Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Το σουμάκ στη διατροφή μας!

Το σουμάκ στη διατροφή μας!

Το σουμάκ ή ρους ή σουμάκι είναι ένα είδος μπαχαρικού που λαμβάνεται από τους καρπούς του φυτού Rhus coriaria, του οποίου οι καρποί είναι κόκκινου χρώματος, σφαιρικοί και έχουν όξινη γεύση. Το φυτό το οποίο είναι γνωστό και ως δέντρο σουμάκ έχει την όψη θάμνου. Το σουμάκ, το οποίο ξηραίνεται με τη βοήθεια κατάλληλων τεχνικών αφού συλλεχθεί από το δέντρο, αλέθεται σε σκόνη και χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, αρκετοί το χρησιμοποιούν αναμιγμένο με αλάτι.
Το σουμάκ είναι απαραίτητο μπαχαρικό για την παρασκευή κεμπάπ.
Ωστόσο, σε ορισμένους πολιτισμούς (ειδικά στις ανατολικές χώρες), χρησιμοποιείται ευρέως σε σαλάτες που περιέχουν κρεμμύδι, λόγω της δράσης του (μειώνει τις οσμές), όμως και σε όλα τα είδη σαλατών, σε φαγητά, σε ορεκτικά κ.α. αναμιγνύεται επίσης με ζεστό νερό και χρησιμοποιείται στη μαγειρική για να δώσει στα πιάτα μια όξινη γεύση ή για να αντικαταστήσουν το λεμόνι ή το ξύδι. Τελευταία άρχισε να χρησιμοποιείται στην γκουρμέ κουζίνα και των Ευρωπαϊκών χωρών στο κρέας, κοτόπουλο, το ψάρι, το ρύζι αλλά και στα όσπρια.
Εκτός από το ότι δίνει μια χαρακτηριστική γεύση στα πιάτα, το σουμάκ, είναι επίσης ένα πολύ ευεργετικό μπαχαρικό για την υγεία. Είναι ένα από τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής λόγω των πολλών θετικών επιδράσεών του στην υγεία, ιδιαίτερα των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών του επιδράσεων. Το σουμάκ, ένα μπαχαρικό που είναι ευρέως γνωστό και χρησιμοποιείται στη Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή (δεν είναι πολύ γνωστό στη δυτική κουλτούρα), άρχισε να χρησιμοποιείται εντονότερα λόγω των πλεονεκτημάτων σε θέματα υγείας που προέκυψαν από επιστημονικές έρευνες. 

Ποια είναι τα οφέλη του σουμάκ;

Το σουμάκ είναι ένα πολύτιμο φυτό με αμέτρητα οφέλη. Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους είναι ότι έχει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ιδιότητα. Μια άλλη θετική πτυχή είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα. Παρακάτω θα δούμε τα οφέλη του σουμάκ στην ανθρώπινη υγεία:

  • Ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό

Το σουμάκ, γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες εδώ και χρόνια και χρησιμοποιείται ευρέως, είναι ένα πολύ ισχυρότερο αντιοξειδωτικό από πολλά άλλα είδη μπαχαρικών. Μειώνει το επίπεδο του οξειδωτικού στρες, και παρέχει αντικαρκινική δράση έναντι όλων των τύπων καρκίνου. Επιπλέον, χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα προσβολής πολλών τύπων χρόνιων παθήσεων, ιδιαίτερα των καρδιαγγειακών παθήσεων.

  • Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Το σουμάκ, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καταπολεμά τις μολυσματικές ασθένειες που μπορούν να παρατηρηθούν στο σώμα, ιδιαίτερα τη γρίπη και το κρυολόγημα. Βοηθά στη μείωση του πυρετού και παρέχει πιο ήπια ανάρρωση από μολυσματικές ασθένειες, η αφθονία του σε βιταμίνης C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ταυτόχρονα, το σουμάκ είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση του πόνου που προκαλείται από διάφορες ασθένειες.

  • Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα

Ορισμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση σουμάκ προστατεύει από αρκετές χρόνιες ασθένειες ή υποστηρίζει τη θεραπεία τους. Μία από αυτές είναι ο διαβήτης. Διάφορες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι το σουμάκ βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και επίσης βοηθά στη μείωση των προβλημάτων που προκαλεί ο διαβήτης τύπου 2 υποστηρίζοντας τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Πολλές επιπλοκές σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 αναπτύσσονται λόγω των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, εκτός από την τρέχουσα θεραπεία, καθίσταται δυνατή η ελαχιστοποίηση όλων αυτών των επιπλοκών με τη ρυθμιστική επίδραση του σακχάρου στο αίμα μέσω της κατανάλωσης σουμάκ.

  • Προστατεύει από λοιμώξεις

Άλλες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι το σουμάκ συμβάλλει στην εξάλειψη μολυσματικών ασθενειών επιδεικνύοντας αντιμυκητιακή και αντιβακτηριδιακή δράση. Είναι γνωστό ότι βοηθά στην ανακούφιση των λοιμώξεων και την εξάλειψη των επιπλοκών που προκαλούνται από μικροοργανισμούς όπως η Salmonella Typhimurium και ο Aspergillus Flavus. Επιπλέον, η κατανάλωση σουμάκ με τη μορφή τσαγιού βοηθά στην πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων (πονόλαιμος, βήχας) από μολυσματικές ασθένειες που εμφανίζονται στην αναπνευστική οδό, ιδιαίτερα στην περιοχή του λαιμού.

  • Έχει διουρητική δράση

Το σουμάκ είναι ένα ισχυρό διουρητικό. Αυτό σημαίνει ότι έχει διουρητική δράση στον οργανισμό. Χάρη σε αυτό το αποτέλεσμα, το σουμάκ βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ταυτόχρονα, το σουμάκ, το οποίο υποστηρίζει την απέκκριση των τοξικών ουσιών που συσσωρεύονται στον οργανισμό, θα πρέπει να καταναλώνεται τακτικά για αυτά τα οφέλη.

  • Προστατεύει από τις στεφανιαίες παθήσεις

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων προκαλούν τη συσσώρευση χοληστερόλης στα τοιχώματα των αγγείων και το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών. Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές αιτίες στεφανιαίας νόσου και καρδιακής προσβολής. Το σουμάκ βοηθά στην πρόληψη των στεφανιαίων παθήσεων βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Ταυτόχρονα, είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω των θετικών του επιδράσεων στην υγεία των αγγείων και στη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αίματος.

  • Σημαντικό για την υγεία της γυναίκας

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σουμάκ μειώνει τον πόνο της περιόδου στις γυναίκες, ειδικά σε γυναίκες που έχουν δυσμηνόρροια και έχουν επώδυνη έμμηνο ρύση. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η κατανάλωση σουμάκ στις θηλάζουσες μητέρες έχει επίδραση στην αύξηση του μητρικού γάλακτος. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θα ήταν ωφέλιμο για τις μητέρες που θηλάζουν να συμβουλεύονται το γιατρό τους σχετικά με την κατανάλωση σουμάκ. 

Πώς να χρησιμοποιείται το σουμάκ;

Το σουμάκ είναι ένα είδος μπαχαρικού που καταναλώνεται ευρέως και είναι αρκετά δημοφιλές στην Τουρκία, Ιράν, Αίγυπτο και στις χώρες της ανατολής. Χρησιμοποιείται συνήθως στις σαλάτες, επιπλέον αναμιγμένο με νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει όξινη γεύση σε διάφορα φαγητά. Ένας άλλος τρόπος κατανάλωσης, για άτομα που θέλουν να καταναλώνουν σουμάκ σε μεγάλες ποσότητες λόγω των προαναφερθέντων πλεονεκτημάτων είναι το τσάι σουμάκ. Ειδικά για άτομα με χρόνια φαρυγγίτιδα, πονόλαιμος, πτύελα ή ξηρό βήχα, το τσάι σουμάκ δημιουργεί μια πολύ χρήσιμη εναλλακτική θεραπεία με βότανα. Για την παρασκευή τσαγιού σουμάκ χρησιμοποιούμαι, ένα κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικό σουμάκ, για μία κούπα τσάι, αφού βράσει για πέντε λεπτά, είναι έτοιμο για κατανάλωση. Προσοχή όμως, όπως συμβαίνει με όλα τα βότανα, η υπερβολική χρήση σουμάκ μπορεί να φέρει κάποιες παρενέργειες. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την τακτική κατανάλωση σουμάκ, ειδικά σε άτομα με χρόνιες παθήσεις που λαμβάνουν συνεχώς φάρμακα. Επιπλέον, οι έγκυες γυναίκες και οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους πριν αρχίσουν να καταναλώνουν σουμάκ καθημερινά.

Επωφεληθείτε από τα προαναφερθέντα οφέλη αυτής της υπερτροφής, συμπεριλάβετε το σουμάκ στη διατροφή σας και βελτιώστε την υγεία σας.

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top