Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Arap Sukru, από την Έδεσσα στην Προύσα!

Arap Sukru, από την Έδεσσα στην Προύσα!

Η οδός Arap Sukru της Προύσας, το πλακόστρωτο με τις ψαροταβέρνες, είναι ο πιο δημοφιλής χώρος διασκέδασης της πόλης. Η ιστορία αυτού του δρόμου είναι εν μέρει η ιστορία της Προύσας. Μετά την κατάκτηση της Προύσας από τους Οθωμανούς, ο Ορχάν Γκαζί επέτρεψε στους Εβραίους (Εβραίοι που εκδιώχθηκαν από την Ισπανία το 1492) να εγκατασταθούν και να χτίσουν μια συναγωγή σε αυτή τη γειτονιά (Arap Sukru), που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα τείχη του κάστρου. Πίστευε ότι υπό τις συνθήκες εκείνης της εποχής θα μπορούσε να επωφεληθεί από τους Εβραίους στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και των οικονομικών.

Η οδός Arap Sukru, γνωστή και ως «Εβραϊκή Συνοικία», έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές τα τελευταία 50 χρόνια και έχει γίνει το κέντρο διασκέδασης της Προύσας. Η οδός ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια για τουριστικούς σκοπούς και είναι κλειστός για την κυκλοφορία οχημάτων. Πλήθος τουριστών και ντόπιων επισκέπτονται την οδό Arap Sukru για να απολαύσουν το γεύμα τους σε μία από της αμέτρητες ταβέρνες, να πιούνε και να χορέψουν στους ήχους των πλανόδιων μουσικών.

Η οδός Arap Sukru πήρε το όνομά της από τον επιχειρηματία Sukru Changeless, ήταν από τους πρώτους που άνοιξε ταβέρνα στην περιοχή και συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας στην εστίαση της Προύσα. Ο Sukru Changeless “κληρονόμησε” το παρατσούκλι Arap (σημαίνει Άραβας) λόγω του γάμου του παππού του με μια γυναίκα από την Αραβία (Υεμένη).

Ο Arap Sukru γεννήθηκε το 1893 στη Έδεσσα της Μακεδονίας, παρότι Τούρκος γνώριζε καλά την ελληνική γλώσσα αναφέρει ένα από τα μεγαλύτερα αδέρφια του. Σπούδασε σε στρατιωτική σχολή και έγινε αξιωματικός του Τουρκικού στρατού, συνταξιοδοτήθηκε όμως νωρίς λόγω κάποιου τραύματος στο χέρι. Μετά τον πόλεμο (κάπου στο 1922) εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, και στη συνέχεια βρίσκεται στο Αϊβαλί όπου ανοίγει το πρώτο του εστιατόριο. Αργότερα ο Arap Sukru πήγε στην Προύσα με την πρώτη του σύζυγο Servinaz Hanım και τις δύο μικρές του κόρες, εκεί αναλαμβάνει υπεύθυνος της λέσχης Sar που βρίσκεται στο χώρο του σημερινού Πολιτιστικού Κέντρου Tayyare. Μετά από αυτό, το 1930, ο Arap Sukru νοικιάζει ένα μαγαζί (το πρώτο ενοίκιο ήταν 2,5 λίρες) στην «Εβραϊκή Συνοικία» (σημερινή οδός Arap Sukru), όπου υπάρχουν ταβέρνες Εβραίων. Το νέο του εστιατόριο προσφέρει στους πελάτες του διάφορα πιάτα κυρίως όμως σούπες, σιγά-σιγά αποκτάει φήμη, πελάτες από όλη την Προύσα έρχονται να δοκιμάσουν, το εστιατόριο γίνεται ολοένα και πιο διάσημο.

Ο Arap Sukru πέθανε το 1960 σε ηλικία 67 ετών, εκτός από δραστήριος επιχειρηματίας και δημοφιλής τον αγαπούσε πολύ ο κόσμος, “του άρεσε να κάνει καλό στους άλλους” είχαν πει τα παιδιά του. Το εστιατόριο του Arap Sukru υπάρχει και σήμερα το οποίο διευθύνεται από τα παιδιά του (είχε 5 παιδιά), συνεχίζει να λειτουργεί ως ψαροταβέρνα στην είσοδο της οδού Arap Sukru, στο δρόμο της διασκέδασης στην Προύσα!

ΠΗΓΗ: Διαδίκτυο

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top