Ένα παραδοσιακό ορεκτικό και συγχρόνως ελαφρύ γεύμα από το νησί της Κρήτης, ο ντάκος φτιάχνεται εύκολα με λίγα υλικά, με βασικό συστατικό τα κριθαρένια παξιμάδια (κριθαροκουλούρα).
PrintΚρητικός ντάκος
- Συνολικός χρόνος: 15΄
- Μερίδες: 2
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- Το μισό από ένα μεγάλο στρογγυλό κριθαρένιο παξιμάδι , περίπου 12 εκ. σε διάμετρο
- 1 μεγάλη ντομάτα ή 2 μικρές ώριμες ντομάτες, χοντροτριμμένες
- 2 με 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας τυρί φέτα τριμμένο ή μυζήθρα
- 2 με 3 κουταλάκια του γλυκού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 πρέζα ρίγανη
ΟΔΗΓΙΕΣ
Ψεκάστε τα παξιμάδια με νερό (περίπου 4 με 6 κουταλιές της σούπας συνολικά) για να υγρανθούν. Τρίψτε την ντομάτα με έναν τρίφτη, και μετά βάλτε την σε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ, ώστε να στραγγίξουν τα περισσότερα υγρά. Απλώνουμε τη στραγγισμένη-τριμμένη ντομάτα στο παξιμάδι και από πάνω το τυρί. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και αρκετή ποσότητα ρίγανης, περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
Μπορείτε να το κάνετε και σε μπουκίτσες (μικρά κρίθινα παξιμάδια), σε κάποιους αρέσει να προσθέτουν λεπτές φέτες πιπεριάς ή κρεμμύδι, ενώ άλλοι χρησιμοποιούνε κάπαρη ή ελιές.
- Προετοιμασία: 5΄
- Εκτέλεση: 10΄
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
- Serving size: Μερίδα
- Θερμίδες: 61
- Λιπαρά: 3g
- Υδατάνθρακες: 7g
- Πρωτεΐνη: 2g
Λέξεις-κλειδιά: Ντάκος
Σχόλια 0