Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Όλα τα ουίσκι δεν είναι ίδια!

Όλα τα ουίσκι δεν είναι ίδια!

Το ουίσκι δεν αντιπροσωπεύει ένα μόνο ποτό, είναι μια οικογένεια ποτών με διαφορετικές γεύσεις. Κάθε είδος ουίσκι έχει μοναδικές γεύσεις, η γεύση ενός ουίσκι ποικίλλει καθώς υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ουίσκι. Αυτή η διαφορά στη γεύση εξηγείται από τις διαφορετικές διαδικασίες παραγωγής που χρησιμοποιούνται αλλά και από την ποικιλία των συστατικών που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή του. Πριν δοκιμάσετε ένα ουίσκι, είναι ενδιαφέρον να μάθετε πώς παράγεται για να κατανοήσετε καλύτερα όλες τις γεύσεις του.

Bourbon Whiskey

Το Bourbon είναι ένα αμερικάνικο ουίσκι που παρασκευάζεται από τουλάχιστον 51% καλαμπόκι. Οι γεύσεις του μπέρμπον θα εξαρτηθούν από την περιεκτικότητα των συστατικών: ένα μπέρμπον με πολύ καλαμπόκι, για παράδειγμα, θα είναι πιο γλυκό. Γενικά, υπάρχουν γεύσεις καραμέλας, βανίλιας και μπαχαρικών.
Το μπέρμπον αποστάζεται από τον 18ο αιώνα. Αν και το μπέρμπον μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνδέεται στενά με τον αμερικανικό Νότο, και με το Κεντάκι ειδικότερα. Το μπέρμπον αναγνωρίστηκε το 1964 από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ως «διακριτικό προϊόν των Ηνωμένων Πολιτειών».
Μερικά από τα πιο γνωστά μπέρμπον είναι το Jim Beam, το Four Roses κ.α.

Blended Whisky

Αποτελεί το 90% της παγκόσμιας κατανάλωσης ουίσκι. Χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή κοκτέιλ, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου ουίσκι-κόλα.
Ένα Blended Whisky δημιουργείται αναμειγνύοντας Single Malt Whiskies και Single Grain Whiskies. Το πλεονέκτημα του blending είναι ότι διασφαλίζει πως η γεύση και η ποιότητα του ουίσκι παραμένουν οι ίδιες κάθε φορά. Πριν από το 1909, το blended δεν επιτρεπόταν να διατεθεί στο εμπόριο ως ουίσκι.
Μερικά από τα πιο γνωστά Blended Whisky είναι το Chivas blended whiskies, το Johnnie Walker κ.α.

Single Malt Whisky

Το single malt θεωρείται το καλύτερο από τα ουίσκι. Παράγεται κυρίως στη Σκωτία και την Ιαπωνία. Αυτά τα ουίσκι προορίζονται μόνο για γευσιγνωσία, αν και ορισμένα μοντέρνα κοκτέιλ βασίζονται σε single malt.Το κριθάρι, η μαγιά και το νερό είναι τα μόνα συστατικά που απαιτούνται για την παραγωγή του ουίσκι single malt. Είναι ένα ουίσκι το οποίο όχι μόνο παράγεται από ένα μόνο αποστακτήριο (σε αντίθεση με το blended whisky) αλλά έχει και ως πρώτη ύλη του αποκλειστικά το κριθάρι. Τα μπουκάλια single malt είναι πολύ συχνά σε φιάλες υψηλής ποιότητας, δεδομένης της ακριβής διαδικασίας παραγωγής.
Μερικά από τα πιο γνωστά single malt whisky είναι το Glenfiddich, το Macallan, το The Dalmore κ.α.

Rye Whiskey

Το ουίσκι Rye είναι ένα αμερικανικό ουίσκι που παρασκευάζεται από τουλάχιστον 51% σίκαλη και θα το συναντήσουμε σε δύο υποκατηγορίες:
-Το Αμερικάνικο ουίσκι σίκαλης (Rye), το οποίο είναι παρόμοιο με το ουίσκι bourbon με τουλάχιστον 51% σίκαλη.
-Το Καναδικό ουίσκι (Rye), το οποίο συχνά αναφέρεται ως ουίσκι σίκαλης για ιστορικούς λόγους, αν και μπορεί να περιλαμβάνει ή να μην περιλαμβάνει στην πραγματικότητα κανένα κόκκο σίκαλης στη διαδικασία παραγωγής του.
Μερικά από τα πιο γνωστά ουίσκι Rye είναι το Bulleit Rye, το Wild Turkey 101 Kentucky Straight Rye Whiskey κ.α.

Grain Whisky

Το Grain whisky φτιάχνεται από δημητριακά όπως καλαμπόκι, σιτάρι ή σίκαλη. Μπορεί να περιέχει και malt ουίσκι. Η συγκεκριμένη κατηγορία συνήθως παράγεται σε column still (Αποστακτήρας Στήλης) και θα πρέπει να παλαιώσει για 3 χρόνια τουλάχιστον. Το grain ουίσκι σπάνια εμφιαλώνεται μόνο του στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως για ανάμειξη με malt ή pot still ουίσκι για τη δημιουργία blended ουίσκι , τα οποία πλέον αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των πωλήσεων ουίσκι και των δύο αυτών χωρών.
Μερικά από τα πιο γνωστά Grain whisky είναι το Haig Club Single Grain Scotch Whisky, το Glendalough Double Barrel Single Grain Irish Whiskey κ.α.

Tennessee Whisky

Το ουίσκι Tennesse είναι ένα αμερικανικό ουίσκι που αποτελείται από τουλάχιστον το 51% του ίδιου δημητριακού, το οποίο είναι γενικά καλαμπόκι. Διαφέρει από το μπέρμπον λόγω της διαδικασίας κατασκευής του που χρησιμοποιεί φιλτράρισμα με κάρβουνο, δίνοντάς του μια πιο στεγνή και καπνιστή γεύση.
Μερικά από τα πιο γνωστά ουίσκι Tennesse είναι το Nelson’s First 108 Tennessee Whiskey, το Jack Daniel’s Old No.7 Tennessee Whiskey κ.α.

Single Pot Still Whisky

Είναι το αυθεντικό και το βασικό στυλ παραγωγής ιρλανδικού ουίσκι. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του Ιρλανδέζικου στυλ είναι ότι είναι φτιαγμένο από πολτό τόσο βυνοποιημένου όσο και μη βυνοποιημένου κριθαριού. Η προσθήκη του μη βυνοποιημένου συστατικού δίνει στο pot still ουίσκι ένα πικάντικο στοιχείο και μια πιο παχιά υφή από τα τυπικά ουίσκι malt. Πρέπει επίσης να παράγεται σε αποστακτήρες pot, ενώ η λέξη «single» υποδηλώνει ότι παράγεται σε ένα μόνο αποστακτήριο (όπως και ένα single malt).
Εάν το ουίσκι δεν αποσταχθεί πλήρως στο χώρο ενός αποστακτηρίου, τότε μπορεί να ονομαστεί ουίσκι pot still αλλά όχι ουίσκι single pot still.
Μερικά από τα πιο γνωστά Single Pot Still Whisky είναι το Jameson Single Pot Still, το Midleton Single Pot Still Whiskeys κ.α.


Η παγκόσμια οικογένεια ουίσκι μπορεί να σου προσφέρει μια ολόκληρη σειρά από γεύσεις, υφές και αρώματα, πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργεί καλά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχουν όμως μερικοί τρόποι που μπορείτε να το εκτιμήσετε ακόμα περισσότερο. Πειραματιστείτε με διαφορετικά ποτήρια και θερμοκρασίες σερβιρίσματος. Προσθέστε λίγο νερό ή πάγο ή πιείτε το σε ένα κοκτέιλ.
Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να πιεις ένα ουίσκι. Όσο το απολαμβάνεις, αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία!

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top