Αυτή η παραδοσιακή βαλκανική συνταγή για γεμιστές πιπεριές συνδυάζει κιμά, ρύζι και αρωματικά καρυκεύματα, ψημένα σε πλούσια σάλτσα ντομάτας μέχρι να δέσουν απόλυτα οι γεύσεις. Είναι ένα πιάτο που θυμίζει σπιτική θαλπωρή και οικογενειακά τραπέζια, ιδανικό για ένα πλήρες γεύμα, που σερβίρεται καλύτερα ζεστό.
Print

Γεμιστές πιπεριές σε σάλτσα ντομάτας
- Συνολικός χρόνος: 01:25
- Μερίδες: 5
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Για τη βάση του ταψιού (Πρώτη σάλτσα):
- 3 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
Για τη γέμιση:
- Ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
- 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
- 1 κουταλιά της σούπας Vegeta ή ½ κύβος λαχανικών (ή αλάτι κατά βούληση)
- Μαύρο πιπέρι, κατά βούληση
- ½ φλιτζάνι ρύζι
- 9 μικρές πιπεριές (για γέμιση), καθαρισμένες από σπόρους και με κομμένα καπάκια
Για τη δεύτερη σάλτσα:
- 100 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Αλάτι κατά βούληση
- 2 κουταλιές σούπας φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος (ή 4–6 κουταλάκια ξερός)
- 2 φλιτζάνια νερό
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Πρώτη σάλτσα: Σε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος (ή ταψί), ανακατέψτε τις ντομάτες, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Βάλτε το στον φούρνο και ανάψτε τον στους 225°C.
- Σε μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τον κιμά, την πάπρικα, τα καρυκεύματα και μαγειρέψτε μέχρι να μισοψηθεί ο κιμάς. Αποσύρετε από τη φωτιά.
- Παράλληλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βράστε το ρύζι με 1 έως 1,5 φλιτζάνι νερό μέχρι να είναι μισοέτοιμο. Εντωμεταξύ, βγάλτε το ταψί από τον φούρνο και αφήστε το στην άκρη (κρατήστε τον φούρνο αναμμένο).
- Προσθέστε το ρύζι στο τηγάνι με τον κιμά. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η γέμιση.
- Γεμίστε κάθε πιπεριά με λίγες κουταλιές γέμιση, σχεδόν μέχρι πάνω (χωρίς να ξεχειλίζουν). Τοποθετήστε τις πιπεριές μέσα στο ταψί με τη σάλτσα ντομάτας.
- Δεύτερη σάλτσα: Σε μια κανάτα, ανακατέψτε τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι, τον μαϊντανό και το νερό. Ρίξτε το μείγμα πάνω από τις πιπεριές στο ταψί.
- Βάλτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε τις για 60–75 λεπτά. Σερβίρετε τις πιπεριές με τη σάλτσα τους ζεστές.
- Προετοιμασία: 00:20
- Εκτέλεση: 01:00
- Κατηγορία: Στο Τηγάνι, Φούρνου
- Κουζίνα: Βαλκανική
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
- Serving size: Ανά μερίδα
- Θερμίδες: 181 kcal
- Σάκχαρα: 15 γρ.
- Νάτριο: 1034 mg
- Λιπαρά: 1 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1 γρ.
- Trans λιπαρά: 1 γρ.
- Υδατάνθρακες: 37 γρ.
- Φυτικές ίνες: 7 γρ.
- Πρωτεΐνη: 5 γρ.
- Χοληστερόλη: 1 mg
Λέξεις-κλειδιά: Κιμάς, Ντομάτα, Πιπεριά, Ρύζι
Σχόλια 0