Αυτό το αραβικό ψωμί-πίτα (στα αραβικά khubz) είναι γνωστό και ως Λιβανέζικο ή Συριακό ψωμί και είναι ένα βασικό προϊόν διατροφής στη Μέση Ανατολή. Είναι μια στρόγγυλη λεπτή πίτα δύο στρώσεων που φουσκώνει με ατμό καθώς ψήνεται γι αυτό και είναι γνωστή και ως “pocket pita”. Ενώ η παραδοσιακή αράβικη πίτα ψηνόταν σε φούρνο ταντούρ, σήμερα πολλοί προτιμούν το κλασικό φούρνο ή για γρηγορότερα αποτελέσματα το τηγάνι. Το αραβικό ψωμί-πίτα είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες και είναι γνωστό με τα ακόλουθα ονόματα: khobz, shami, mafrood, burr, bairuti, libanese, pita και pocket. Το ωραίο με αυτές τις πίτες είναι ότι αποτελούν το τέλειο street food καθώς είναι το καλύτερο περιτύλιγμα για σάντουιτς.
Η πίτα έχει τις ρίζες της από τα προϊστορικά ψωμάκια της Μέσης Ανατολής. Υπάρχουν ενδείξεις από περίπου 14.500 χρόνια πριν, κατά τη Λίθινη Εποχή, ότι οι Νατούφιοι (Natufian) στη σημερινή Ιορδανία έφτιαχναν ένα είδος ψωμιού από άγρια δημητριακά. Στην αρχαιότητα το σιτάρι και το κριθάρι ήταν από τις πρώτες εξημερωμένες καλλιέργειες στη νεολιθική περίοδο (περίπου 10.000 χρόνια πριν), στη Μέση Ανατολή. Πριν από 4.000 χρόνια, το ψωμί ήταν κεντρικής σημασίας σε κοινωνίες όπως ο Βαβυλωνιακός πολιτισμός της Μεσοποταμίας, όπου προέρχονται οι παλαιότερες γνωστές γραπτές αναφορές και συνταγές παρασκευής ψωμιού, και όπου τα ψωμάκια σαν πίτα ψημένα σε tannur ή tandoor ήταν βασικό στοιχείο της διατροφής. Η τότε πίτα είχε πολλές ομοιότητες με το σημερινό αραβικό ψωμί-πίτα ψημένο σε tandoor, και τη laffa, ένα ιρακινό ψωμί.
Για την αυθεντική αράβικη πίτα χρειαζόμαστε τα εξής υλικά: αλεύρι, μαγιά (ξηρή) αλάτι, ζάχαρη, λάδι (συνήθως ελαιόλαδο) και χλιαρό νερό. Η ζύμη αφού ξεκουραστεί αρκετά χωρίζεται σε μπαλάκια και απλώνεται σαν ζύμη πίτσας. Οι πίτες ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες (220–250 °C) για μικρό χρονικό διάστημα, οι οποίες φουσκώνουν κατά το ψήσιμο. Όταν αφαιρούνται από το φούρνο οι στρώσεις της ψημένης ζύμης παραμένουν χωρισμένες μέσα στην ξεφουσκωμένη πίτα, έτσι επιτρέπει στη πίτα να ανοίξει για να σχηματίσει μια τσέπη ώστε να βάλουμε την αγαπημένη μας γέμιση. Άλλες φορές ψήνονται χωρίς “τσέπες” και τις χρησιμοποιούμαι είτε σαν περιτύλιγμα (τυλίγουμε τη γέμιση), είτε σκέτη (συνοδευτικά σαν ψωμί), είτε ως βάση τύπου πίτσας (απλώνουμε από πάνω τη γέμιση).
Οι παραδοσιακές γεμίσεις της Μέσης Ανατολής περιλαμβάνουν κεμπάπ, ψητά λαχανικά, αρνί, φαλάφελ κ.α. ή την καλύπτουν με μουχαμάρα, μια παραδοσιακή σάλτσα φτιαγμένη με τσίλι. Άλλες ιδέες περιλαμβάνουν την επένδυση τους με χούμους και τη γέμιση με τυρί και ελιές για ένα αλμυρό, χορταστικό σνακ. Στη Μέση Ανατολή, είναι σύνηθες να χρησιμοποιείται η πίτα ως μια μορφή κουταλιού, διπλώνοντάς το έτσι ώστε να μπορεί να αρπάξει το φαγητό από το πιάτο.
ΠΗΓΗ: Διαδύκτιο
Σχόλια 0