Εκπαίδευση των επιθεωρητών του Ε.Φ.Ε.Τ. στη χρήση εργαλείων μικροβιολογίας πρόρρησης (predictive modelling) και ποσοτικής εκτίμησης της επικινδυνότητας (Quantitative Microbial Risk Assessment).
Στις 16 Οκτωβρίου 2025, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκπαίδευση των επιθεωρητών του Ε.Φ.Ε.Τ., με θέμα τη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση τους στα εργαλεία μικροβιολογίας πρόρρησης (predictive modelling) και ποσοτικής εκτίμησης της (μικροβιολογικής) επικινδυνότητας (Quantitative Microbial Risk Assessment). Η εκπαίδευση διεξήχθη μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ., για την υιοθέτηση σχετικής απόφασης του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Σ.Ε.Τ.), στοχεύοντας στην ενσωμάτωση της χρήσης μοντέλων πρόβλεψης μικροβιολογικών κινδύνων στην εργαλειοθήκη του επίσημου ελέγχου τροφίμων.
Η εκπαίδευση εκατό εξήντα πέντε (165) επιθεωρητών του ΕΦΕΤ, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια έξι (6) διαδικτυακών σεμιναρίων (Ιούλιος-Οκτώβριος 2025), από τον Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παναγιώτη Ν. Σκανδάμη, Αντιπρόεδρο της Επιστημονικής Ομάδας για τους Βιολογικούς Κινδύνους της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και από το 2022 έως το 2025 τακτικό μέλος του Ε.Σ.Ε.Τ., το οποίο αποτελεί συμβουλευτικό όργανο του Ε.Φ.Ε.Τ.
Βασικό αντικείμενο της κατάρτισης αποτέλεσε η χρήση του λογισμικού προσομoίωσης της μικροβιακής συμπεριφοράς στα τρόφιμα, Growth Predictor, https://skandamis.shinyapps.io/Microbial-Growth-Predictor-Dashboard/ που έχει αναπτυχθεί από τον ίδιο τον Καθηγητή Παν. Ν. Σκανδάμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το λογισμικό Growth Predictor (ανοιχτής πρόσβασης), όπως και τα λογισμικά Food Spoilage & Safety Predictor (FSSP) του Paw Dalgaard, Technical university of Denmark (DTU), (ανοιχτής πρόσβασης) και το Γαλλικό Sym’Previus (με συνδρομή) περιλαμβάνονται στο νέο ISO 23691:«Microbiology of the food chain – Determination and use of cardinal values in predictive microbiology». Τα λογισμικά μικροβιολογίας πρόρρησης χρησιμοποιούνται από πολλούς ευρωπαϊκούς φορείς ασφάλειας τροφίμων κατά τον επίσημο έλεγχο και παράλληλα είναι εργαλεία που αξιοποιούνται ευρέως από τη βιομηχανία τροφίμων (καθορισμός χρόνου ζωής των προϊόντων).
Η ένταξη των λογισμικών (μοντέλων) πρόβλεψης μικροβιολογικών κινδύνων στα εργαλεία επίσημου ελέγχου κατατάσσει τον Ε.Φ.Ε.Τ. μεταξύ των πρωτοπόρων ευρωπαϊκών φορέων ασφάλειας τροφίμων, όπως οι ομόλογοι της Γαλλίας (ΑΝSES), της Ισπανίας (ΑESAN) και της Δανίας (DVFA), οι οποίοι έχουν θεσμικά αναγνωρίσει την αξία χρήσης των εργαλείων αυτών στη διαδικασία του επίσημου ελέγχου. Η αξιοποίηση των δεδομένων των μοντέλων αυτών θα επιτρέψει στους επιθεωρητές του Ε..Φ.Ε.Τ. να εντοπίζουν έγκαιρα πιθανούς κινδύνους στα τρόφιμα και να λαμβάνουν κατάλληλες αποφάσεις, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την προστασία της δημόσιας υγείας.
ΠΗΓΗ: efet.gr


















































































































Σχόλια 0