Η τεχνική για να φτιάξεις το τέλειο χάμπουργκερ έχει γίνει κάτι σαν εμμονή για πολλούς σεφ. Ζητήσαμε συμβουλές από ειδικούς για το πώς να συνδυάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη γεύση και απόλαυση στο κλασικό burger. Καταλήξαμε στις 5 δημοφιλέστερες συμβουλές από όλους τους σεφ που ρωτήσαμε (οι συμβουλές αφορούν το κλασικό αμερικάνικο μοσχαρίσιο burger).
1. Αναβαθμίστε την πρώτη ύλη
Μπορείτε φτιάξετε ένα αξιοπρεπές χάμπουργκερ από τον τυποποιημένο κιμά που πωλείται στο τοπικό super market σας. Αλλά αν στοχεύετε σε μια πιο αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία, θα πρέπει να κάνετε κάτι καλύτερο από αυτό.
Μια καλή ιδέα είναι να ψιλοκόψετε ένα πρώτης τάξεως κομμάτι από μαλακό μοσχαρίσιο κρέας πλούσιο σε λιπαρά, για παράδειγμα από σπάλα. Μπορείτε επίσης να αναμίξετε κιμά από διαφορετικά μέρη του μοσχαριού, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον κρεοπώλη σας.
2. Μην βάζετε τα καρυκεύματα στο τέλος
Το να βάλεις τα καρυκεύματα στο εξωτερικό του μπιφτεκιού δεν είναι ότι καλύτερο. Βάλτε τον κιμά σε ένα μπολ και «σπάστε τον» να μπει το αλάτι σας παντού. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι για ένα κιλό κιμά. Μερικοί παθιασμένοι σεφ εκτοξεύουν την γεύση στα χάμπουργκερ προσθέτοντας μικρές ποσότητες από πολτοποιημένες αντζούγιες, sauce οστρακοειδών ή άλλες ιδιαίτερες γεύσεις.
3. Μην καταπονείτε υπερβολικά τον κιμά
Σίγουρα προτιμάτε τα αφράτα burger από ένα burger “λάστιχο”, όσο περισσότερο συμπιέζετε τον κιμά, τόσο πιο ελαστικός θα γίνει μετά το ψήσιμο/τηγάνισμα. Όταν καρυκευτεί ο κιμάς παντού, απλώς μοιράστε τον και σχηματίστε τα επίπεδα μπιφτέκια με γυμνά χέρια και με όσο το δυνατόν λιγότερο χειρισμό. Σταματήστε το ζύμωμα μόλις μπορείτε να φτιάξετε ένα μπιφτέκι που δεν διαλύεται.
4. Προτιμήστε το ψήσιμο στην σχάρα από το τηγάνισμα
Το burger που ψήνετε στη σχάρα έχει πιο πλούσια και καλύτερη γεύση από ένα τηγανητό. Το ψήσιμο στη σχάρα επίσης είναι πιο υγιεινό, γιατί αποστραγγίζει τα περιττά λίπη, ενώ το τηγάνισμα ενισχύει τα λίπη.
5. Μην τα “ταλαιπωρείτε” όσο ψήνονται
Αναποδογυρίστε τα μπιφτέκια σας μια φορά ή όσες λιγότερες φορές γίνετε. Αφήστε τα να “ξαπλώσουν” στη φωτιά με την ησυχία τους για να πάρουν μια ωραία κρούστα που δεν θα κολλάνε. Μην τα πιέζετε με τη σπάτουλα σας, αυτό τα κάνει να χάσουν τα υγρά τους, εμείς θέλουμε όλα τα ζουμιά να μείνουν μέσα στα μπιφτέκια.
Πηγή: professionalsecrets
Σχόλια 0