Η στολή του σεφ, τι γνωρίζουμε;

Η στολή του σεφ, τι γνωρίζουμε;

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που φαντάζεσαι όταν σκέφτεσαι έναν σεφ; Πιθανότατα φαντάζεστε ένα ψηλό λευκό καπέλο και ένα διπλοκουμπωτό σακάκι, σωστά;

Η στολή του σεφ έχει γίνει γνωστό σύμβολο θέσης, επιρροής και φυσικά νόστιμου φαγητού. Χρειάστηκε χρόνος και σκέψη για να είναι η στολή του σεφ όπως είναι σήμερα και να έχει τέτοιους συμβολισμούς. Έχει αλλάξει σημαντικά με το πέρασμα των χρόνων από μια απλή ομοιόμορφη στολή σε ρούχο που εξυπηρετεί έναν σκοπό στην κουζίνα.

Από τον συμβολισμό έως τις διπλές χρήσεις, θα εξερευνήσουμε μια σύντομη ιστορία της στολής του σεφ, πώς προέκυψε και γιατί είναι τόσο μεγάλη τιμή να τη φοράς.

Παραδοσιακές Καταβολές

Η στολή του σεφ την οποία γνωρίζουμε τόσο πολύ σήμερα σχεδιάστηκε αρχικά από τον πρώτο διάσημο σεφ στον κόσμο, Marie-Antoine Carême, το 1822. Στο σκίτσο του με τίτλο «Le Maitre d’Hotel Francais», δύο σεφ στέκονταν ο ένας δίπλα στον άλλο, ο καθένας φορώντας λευκά καπέλα, διπλοκουμπωτό σακάκι και ποδιές δεμένες στη μέση τους.

Το σκίτσο του Marie-Antoine Carême (1822)

Μόλις το 1878 η στολή έγινε στη μόδα. Η Angelica Uniform Group ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή του ρούχου, καθιστώντας το άμεσα διαθέσιμο στους σεφ παντού. Ο Auguste Escoffier, ο δημιουργός του Brigade de Cuisine, ήταν ο πρώτος που τυποποίησε τη στολή. Οι σεφ στα εστιατόρια που διαχειριζόταν στο Λονδίνο έπρεπε όλοι να φορούν τη νέα στολή του σεφ.

Ο Auguste Escoffier, ο δημιουργός του Brigade de Cuisine

Ενώ η στολή του σεφ δέχεται κάποιες αλλαγές και εκσυγχρονίζεται, εξακολουθεί να μοιάζει πολύ με το σκίτσο του Carême. Σήμερα, η στολή αποτελείται από λευκό καπέλο, διπλοκουμπωτό σακάκι, παντελόνι και ποδιά στη μέση.

Το Καπέλο του Σεφ

Το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε για έναν σεφ είναι το ψηλό λευκό καπέλο. Ο κατάλληλος όρος για αυτό το καπέλο είναι “τοκ μπλανς”. Το “Toque” είναι στα αράβικα το καπέλο και το “blanche” είναι στα γαλλικά το λευκό, το “λευκό καπέλο” το οποίο υιοθετήθηκε από τους Γάλλους.
Το καπέλο ενός σεφ φέρει μεγάλο συμβολισμό και μιλά για την εμπειρία και την τεχνογνωσία ενός σεφ. Το ύψος του καπέλου συμβολίζει πόσο έμπειρος είναι ένας σεφ. Όσο πιο ψηλό είναι το καπέλο, τόσο περισσότερη εμπειρία έχει.
Ο αριθμός σε πιέτες στο καπέλο δείχνει πόσες μαγειρικές τεχνικές και δεξιότητες έχει κατακτήσει ο σεφ. Για παράδειγμα, ένας σεφ που έχει 100 πιέτες στο καπέλο του, σημαίνει ότι ξέρει να μαγειρεύει τα αυγά με εκατό διαφορετικούς τρόπους.
Το toque blanche εξυπηρετεί επίσης και δύο λειτουργικούς σκοπούς. Το πρώτο είναι να καλύψει τα μαλλιά του σεφ και το δεύτερο είναι για το προσωπικό να εντοπίσει γρήγορα πού βρίσκεται ο σεφ στην κουζίνα (πρέπει απλώς να ψάξουν για το ψηλό λευκό καπέλο).

Το Λευκό Διπλοκουμπωτό Σακάκι

Ίσως αναρωτιέστε γιατί ένας σεφ θα πρέπει να ντυθεί στα ολόλευκα όταν μαγειρεύει με σάλτσες και λάδια που μπορούν εύκολα να το λεκιάσουν.
Ο λόγος που η στολή ενός σεφ είναι λευκή είναι για να τονίζει την επιρροή του στην κουζίνα με τη παρουσία του καθώς και την καθαριότητα, δύο ιδιότητες που θα προτιμούσατε να έχει κάποιος που ετοιμάζει το φαγητό σας.
Το χρώμα εξυπηρετεί επίσης έναν λειτουργικό σκοπό. Το λευκό εκτρέπει τη θερμότητα αντί να την απορροφά, απαραίτητο όταν εργάζεστε σε μια ζεστή κουζίνα.
Το ίδιο το σακάκι είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη στολή του σεφ. Το ειδικό ύφασμα του προστατεύει τον σεφ από τη θερμότητα, τον ατμό και τα πιτσιλίσματα ενώ μαγειρεύει σε μια πολυάσχολη κουζίνα. Συνήθως, το σακάκι έχει μακριά μανίκια για να καλύψει τα χέρια όταν μπαίνουν μέσα στους φούρνους. Ωστόσο, οι περισσότερες στολές τώρα κατασκευάζονται με κοντά μανίκια για ευκολία στην κίνηση.
Το σακάκι ήταν εξαιρετικά σχεδιασμένο για τους σεφ ώστε να κρύβουν τυχόν λεκέδες. Το σακάκι με διπλό στήθος είναι αναστρέψιμο, ώστε κάποιος να μπορεί να εμφανιστεί γρήγορα καθαρός διπλώνοντας το πάνω από τυχόν λεκέδες.

Το Παντελόνι

Το συνεχές τρέξιμο μέσα στην κουζίνα για ατελείωτες ώρες σημαίνει πως πρέπει να φοράτε άνετο και αεριζόμενο παντελόνι. Η στολή ενός σεφ έχει συνήθως μαύρο ή άσπρο παντελόνι με σχέδια επειδή πρέπει να κρύβει καλά τους λεκέδες.
Η μέση του είναι συνήθως ελαστική ή με κορδόνι περίσφιξης για άνεση όλη την ημέρα. Είναι επίσης κατασκευασμένο από ελαφρύ και αεριζόμενο υλικό, ιδανικό για ζεστές κουζίνες. Οι πλαϊνές και οι πίσω τσέπες αποτελούν επίσης μέρος του σχεδιασμού για να προσφέρουν οποιαδήποτε χρησιμότητα.

Η Ποδιά

Στο σπίτι θα φορέσουμε ποδιά για να μην λερωθούμε, οι σεφ θα φορέσουν ποδιά γύρω από τη μέση τους για να προστατεύσουν τα πόδια τους από καυτές διαρροές, ειδικά όταν κουβαλούν ένα πιάτο ή μια ζεστή κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αυτές οι ποδιές συνήθως τελειώνουν ακριβώς κάτω από το γόνατο, έτσι ώστε ο σεφ να μπορεί να μετακινηθεί γρήγορα στην κουζίνα χωρίς να μπλέκεται στο ύφασμα. Συνήθως, οι ποδιές είναι λευκές, μαύρες ή ριγέ για να “δένουν” με την υπόλοιπη στολή.

Σχόλια 0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

Top