικών Del Monte Fresh Produce αρρώστησαν 250 άτομα (8 νοσηλεία, 0 θάνατοι) με Cyclospora cayetanensis σε 4 πολιτείες. Οι δίσκοι περιείχαν καρότα, μπρόκολο, κουνουπίδι, σέλινο και ντιπ άνηθου και διανεμήθηκαν σε πολλούς λιανοπωλητές. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν κανένα μεμονωμένο στοιχείο των δίσκων λαχανικών ως την αιτία μεταφοράς.

Το 2018, η Grimmway Farms πραγματοποίησε εθελοντική ανάκληση για βρέφη και τεμαχισμένα καρότα λόγω πιθανής μόλυνσης από σαλμονέλα . Δεν αναφέρθηκαν ασθένειες.

Παραγωγή

Προετοιμασία Εδάφους

Τα καρότα είναι μια καλλιέργεια με βαθιά ρίζα που μπορεί να εξάγει αποτελεσματικά θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. Οι δοκιμές εδάφους θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πριν από τη φύτευση και καθ ‘όλη την ανάπτυξη της καλλιέργειας για τη μέτρηση των θρεπτικών συστατικών του εδάφους όπως το άζωτο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το θείο, το βόριο, το μαγγάνιο και το κάλιο. Εάν χρειάζεται, τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να εφαρμοστούν πριν από τη σπορά και κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης της καλλιέργειας με χρήση πλαϊνής επικάλυψης ή μετάδοσης.  Τα καρότα αρδεύονται με καταιονισμό (ψεκασμός), επομένως τα περισσότερα προστιθέμενα υλικά, όπως μυκητοκτόνα και λιπάσματα, υποβάλλονται σε χημική επεξεργασία μέσω συστημάτων καταιονισμού. Είναι σημαντικό να είστε συντηρητικοί όταν προσθέτετε συμπληρωματικές ποσότητες αζώτου, καθώς το υπερβολικό άζωτο του εδάφους μπορεί να οδηγήσει σε ρωγμές της ρίζας κατά τη συγκομιδή. Η προσθήκη φρέσκιας κοπριάς στο έδαφος δεν συνιστάται λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των τροφίμων και της υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο.Τα καρότα καλλιεργούνται συχνότερα σε αμμοπηλώδες ή αργιλώδες έδαφος για να προωθήσουν τη βέλτιστη συγκράτηση και αποστράγγιση του νερού. Η φύτευση σε υπερυψωμένα κρεβάτια μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στη σωστή αποστράγγιση του νερού. Τα καρότα χρειάζονται έδαφος με επαρκή αποστράγγιση αέρα και νερού γιατί τα υγρά και συμπαγή εδάφη μπορούν να προκαλέσουν παραμορφωμένη ανάπτυξη. Η θερμοκρασία του εδάφους τρεις ίντσες κάτω από την επιφάνεια πρέπει να είναι 50 ° F ή χαμηλότερη. Τα καρότα είναι μια ανθεκτική καλλιέργεια που μπορεί να αντέξει επίπεδα pH που κυμαίνονται από 5,5 έως 8,0. Ωστόσο, τείνουν να ευδοκιμούν καλύτερα σε ελαφρύ, αμμώδες έδαφος με ουδέτερο pH και πλήρη έκθεση στον ήλιο, σε αντίθεση με πολύ αργιλώδες ή υγρό, κιμωλιακό έδαφος. Πριν από τη σπορά, το έδαφος πρέπει να οργωθεί για να χαλαρώσει το συμπιεσμένο έδαφος. Για βέλτιστη ανάπτυξη και ανάπτυξη των ριζών, τα καρότα πρέπει να έχουν περίπου 18-24 ίντσες καλά οργωμένου εδάφους που να έχει επαρκή αποστράγγιση. Η παρουσία βότσαλων και πετρών στο έδαφος μπορεί να προκαλέσει διχαλωτά ή παραμορφωμένα καρότα που δεν είναι εμπορεύσιμα. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν κοψίματα ή διχαλωτές ρίζες περιλαμβάνουν την απομάκρυνση της ρίζας του πύθιου, τους νηματώδεις και την έκθεση στον παγετό.

Φύτευση και Άρδευση

Στη φύση, τα καρότα είναι διετές φυτά που χρειάζονται δύο καλλιεργητικές περιόδους για να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους, ο οποίος καταλήγει στην παραγωγή σπόρων. Ωστόσο, για την παραγωγή ώριμων ριζών, τα καρότα του εμπορίου καλλιεργούνται ως ετήσια απόδοση καλλιέργειας. Οι καλλιέργειες καρότου αναπτύσσονται βέλτιστα σε περιβάλλοντα με μέτρια δροσερές ημέρες (60-75 ° F) και πιο κρύες νύχτες (45-50 ° F). Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα (π.χ. αποχρωματισμό), καθιστώντας την απόδοση του καρότου λιγότερο εμπορεύσιμη. Τα καρότα είναι σπόροι και μπορούν να φυτευτούν τόσο την άνοιξη όσο και το καλοκαίρι. Ο ρυθμός σποράς (κιλά ανά στρέμμα) ποικίλλει μεταξύ ακατέργαστων και επικαλυμμένων σπόρων. Οι σπόροι υψηλής πυκνότητας χρησιμοποιούνται συχνά στην παραγωγή καρότου. Ένα πιθανό πλεονέκτημα της σποράς υψηλής πυκνότητας είναι η συνολική υψηλότερη απόδοση. Ωστόσο, η μείωση της ροής του αέρα και του χώρου του εδάφους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μέγεθος των καρότων και να αυξήσει τον κίνδυνο ασθένειας των καλλιεργειών. Η πυκνότητα φύτευσης των καρότων εξαρτάται από τη χρήση της καλλιέργειας. Τα φρέσκα καρότα της αγοράς φυτεύονται σε 900.000 σπόρους ανά στρέμμα, ενώ τα baby carrots φυτεύονται σε 1,5-1,9 εκατομμύρια σπόρους προς ένα στρέμμα. Τα καρότα επεξεργασίας φυτεύονται σε ένα κλάσμα αυτής της πυκνότητας σπόρων. Το ιδανικό βάθος σποράς είναι 1/8″ – 1/4″ αλλά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/2″.

Η διατήρηση της υγρασίας του εδάφους είναι πιο κρίσιμη κατά τη διάρκεια της βλάστησης, επειδή ο σπόρος φυτεύεται σε τόσο μικρό βάθος. Το άγχος της υγρασίας μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο ποσοστό καρότων που είναι πολύ στριμμένα, κομμένα ή λυγισμένα για επεξεργασία ή πώληση στην αγορά νωπών. Το στρες της υγρασίας μπορεί επίσης να εμποδίσει τη ρύθμιση της ζάχαρης και να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική γεύση. Αν και οι μέσοι όγκοι ποτίσματος διαφέρουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 24″-30″ νερού καταναλώνεται από την καλλιέργεια κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Τα συστήματα καταιονισμού θα πρέπει να μπορούν να παρέχουν τουλάχιστον 2,5 εκατοστά νερού μέσα σε λίγες ώρες, αλλά θα πρέπει να είναι αρκετά αργά στην παροχή ώστε να επιτρέπουν τη σωστή απορρόφηση και να αποτρέπουν την απορροή. Τα αποτελεσματικά συστήματα καταιονισμού μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή λιπάσματος όταν είναι απαραίτητο. Εκτός από το πότισμα, το ξεβοτάνισμα είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή υγεία και ανάπτυξη των καρότων.

Παράσιτα & ασθένειες

Τα καρότα είναι ανθεκτικά σε παράσιτα και ασθένειες που επηρεάζουν άλλες καλλιέργειες. Το Cavity Spot και τα nematodes είναι τα κύρια παράσιτα που προκαλούν ανησυχία. Οι ψύλλοι, η ασθένεια Aster Yellow και τα wireworms μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα, αλλά είναι ασήμαντα σε σχέση με το Cavity Spot και τους nematodes. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες στρατηγικές για την αποφυγή των ψύλλων, συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης της φύτευσης κατά μερικές εβδομάδες την άνοιξη, το όργωμα του αγρού το φθινόπωρο για να βγουν οι ψύλλοι στην επιφάνεια και την χρήση σπιτικών σπρέι από οινόπνευμα, νερό και υγρό σαπούνι.

Για την προστασία από τη νόσο του Aster Yellow, τα ζιζάνια πρέπει να ελέγχονται και για να αποφευχθούν οι wireworms, το έδαφος πρέπει να ελέγχεται το φθινόπωρο, πριν από τον πρώτο παγετό. Η πρόληψη των wireworms είναι σημαντική καθώς δεν υπάρχει επί του παρόντος διαθέσιμο εντομοκτόνο για τον έλεγχο των wireworms μετά τη φύτευση της καλλιέργειας.

Συγκομιδή και αποθήκευση

Τα καρότα είναι έτοιμα για συγκομιδή οπουδήποτε μεταξύ 85-135 ημερών μετά τη φύτευση. Η κύρια περίοδος συγκομιδής για τα επεξεργασμένα καρότα είναι από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου. Η συγκομιδή φρέσκου καρότου στην αγορά μπορεί να πραγματοποιηθεί από τα τέλη Ιουλίου έως τον Σεπτέμβριο ή από τα τέλη Οκτωβρίου. Στην ιδανική περίπτωση, τα καρότα θα πρέπει να συλλέγονται πριν φτάσουν στην πλήρη ωρίμανση. Τα καρότα που καλλιεργούνται στο εμπόριο συλλέγονται μηχανικά με τη χρήση αυτοκινούμενων μηχανών συγκομιδής πολλαπλών σειρών. Τα καρότα αφαιρούν την κορυφή τους στο χωράφι και στη συνέχεια φορτώνονται σε φορτηγά και μεταφέρονται σε υπόστεγα για πλύσιμο, την ταξινόμηση μεγέθους και την συσκευασία. Σε εμπορικές εργασίες, έχουν προταθεί συγκεντρώσεις χλωρίου 100-200 ppm για το πλύσιμο των καρότων, με επακόλουθο ξέπλυμα πόσιμου νερού για την απομάκρυνση τυχόν περίσσιου χλωρίου πριν τα καρότα συσκευαστούν ή προετοιμαστούν για τις αγορές.

Για εμπορική αποθήκευση, τα καρότα πρέπει να διατηρούνται στους 32°F σε υγρασία 98-100% με καλή ροή αέρα. Τα καρότα που κρατούνται σε αυτές τις συνθήκες μπορούν να αποθηκευτούν έως και επτά μήνες. Η σωστή αποθήκευση είναι απαραίτητη για να μειωθεί ο κίνδυνος σήψης μετά τη συγκομιδή, όπως η σήψη γκρι μούχλας, υδαρής μαλακή σήψη, σήψη Rhizopus, βακτηριακή μαλακή σήψη και ξινή σήψη. Τα καρότα μπορούν να αποθηκευτούν με άλλα φυτικά προϊόντα. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποθηκεύονται με καλλιέργειες που παράγουν αιθυλένιο (π.χ. μπανάνες, μήλα, πεπόνια, ροδάκινα και άλλα φρούτα). Το μέγεθος και η ταξινόμηση των καρότων καθορίζει εάν τα καρότα θα πωληθούν στην αγορά νωπών, θα πάνε για επεξεργασία ή θα απορριφθούν.

Ασφάλεια Τροφίμων

Η ασφάλεια των τροφίμων για τις καλλιέργειες καρότου σε όλη την διάρκεια από φάρμα έως το πιρούνι του καταναλωτή είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των καρότων καταναλώνεται ωμά. Το University of Georgia Extension,  Commercial Production and Management of Carrots , σημειώνει ότι «η ποιότητα και η ασφάλεια του καρότου συχνά αντιλαμβάνονται από τους καταναλωτές ότι σημαίνουν το ίδιο πράγμα». Αν και τα υψηλής ποιότητας καρότα μπορεί να έχουν καλή γεύση και φυσική εμφάνιση, πιθανά παθογόνα και τοξίνες στην επιφάνεια του λαχανικού μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Τα φρέσκα λαχανικά, όπως τα καρότα, μπορούν να χρησιμεύσουν ως οχήματα για παθογόνα που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας , της Escherichia coli που παράγει Shiga-toxin , της Shigella , του ιού της ηπατίτιδας Α, του norovirus, του Cyclospora cayetanensis, κ.α. Η ανθρώπινη μόλυνση εμφανίζεται μέσω των κοπράνων και υπάρχουν σε πολλά σημεία κατά μήκος της διαδρομής από την φάρμα στο πιρούνι του καταναλωτή στα οποία μπορεί να μολυνθεί με περιττώματα ανθρώπων ή ζώων, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Υπάρχει μια ποικιλία πιθανών σημείων μόλυνσης σε όλη την παραγωγή καρότου. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ιστορικό χρήσης γης — η καλλιέργεια καρότων που είναι κοντά σε εδάφη όπου τα ζώα έχουν προηγουμένως βοσκήσει και μπορεί να οδηγήσει στη μεταφορά παθογόνων βακτηρίων στο έδαφος και στην καλλιέργεια.
  • Χρήση λιπασμάτων — τα λιπάσματα που έχουν κομποστοποιηθεί ακατάλληλα μπορεί να περιέχουν παθογόνα βακτήρια.
  • Άρδευση — όταν χρησιμοποιείτε φυσικά νερά από λίμνες είναι πιθανό η πηγή νερού να έχει μολυνθεί και να φιλοξενεί παθογόνα βακτήρια.
  • Συγκομιδή με το χέρι — η συγκομιδή με το χέρι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μεταφοράς κοπράνων και βακτηριακής μόλυνσης από τους εργαζόμενους στον αγρό στην καλλιέργεια.
  • Δοχεία αγρού — τα δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη συγκράτηση των καρότων μετά τη συγκομιδή πρέπει να είναι μη τοξικά, χωρίς επικίνδυνα υλικά (ξύλο, καρφιά, θραύσματα κ.λπ.) και να μπορούν να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται για να διασφαλίζεται η απομάκρυνση πιθανών ρύπων. Τα δοχεία μπορούν να απολυμανθούν χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου που εφαρμόζεται από έναν ψεκαστήρα υψηλής πίεσης.
  • Χρήση φυτοφαρμάκων — η χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων ή η ακατάλληλη εφαρμογή φυτοφαρμάκων μπορεί να προκαλέσει επιβλαβή μόλυνση από υπολείμματα στην καλλιέργεια.

Οι καταναλωτές πρέπει να ακολουθούν τις τυπικές πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων «καθαρίστε, χωρίστε, μαγειρέψτε και ψύξτε» κατά την προετοιμασία των καρότων. Τα καρότα πρέπει να ψύχονται (40°F ή κάτω) και να πλένονται με καθαρό, κρύο νερό πριν τα καταναλώσουν. Εάν τα καρότα καταναλώνονται με τη φλούδα (δηλαδή όχι ξεφλουδισμένα), θα πρέπει να τα καθαρίσετε με μια βούρτσα λαχανικών. Επειδή τα καρότα είναι τροφή χαμηλής οξύτητας, θα πρέπει να χρησιμοποιείται κονσερβοποιητής πίεσης κατά την οικιακή κονσερβοποίηση. Οι κονσερβοποιητές υπό πίεση μπορούν να θερμάνουν τα τρόφιμα σε υψηλές θερμοκρασίες (240-250°F) και ως εκ τούτου να καταστρέψουν τυχόν σπόρια Clostridium botulinum που ενδέχεται να υπάρχουν στην επιφάνεια των καρότων. Κατά την οικιακή κονσερβοποίηση, είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείτε τους συνιστώμενους χρόνους επεξεργασίας και τα επίπεδα πίεσης.

Κατανάλωση

Το 2015, οι Αμερικανοί κατανάλωναν κατά μέσο όρο 8,3 κιλά φρέσκα καρότα ανά άτομο. Στο Population Survey Atlas of Exposures 2006-2007, το 52,4% της ομάδας της έρευνας ανέφερε ότι έτρωγε μίνι καρότα από σφραγισμένη σακούλα τις τελευταίες επτά ημέρες. Αντίθετα, μόνο το 29,9% της ομάδας της έρευνας ανέφερε ότι κατανάλωσε χύμα καρότα πλήρους μεγέθους ή σε συσκευασία τις τελευταίες επτά ημέρες.

Οι εκθέσεις της Υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών του USDA έχουν σημειώσει διαφορετικά πρότυπα κατανάλωσης καρότου σε διάφορες περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις δυτικές, κεντρικές και ανατολικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν βρήκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ της κατανάλωσης φρέσκου καρότου στο σπίτι. Ωστόσο, στη νότια περιοχή διαπίστωσαν ότι οι καταναλωτές, κατά μέσο όρο, έτρωγαν δύο λίβρες λιγότερο από τους καταναλωτές στις άλλες τρεις περιοχές. Επιπλέον, τα δεδομένα του πίνακα ACNielsen 1998-2003 έδειξαν ότι οι μη Ισπανόφωνοι Λευκοί και οι Ασιάτες είχαν την υψηλότερη κατανάλωση καρότου στο σπίτι. Λόγω των αλλαγών και της αύξησης του πληθυσμού, οι ενημερώσεις στα δεδομένα του πίνακα ACNielsen θα ήταν ωφέλιμες για να αντιπροσωπεύουν τα τρέχοντα δημογραφικά στοιχεία και τις τάσεις των καταναλωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τροφή

Τα καρότα είναι ένα ευέλικτο λαχανικό, άμεσα διαθέσιμο, φρέσκο, κατεψυγμένο ή σε κονσέρβα. Η μελάγχρωση ενός καρότου οφείλεται στη βήτα-καροτίνη, τη μορφή προβιταμίνης της βιταμίνης Α. Κατά την επιλογή για πιο φωτεινό χρώμα, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α των κοινών ποικιλιών καρότου έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Κατά την κατάποση, η βήτα-καροτίνη μετατρέπεται στη δραστική μορφή της βιταμίνης Α, η οποία στη συνέχεια είναι βιοδιαθέσιμη. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Τα καρότα είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης Α και εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Τα καρότα είναι χωρίς λίπος, χαμηλά σε νάτριο, χωρίς χοληστερόλη, καλή πηγή βιταμίνης C και χαμηλά σε θερμίδες.

ΠΗΓΗ https://fsi.colostate.edu/

Σχόλια 0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

Top