Η Melanzane ‘Mbuttunate όπως είναι η ακριβής της ονομασία, είναι μια παραδοσιακή λιχουδιά από την νότια Ιταλία. Μαγειρεύετε με διάφορες παραλλαγές, γι αυτό την συναντάμε και ως κυρίως γεύμα και ως συνοδευτικό. Η μελιτζάνα “Mbuttunate” μεταφράζεται ως μελιτζάνα «με σχέδιο» και παίρνει το όνομά της από την τεχνική χαράγματος που εφαρμόζεται στη μελιτζάνα. Αφού οι μελιτζάνες κοπούν στη μέση, χαράσσονται εξωτερικά έτσι ώστε να δημιουργηθούν μικρές σχισμές στη σάρκα τους.
Print

Μελιτζάνα ‘Mbuttunate
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 1 μελιτζάνα μέτριου μεγέθους
- 1 φλιτζάνι ντοματίνια κομμένα στη μέση ή τέταρτα
- ½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
- ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1–2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- αλάτι & μαύρο πιπέρι
- τσίλι σε σκόνη
- ελαιόλαδο
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 175⁰C.
- Κόψτε την μελιτζάνα στη μέση, χαράξτε τη σάρκα τους (εξωτερικά) με ένα μαχαίρι, πασπαλίστε με αλάτι και αφήστε τις να ξεκουραστούν για 30 λεπτά. Έπειτα ξεπλύνετε καλά και σκουπίστε με χαρτί κουζίνας.
- Κόψτε τα ντοματίνια στη μέση ή τέταρτα και αφήστε τα στην άκρη.
- Ανακατέψτε την τριμμένη φρυγανιά με το ψιλοκομμένο άνηθο, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το τσίλι (ή μπούκοβο κατά προτίμηση) και με μια γενναιόδωρη ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.
- Γεμίστε τις χαρακιές με το μείγμα.
- Τοποθετήστε τις μελιτζάνες (τις χαρακιές με την γέμιση προς τα πάνω) σε ένα πυρίμαχο σκεύος, μαζί με τα κομμένα ντοματίνια απλωμένα τριγύρω. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε στο φούρνο για τουλάχιστον 1 ώρα. Γύρω στο 40ό λεπτό, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο για να ροδοκοκκινίσουν οι μελιτζάνες και τα ντοματίνια.
- Το φαγητό είναι έτοιμο όταν μπορείτε να τρυπήσετε εύκολα τις μελιτζάνες με μια οδοντογλυφίδα και είναι πολύ-πολύ μαλακές.
- Κατηγορία: Φούρνου
- Κουζίνα: Ιταλική
Λέξεις-κλειδιά: Μελιτζάνα, Ντοματίνια
Σχόλια 0