Δοκιμάστε κέικ ουίσκι για επιδόρπιο ή ως μέρος ενός brunch μαζί με βάφλες, αυγά, φριτάτα, φρέσκα φρούτα, μπέικον και λουκάνικα για ένα τέλειο πρωινό. Αποθηκεύστε το κέικ που περίσσεψε σκεπασμένο στο ψυγείο για δύο ή τρεις ημέρες ή καταψύξτε το για έως και τέσσερις μήνες.
PrintΙρλανδικό κέικ με ουίσκι
- Συνολικός χρόνος: 75΄
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι βούτυρο, ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 ¼ φλιτζάνι ζάχαρη
- 6 μεγάλα αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ¼ φλιτζάνι ουίσκι
Για το γλάσο
- ¼ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
- ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- ¼ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας ιρλανδικό ουίσκι
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Λαδώνουμε ένα ταψί ή μια φόρμα ή ψεκάζουμε με αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
- Στο μπολ του μίξερ με το εξάρτημα των κουπιών, χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν απαλά και αφράτα, περίπου 5-7 λεπτά.
- Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, συνεχίζουμε να χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε και ανακατεύουμε το εκχύλισμα βανίλιας.
- Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτοντας εναλλάξ τα ξηρά υλικά και το ουίσκι, ξεκινώντας και τελειώνοντας με τα ξηρά υλικά.
- Ρίξτε το μείγμα στο ταψί (ή φόρμα).
- Ψήστε το κέικ μέχρι να ροδίσει, περίπου 40–50 λεπτά (βάλτε μια οδοντογλυφίδα μέσα στο κέικ και δείτε να βγαίνει καθαρή).
- Αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά και μετά αναποδογυρίστε το κέικ σε μια πιατέλα για να κρυώσει εντελώς.
- Όσο κρυώνει το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο. Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, την κρυσταλλική ζάχαρη και την καστανή ζάχαρη.
- Φέρτε το μείγμα σε βράση και στη συνέχεια σιγοβράστε για 3 λεπτά.
- Σβήνουμε τη φωτιά και κρυώνουμε το μείγμα για 5 λεπτά.
- Προσθέστε το ουίσκι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε να ενωθούν.
- Ρίξτε το γλάσο πάνω από το κέικ, αφήνοντάς το να στάξει από τα πλαϊνά.
- Κόβουμε το κέικ και το σερβίρουμε με παγωτό ή σαντιγί.
- Προετοιμασία: 15΄
- Εκτέλεση: 60΄
Λέξεις-κλειδιά: Κέικ, Ουίσκι
Σχόλια 0