Ένα φαγητό υψηλής διατροφικής αξίας, τα ρεβίθια είναι πλούσια σε φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο, καθώς και βιταμίνες Β, Κ, Ε, και C. Το λεμονάτο ρεβιθόρυζο το συναντάμε ιδιαίτερα σε περιοχές της Κρήτης.
Print

Ρεβιθόρυζο λεμονάτο
- Συνολικός χρόνος: 75΄
- Μερίδες: 4
- Διατροφή: Vegan
ΟΔΗΓΙΕΣ
- 250 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα από τη προηγούμενη μέρα)
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψηλοκομμένη
- 1 φλυτζανάκι του Ελλ. καφέ ρύζι
- 100ml ελαιόλαδο
- χυμό από 2 λεμόνια
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο
- μισό κουτ. του γλυκού κουρκουμάς
- 2 δαφνόφυλλα
- αλάτι και πιπέρι
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Ξεπλένουμε τα ρεβύθια.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζουμε τα ρεβύθια με το νερό να τα υπερκαλύπτει, σε δυνατή φωτιά στην αρχή και μετά χαμηλώνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβύθια.
- Ξαφρίζουμε στην αρχή και στη συνέχεια προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, και αργότερα το κουρκουμά και το δεντρολίβανο.
- Κοντά στο σαραντάλεπτο σε ένα τηγάνι δίπλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μετά ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθεί.
- Όταν είναι έτοιμα τα ρεβίθια προσθέτουμε στην κατσαρόλα όλο το μείγμα από το τηγάνι.
- Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και μαγειρεύουμε για 15 – 20 λεπτά ακόμα, στο τέλος προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών.
- Προετοιμασία: 5΄
- Εκτέλεση: 70΄
- Κατηγορία: Κατσαρόλας - Βραστά
- Κουζίνα: Ελληνική
Λέξεις-κλειδιά: Λεμόνι, Ρεβύθια, Ρύζι
Σχόλια 0