Σύμφωνα με την παράδοση, το limoncello παρασκευάζεται για πρώτη φορά στην Ιταλία στις αρχές του εικοστού αιώνα και η πατρότητα του αποτελεί θέμα αντιδικίας μεταξύ των πόλεων Σορρέντο, Αμάλφι και Κάπρι, στην πραγματικότητα, η παραγωγή αυτού του προϊόντος είναι πολύ δημοφιλής στην Καμπανία με τη χρήση των λεμονιών του Σορρέντο (ποικιλία femminello) ή της ποικιλίας Sfusato του Αμάλφι.
Print

Σπιτικό λιμοντσέλο
- Μερίδες: 2 Λίτρα 1x
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 10 λεμόνια
- 600 γρ. ζάχαρη
- 1 λίτρο καθαρό οινόπνευμα στους 95°
- 1 λίτρο νερό
ΟΔΗΓΙΕΣ
Πλένουμε καλά τα λεμόνια με ένα σκληρό σφουγγάρι, τα στεγνώνουμε και τα ξεφλουδίζουμε με έναν καθαριστή πατάτας, αφαιρώντας μόνο το κίτρινο μέρος και αφήνοντας το λευκό πάνω στο λεμόνι, καθώς θα μπορούσε να δώσει μια πικρή γεύση στο λικέρ. Τοποθετούμε τις φλούδες λεμονιού σε ένα αεροστεγές γυάλινο βάζο και τις βάζουμε σε καθαρό οινόπνευμα για 3/7 ημέρες σε δροσερό μέρος μακριά από το φως.
Ανακινείτε το βάζο κάθε μέρα για να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Αφού περάσει ο απαραίτητος χρόνος, φιλτράρουμε το υγρό με ένα σουρωτήρι και ετοιμάζουμε αμέσως το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το υγρό αρωματισμένο με ξύσμα λεμονιού στο σιρόπι, ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε σε ένα ή περισσότερα αποστειρωμένα και αεροστεγώς γυάλινα μπουκάλια. Διατηρείται δροσερό και σκοτεινό για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν το καταναλώσετε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για να αφαιρέσετε τη φλούδα του λεμονιού, αν μπορείτε χρησιμοποιήστε κεραμικά μαχαίρια ή εργαλεία που βοηθούν στη διατήρηση όλων των ενεργών συστατικών και των πλεονεκτημάτων των αιθέριων ελαίων που περιέχει η φλούδα.
Κατά τη φάση της αποθήκευσης, να διατηρείτε πάντα τα βάζα και τα μπουκάλια σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, καθώς τα ενεργά συστατικά είναι ευαίσθητα στο φως και τη θερμότητα και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη γεύση του limoncello.
Για την παρασκευή χρησιμοποιήστε μόνο καθαρό οινόπνευμα, για να μην παγώσει μια φορά στην κατάψυξη, και λεμόνια κατά προτίμηση βιολογικά και όχι επεξεργασμένα με παχιά και ζαρωμένη φλούδα.
Μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης ανάλογα με το γούστο σας.
Αν αγαπάτε τη γεύση του λεμονιού, μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε την κρέμα limoncello, προσθέτοντας γάλα και κρέμα γάλακτος σε καθαρό οινόπνευμα, ξύσμα λεμονιού και ζάχαρη. Ένα φρέσκο και κρεμώδες λικέρ ιδανικό μετά το γεύμα.
Μόλις είναι έτοιμο, το λιμοντσέλο μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, η παρουσία αλκοόλ και ζάχαρης θα το εμποδίσει να παγώσει.
Λέξεις-κλειδιά: λιμοντσέλο
Σχόλια 0