Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Φασόλια φούρνου σε πήλινο (Φασουλοταβάς)

Φασόλια φούρνου σε πήλινο (Φασουλοταβάς)

Παραδοσιακό φαγητό της Μακεδονίας, συνήθως μαγειρευόταν Παρασκευή για μεσημεριανό, κύριο συστατικό του Φασουλοταβά είναι το λευκό φασόλι (οποιαδήποτε ποικιλία από λευκά φασόλια). Θα το βρείτε με αρκετές παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή, η παραδοσιακή συνταγή συνήθως δεν περιέχει σάλτσα ντομάτας.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Φασόλια φούρνου σε πήλινο (Φασουλοταβάς)


  • Διατροφή: Vegan

Συστατικά

Κλίμακα
  • 500 γρ. λευκά ξερά φασόλια
  • 1 κρεμμύδι  (ψιλοκομμένο)
  • 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • 1 κ.σ. πάπρικα (σκόνη)
  • ½ φλιτζάνι λάδι
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • φρέσκο ​​μαϊντανό
  • δυόσμος 
  • 2 φύλλα δάφνης 
  • 2 καυτερές πράσινες πιπεριές (κομμένες σε λωρίδες)
  • 2 κόκκινες πιπεριές (κομμένες σε λωρίδες)

Οδηγίες

  1. Πρώτα καθαρίζουμε και πλένουμε τα φασόλια και μετά τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να μουλάσουν όλη τη νύχτα, έτσι ώστε τα φασόλια να μαλακώσουν καλύτερα. 
  2. Αφού μείνουν τα φασόλια όλη τη νύχτα, αλλάζουμε το νερό και βάζουμε φρέσκο ​​στην κατσαρόλα να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία. Μετά την πρώτη βράση, αλλάξτε ξανά το νερό, ξεπλύνετε τα φασόλια και γεμίστε με φρέσκο ​​νερό (περίπου 2-3 ​​δάχτυλα πάνω από τα φασόλια), προσθέστε μαύρο πιπέρι και τα φύλλα δάφνης. Προσοχή στην ποσότητα του νερού στην κατσαρόλα κατά το μαγείρεμα, δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ λίγο ούτε αρκετό. Μόλις βράσουν τα φασόλια (σε καμιά ώρα αν τα φασόλια είναι βραστερά), προσθέστε τις πιπεριές, ώστε να μαλακώσουν ελαφρώς. 
  3. Βάζουμε τώρα σε ένα τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε λίγο λάδι. Σωτάρουμε για λίγο και μετά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και την πάπρικα σκόνη. Μαγειρέψτε για λίγο ακόμα.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C, αδειάζουμε τη κατσαρόλα με τα φασόλια σε ένα πήλινο σκεύος, προσθέτουμε το μείγμα από το τηγάνι, μετά αλατίζουμε και ανακατεύουμε. 
  5. Βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για λίγο (30 με 40 λεπτά) να πιάσει κρούστα και λίγο χρώμα. Τα φασόλια δεν πρέπει να είναι στεγνά. Μετά το ψήσιμο, διακοσμήστε με ​​δυόσμο και φρέσκο ​​μαϊντανό.

Λέξεις-κλειδιά: Φασόλια

Σχόλια 0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

Recipe rating

Top